ekran kartı boştayken vram 70 derece normal mi

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #56080 Yanıtla
    Oguz06
    Katılımcı

selamlar beyler rtx 3080 kartım var hwinfo’dan bakıyorum masaüstünde boştayken zero rpm açık fanlar dönmüyor gpu core sıcaklığı 43 derece buz gibi ama memory junction (vram) sıcaklığı 68-70 derece görünüyor fanlar çalımadışı için vram orada kendi kendine piıiyor bu normal mi fanları sürekli döndürsem zararı olur muı

#56087 Yanıtla
    CaglarA
    Katılımcı

Reis olay tamamen ekran kartı VBIOS fan profilinin mimarisinden kaynaklanıyor. Üreticilerin %90’ı Zero RPM tetiklemesini sadece GPU Core sıcaklığına (örneğin 55°C veya 60°C eşiğine) bağlar.

Sen masaüstünde çift monitör kullandığında veya Chrome’da 4K video izlediğinde GPU çekirdeği %5 yük altında 42 derecede kalır ama GDDR6X bellekler yüksek bellek saati (P-State kilidi) yüzünden 25-35 Watt ısı üretir. Kasada da yeterli doğal hava akımı yoksa o sıcaklık heatsink içinde hapsolur ve VRAM 68-70°C’ye tırmanır.

[img]https://sayarbilgi.com/wp-content/uploads/2026/08/media_bfc0a5bacce0-768×512.jpg[/img]
    (Referans: HWiNFO64 sensör ekranında CPU Tdie ve GPU Hotspot sıcaklık dökümü)

#56094 Yanıtla
    Blaze
    Katılımcı

Kral GDDR6X için 70°C çalışma sıcaklığı altında tehlikeli bir sınır değildir (Micron’un belirlediği T_{j,max} sınırı 105°C’dir). Ancak aylarca masaüstünde 70°C’de pişen VRAM’lerin üzerindeki fabrikasyon silikon termal pedler zamanla aşırı ısıyla yağını salar (silicone oil bleeding), toz toplar ve yapısı bozulur.

Çözüm çok basittir: MSI Afterburner veya Fan Control programını aç, Zero RPM’i kapat ve fan eğrisinin başlangıç noktasını 30-50°C aralığında %25 – %30 devire sabitle. Fanlar 500-600 RPM gibi fısıltı seviyesinde dönerken kulağın dibine sokmadıkça ses duymazsın ama o minik hava üflemesi VRAM sıcaklığını anında 68°C’den 42°C’ye çeker!

#56100 Yanıtla
    Oguz06
    Katılımcı

Önerdiğiniz ayarları uyguladım hocam, 1 saattir oyunda test ediyorum ne bir sürücü uyarısı ne de drop var. Yardımlarınız için teşekkürler.

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: ekran kartı boştayken vram 70 derece normal mi
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT