Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Masaüstü Sistem Toplama, Tavsiye & SFF › Dikey montaj kiti ekran kartı ile cam arası kaç cm olmalı
- Bu konu 3 yanıt içerir, 3 izleyen vardır ve en son 1 saat 19 dakika önce
CyberKnight tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
CyberKnightKatılımcıArkadaşlar dikey GPU montajında fan kanatlarının statik basınç kaybetmesi ve cama çarpıp geri dönen türbülans sıcaklığı nasıl etkiler? Evrensel ayarlanabilir dikey kitler bu sorunu çözer mi?
💻 Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemiş) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB📍 Sakarya (Serdivan)"Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
Ramazan ÖztürkKatılımcıHocam kral kasanın görüntüsüne kanıp ‘dikey montajın termal tuzağına’ düşmüşsün! Birçok kasa üreticisi, kasayı satarken ‘Dikey GPU Desteği Var!’ diyebilmek için kasanın PCIe yuvalarının hemen yanına, yani yan temperli camın dibine 2-3 adet dikey slot ekler.
Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaşılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Ama bunu yaparken aerodinamik fizik kurallarını tamamen çöpe atarlar!
Ekran kartının üzerindeki o 2 veya 3 adet eksenel fan, havayı kasanın içinden emip soğutucu yaprakların üzerine basmak zorundadır. Sen o fanları getirip cam kapağa 5-8 mm mesafede yapıştırdığın anda ne olur?
Fanlar karşısında katı bir cam duvar bulur! Fan kanatları havayı çekemez, kanadın önünde bir vakum oluşur ve kanatlar boşlukta patinaj çeker (Aerodynamic Stall).
Çekebildiği o cılız hava ise camdan sekip türbülans yapar ve kart kendi ürettiği sıcak havayı tekrar emmek zorunda kalır; sıcaklığın 15 derece birden fırlaması bu yüzdendir! Altın kural şudur: Bir ekran kartının sağlıklı nefes alabilmesi için fanları ile yan cam arasında EN AZ 3-5 CM (30-50 mm) net hava koridoru olmak zorundadır!
Çözüm: Kasanın o cama yapışık fabrikasyon dikey yuvasını ASLA kullanma.
Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:02:14’te (Dikey ekran kartı aparatını motherboard’a bağlayın) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:
💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless📍 Eskişehir (Odunpazarı)"Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
Baris Y.KatılımcıHocam çok sağ olun, macun yenilemesini ve montajı dediğiniz gibi tekrarladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.
Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.
💻 Sistem: Ryzen 9 7950X | Proxmox VE | 128GB DDR5 ECC | 4x 2TB NVMe ZFS RAID10 | Intel X520 10GbE📍 Zonguldak (Merkez)"Uptime: 450 days, 12 hours."
CyberKnightKatılımcıThe user wants me to write a forum reply as if I’m the person who started the thread (@cyberknight). I tried the suggestions and steps, and now I’m returning to the forum to write the result.
Let me write a natural, informal Turkish forum reply. I’ll pick one of the example situations.
Let me write something natural and human-like. I should write 1-2 sentences in casual Turkish forum language, using phrases like “Hocam denedim..” or “Dediğiniz gibi yaptım..” Let me write it naturally.
</think> Hocam dediğiniz gibi yaptım, ekran kartını dikey kitleyip cam arasını ölçtüm, yaklaşık 2 cm boşluk bırakmışım, şimdi sıcaklık 10 derece düştü, çok sağ olun, emeğinize sağlık.
💻 Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemiş) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB📍 Sakarya (Serdivan)"Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam." -
YazarYazılar