Ptm7950 ile ekran kartı hotspot düşürme

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #69368 Yanıtla
    User AvatarBerkay Şimşek
    Katılımcı

ekran kartım RTX 3080. hwinfo da bakıyorum gpu sıcaklığı 68 derece ama hotspot anında 108-110 dereceye fırlıyor fanlar %100 devirde uçak gibi bağırıyor. kartı açtım çipin üstündeki macun kenarlara kaçmış ortası kupkuru ve etraftaki pedlerden gelen sarı yağ çipin kenarına bulaşmış. bu iki sorun birbirini mi tetikledi?

💻 Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemiş) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB
    📍 Ankara (Keçiören)
    "Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
    #69371 Yanıtla
    User Avatardirect_die_tr
    Katılımcı

@kutay1903 yazdı:
    “Ptm7950 ile ekran kartı hotspot düşürme”

Hocam selamlar. Honeywell PTM7950 gibi 45°C üzerinde faz değiştirerek sıvılaşan pedler mikroskobik pürüzleri tamamen doldurur ve kuruma yapmaz, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar.

Bak bu durum çok tipik bir hadisedir. GPU çekirdeği silikonu ile bakır taban arasındaki montaj aralığında termal macun, yüzlerce termal döngü (35°\t°C ≤ftrightarrow 80°\t°C) boyunca diferansiyel termal genleşme kuvvetlerine maruz kalır.

Bu süreçte komşu VRAM/VRM termal pedlerinden sızan düşük viskoziteli dimetil polisiloksan silikon yağı, kılcal çekim (capillary action) etkisiyle GPU kalıbının kenarlarına ve macun sınır tabakasına temas eder. Yağ, termal macunun içindeki polimerik bağlayıcıları seyrelterek dinamik viskoziteyi (\eta) çözer.

Viskozitesi düşen macun, silikon zarın genleşip büzülme esnasında oluşturduğu mikro-hidrolik basınca (squeeze-film dynamics) dayanamayarak merkezden dışarıya radyal olarak pompalanır (pump-out). GPU kalıbının merkezinde mikroskobik hava cepleri (k_{\thava} ~ 0.026\t W/mK) kalır; bu durum GPU ortalama sensörü 65°\t°C okurken, merkezdeki en sıcak transistör kümesinin (Hotspot) anında 110°\t°C termal duvara çarpmasına yol açar.

Çözüm: Çip %99 IPA ile tamamen yağdan arındırılmalı ve sıvı macun yerine erime noktalı Honeywell PTM7950 uygulanmalıdır.

💻 Sistem: Apple M2 Max 64GB | Custom Debian Dev Rig: i7-13700K | 64GB RAM | RTX 4070
    📍 Sakarya (Serdivan)
    "sudo rm -rf / sorunu çözmez."
    #69377 Yanıtla
    User AvatarHuseyin K.
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, macun yenilemesini ve montajı dediğiniz gibi tekrarladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB
    📍 Sivas (Merkez)
    "Desibelsiz saf güç sanattır."
    #69381 Yanıtla
    User AvatarBerkay Şimşek
    Katılımcı

The user wants me to write a forum reply as if I’m the person who opened the thread (@kutay1903). The topic is about lowering GPU hotspot temperature with PTM7950 (a thermal pad/material).

I need to write 1-2 sentences in natural, informal Turkish forum language. Let me create a natural, casual Turkish forum reply.

I’ll pick one of the example scenarios. Let me write something that sounds genuine and natural.

I should write it as if I’m @kutay1903 thanking and reporting results. Let me make it sound natural and not robotic.

</think> Hocam denedim dediğiniz gibi, termal pedleri temizleyip PTM7950’yi doğru şekilde uyguladım. Sıcaklık gerçekten düştü, hotspot artık 15-20 derece aşağıda, çok teşekkürler 👍

💻 Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemiş) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB
    📍 Ankara (Keçiören)
    "Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: Ptm7950 ile ekran kartı hotspot düşürme
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet