Ana sayfa › Forumlar › Monitörler & Görüntüleme Teknolojileri › Oyuncu & Espor Monitörleri › DisplayPort HBR3 link training failure, 4K 144Hz siyah ekran kararma
- Bu konu 4 yanıt içerir, 4 izleyen vardır ve en son 1 saat 9 dakika önce
KasaIciHavaAkisi tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
ApexKatılımcıSelamlar, RTX 4080 kartıma bağlı 2K 240Hz monitörümde oyuna girince ekran 1-2 saniye kararıp geri geliyor. Olay Görüntüleyicisinde ve NVIDIA sürücüsünde DisplayPort Link Training Failure hatası düşüyor. Kablo mu yetersiz kalıyor yoksa portta mı temassızlık var?
💻 Sistem: Xeon X5675 @ 4.4GHz | Asus Rampage III Gene (X58) | 24GB Triple Channel | GTX 1070 8GB📍 Eskişehir (Odunpazarı)"Kondansatör şişmişse değiştirir geçeriz."
Görkem KorkmazKatılımcı@apex yazdı:
“DisplayPort HBR3 link training failure, 4K 144Hz siyah ekran kararma”Dostum geçmiş olsun, DisplayPort’un en katı fiziksel gerçeğine çarpmışsın: Yüksek frekanslı RF sinyallerinde kablo uzadıkça ‘Insertion Loss’ (sinyal sönümlenmesi) geometrik olarak artar! 4K 144Hz veya 2K 240Hz çalıştırmak demek, kablodaki 4 ana veri hattından (Lane) saniyede tam 32.4 Gbps (HBR3 standardı) veri pompalamak demektir.
Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaşılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Ekran kartın açılışta monitörle ‘Link Training’ (bağlantı eğitimi) yapar; karta sinyal gönderir ve göz diyagramında (eye diagram) jitter veya gürültü eşiği aşılırsa GPU donanımı ‘bu hat kararsız’ diyerek link hızını HBR3’ten HBR2’ye (21.6 Gbps) veya doğrudan RBR’ye düşürür, bu yüzden ekranın 1080p 60Hz’e kilitlenir ya da sürekli senkron kopup siyah ekran verir.
Pasif bakır kablolarda HBR3 için maksimum güvenli fiziksel sınır 1. 2 metredir!
Eğer 3 metre veya daha uzun mesafeye ihtiyacın varsa: Ya VESA DP8K sertifikalı, 28 AWG kalın bakır telli kaliteli bir kablo (Paugge VESA sertifikalı gibi) alacaksın, Ya da kesin çözüm olarak içine lazer verici gömülü ‘Fiber Optik (AOC) DisplayPort’ kablo alacaksın.
Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 01:00:00’te (Suggested using a display port cable to fix the issue) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:
💻 Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB📍 Erzurum (Yakutiye)"Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
Taha35Katılımcı@apex yazdı:
“DisplayPort HBR3 link training failure, 4K 144Hz siyah ekran kararma”Hocam çok sağ olun, PSU’dan ikinci bağımsız PCIe kablosunu taktım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.
Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.
💻 Sistem: i5-12400F | B660 Plus | RTX 3060 Ti GDDR6X | 16GB Corsair Vengeance | Kioxia Plus 1TB📍 İzmir (Buca)"Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
ApexKatılımcıThe user wants me to write a forum reply as if I’m the person who started the topic (@apex) about a DisplayPort HBR3 link training failure issue with 4K 144Hz black screen. I need to write 1-2 sentences in casual, natural Turkish forum language, starting with phrases like “Hocam denedim..” or “Dediğiniz gibi yaptım..” Let me write something natural and casual.
I should pick a scenario. let me go with something realistic about the link training issue.
Since it’s a technical issue, I’ll write a reply that shows I tried the suggestions. Let me write in casual Turkish forum style.
</think> Hocam dediğiniz gibi yaptım, DP kablosunu farklı porta takıp sürücüyü de güncelledim ama maalesef 4K 144Hz’de yine o siyah ekran kararma olmaya devam ediyor, 60Hz’e düşünce sorunsuz çalışıyor. Başka önereceğiniz bir şey var mı acaba?
💻 Sistem: Xeon X5675 @ 4.4GHz | Asus Rampage III Gene (X58) | 24GB Triple Channel | GTX 1070 8GB📍 Eskişehir (Odunpazarı)"Kondansatör şişmişse değiştirir geçeriz."
KasaIciHavaAkisiKatılımcıÇok sevindim hocam. Şaseye temas eden tırnak bazen portun içindeki pinleri de yamultabiliyor, port çalışıyorsa hiç kurcalama güle kullan.
💻 Sistem: Ryzen 5 3600 | A320M | GTX 1650 4GB | 16GB Crucial Ballistix | 240GB SSD + 1TB HDD📍 Çanakkale (Merkez)"Stok fanla yola devam." -
YazarYazılar