4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #69425 Yanıtla
    User AvatarNadir Gül
    Katılımcı

Cyberpunk ve Warzone’da ani FPS dropları yiyorum, RAM alt zamanlamalarını optimize ederek %1 low FPS’i artırabilir miyim?

💻 Sistem: i5-10400F | B460 | GTX 1060 6GB | 16GB HyperX | Kingston A2000 500GB
    📍 Bursa (Osmangazi)
    "FPS yerlerdeyse hayat zor."
    #69427 Yanıtla
    User AvatarFrostbite
    Katılımcı

Hocam xMP ve EXPO profilleri genellikle sadece birincil zamanlamaları (CAS, tRCD, tRP, tRAS) ayarlar; anakartlar ise stabilite bahanesiyle ikincil zamanlamaları (özellikle tRRD ve tFAW) korkunç derecede gevşek bırakır (örneğin tRRD_S 8, tRRD_L 12, tFAW 32-40 gibi). Bu durum oyunlarda anlık sahne yüklemelerinde işlemcinin bellek kuyruğunda beklemesine ve mikro takılmalara (stutter) yol açar.

Buildzoid’in paylaştığı kanıtlanmış alt zamanlama tablosunda tREFI 65535 ve tRFC 500 civarına çekildiğinde bellek gecikmesi ciddi oranda düşer, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Bu zamanlamaların mantığı şudur: Bir bellek hücresindeki satırı (row) açıp okumak elektriksel olarak yüksek akım çeker.

Bellek kontrolcüsünün güç dağıtımını yakmaması için JEDEC kuralları konmuştur: tRRD (Row to Row Delay): Farklı bankalardaki iki satırın art arda açılması arasındaki minimum bekleme süresidir. Aynı bank grubu içinde gecikme tRRD_L (Long), farklı bank grupları arasında tRRD_S (Short) ile belirlenir.

tFAW (Four Activate Window): Herhangi bir zaman penceresi içinde en fazla DÖRT (adet satır aktivasyon komutu verilebilir. Bu yüzden altın kural şudur: Matematiksel olarak tFAW, en az 4 \times \ttRRD\_S olmak zorundadır!

Örneğin tRRD_S değerini 4’e sıkarsan, tFAW değerini 4 \times 4 = 16 yapabilirsin.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:00:00’te (Video başlangıcı açıldı ve bilgisayar bilgileri ve işlemci bilgileri konusunda açıklamalar yapıldı) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: i5-12400F | B660 Plus | RTX 3060 Ti GDDR6X | 16GB Corsair Vengeance | Kioxia Plus 1TB
    📍 Manisa (Yunusemre)
    "İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."
    #69431 Yanıtla
    User AvatarOverkill_35
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, RAM etiketindeki seri numarasını kontrol edip zamanlamaları ayarladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: i5-12400F | B660 Plus | RTX 3060 Ti GDDR6X | 16GB Corsair Vengeance | Kioxia Plus 1TB
    📍 Denizli (Pamukkale)
    "Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
    #69436 Yanıtla
    User AvatarNadir Gül
    Katılımcı

Söylediğiniz yöntemle çözüldü hocam. Sistemi dikkatlice açıp kontrol ettim ve tavsiye ettiğiniz şekilde hallettim.

Konuyu açtığıma çok memnun oldum, elinize sağlık.

💻 Sistem: i5-10400F | B460 | GTX 1060 6GB | 16GB HyperX | Kingston A2000 500GB
    📍 Bursa (Osmangazi)
    "FPS yerlerdeyse hayat zor."
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: Ddr5 subtiming rehberi konusundaki #69431 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet