Ddr5 trefi sıcaklık ilişkisi

3 yazı görüntüleniyor - 1 ile 3 arası (toplam 3)
  • Yazar
    Yazılar
  • #68838 Yanıtla
    User Avatarmini_itx_ci_34
    Katılımcı

DDR5 sistemde tREFI değerini rehberlere bakıp 65535 yaptım. TestMem5 çalıştırınca ilk 15 dakika sıfır hata geçiyor ama yarım saat sonra RAM sıcaklığı 58 dereceye çıkınca ardı ardına hatalar ve mavi ekran yağmaya başlıyor, tREFI neden ısıyla çöküyor?

💻 Sistem: Xeon E5-2680 v4 Dual | 64GB DDR4 ECC Reg | Supermicro X10DRi | Ubuntu Server 24.04
    📍 Kayseri (Melikgazi)
    "Wi-Fi 5GHz DFS kanalı candır."
    #68841 Yanıtla
    User AvatarM2_Heatsink Aydın
    Katılımcı

Hocam harika bir konuya parmak basmışsın; tREFI (Refresh Interval), DDR5 belleklerde bant genişliğini ve gecikmeyi en çok iyileştiren ama aynı zamanda sıcaklığa en bağımlı olan alt zamanlamadır (subtiming). Bellek hücreleri veriyi minik kapasitörlerde elektrik yükü olarak tutar.

Buildzoid’in paylaştığı kanıtlanmış alt zamanlama tablosunda tREFI 65535 ve tRFC 500 civarına çekildiğinde bellek gecikmesi ciddi oranda düşer, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Fizik kuralları gereği bu kapasitörler zamanla yük sızdırır (cell charge leakage).

Standart JEDEC tREFI süresi hücrelerin boşalmadan periyodik olarak şarj edilmesini (refresh) sağlar. Sen tREFI değerini 65.535 veya 131.071’e fırlattığında, belleğe ‘hücreleri uzun süre yenileme, beklet’ demiş olursun.

Soğukken (35-45°C) kapasitör yükü rahatça tutar. Ancak RAM sıcaklığı 55°C ve üzerine çıktığında yarı iletkenlerde kaçak akım katlanarak artar; kapasitörün tutma süresi (retention time) dramatik şekilde kısalır!

Sonuç: Hücre yenilenmeden önce içindeki elektrik yükü kritik eşiğin altına düşer, 1 olan bit 0’a döner (Silent Data Corruption) ve anında bellek hatası veya mavi ekran alırsın. Eğer RAM modüllerinin üzerine doğrudan üfleyen 60mm/120mm özel bir fanın yoksa ve sıcaklık 50°C’yi aşıyorsa, tREFI’yi 65535 yerine güvenli değerler olan 32768 veya fabrika değerinde bırakmak zorundasın.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 02:30’te (GPU stress test with ASRock boards) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Xeon E5450 Modlu | Gigabyte EP45-UD3R | 8GB Corsair Dominator | HD 7870 GHz Edition
    📍 Balıkesir (Karesi)
    "Kuzey köprüsüne küçük fan takmadan OC yapılmaz."
    #68845 Yanıtla
    User AvatarBlueScreenSurvivor
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB
    📍 İstanbul (Beylikdüzü)
    "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
3 yazı görüntüleniyor - 1 ile 3 arası (toplam 3)
Yanıtla: Ddr5 trefi sıcaklık ilişkisi
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet