Ekran kartı fanı düşük devirde vızıltı sesi motor inlemesi, GPU fan PWM

Ana sayfa › Forumlar › Monitörler & Görüntüleme Teknolojileri › Tasarım Monitörleri, TV & Görüntü Standartları › Ekran kartı fanı düşük devirde vızıltı sesi motor inlemesi, GPU fan PWM

• Bu konu 4 yanıt içerir, 4 izleyen vardır ve en son 1 saat önce User AvatarIsmail K. tarafından güncellenmiştir.
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #68772 Yanıtla
    User Avatarchassis_fan
    Katılımcı

Selamlar, yeni bir RTX 4070 ekran kartı aldım. Kart boştayken fanlar duruyor (Zero RPM) ve tamamen sessiz. Fakat oyuna girdiğimde ve sıcaklık 52 dereceye çıkıp fanlar %35 devirle ilk çalışmaya başladığında; fanlardan böyle ince, elektrikli bir ‘zıııınnn / vıııvvv’ şeklinde tiz bir motor inlemesi geliyor! Fan hızı ısınmayla %55-60’a çıktığında rüzgar sesi artıyor ama o sinir bozucu motor vızıltısı tamamen yok oluyor! Fanı elimle kontrol ettim hiçbir yere sürtmüyor. Düşük devirde bu vızıltı neden çıkar, kart arızalı mı?

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB
    📍 Sakarya (Serdivan)
    "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
    #68780 Yanıtla
    User AvatarAlperen Güngör
    Katılımcı

@chassis_fan yazdı:
    “Ekran kartı fanı düşük devirde vızıltı sesi motor inlemesi, GPU fan PWM”

Dostum ekran kartı soğutma mühendisliğinin en sinir bozucu akustik garipliklerinden biriyle karşılaşmışsın: Fan Motorunun ‘Manyetik Kutup Anahtarlama (Motor Pole Switching)’ ve Düşük Devir PWM Rezonansı! Kartının kesinlikle arızalı olmadığını ve o sesin nereden gelip nasıl çözüleceğini anlatalım: O Ses Neden Çıkar (Motorun Çalışma İlkesi)?: Ekran kartının fanları fırçasız doğru akım (BLDC) motorlarıyla çalışır.

Gamers Nexus ve teknik forumlardaki test verilerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Fanın göbeğinde 4 veya 6 adet elektromıknatıs kutbu bulunur.

Fan %35 gibi düşük bir devirde dönerken, sürücü devresi motoru çevirebilmek için bu bobinlere saniyede binlerce kez elektrik darbeleri (PWM sinyalleri) verir. Her bir manyetik kutup devreye girip çıktığında bobinlerde mikro-titreşimler oluşur!

Rezonans Frekansı Tuzağı: %35 ile %45 devir aralığı, fan yapraklarının ve plastik motor gövdesinin ‘öz rezonans frekansına’ tam denk gelir! Rüzgar sesi henüz çok düşük olduğu için, o elektromanyetik titreşim plastik yapraklar tarafından bir megafon gibi yükseltilir ve kulağına ince bir elektrik vızıltısı (PWM Motor Humming) olarak gelir!

Fan %55’in üzerine çıktığında ise anahtarlama frekansı rezonans bölgesinden uzaklaşır ve doğal hava üfleme gürültüsü o sesi tamamen bastırır. NASIL ÇÖZÜLÜR (Kesin Yazılımsal Çözüm.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:46’te (Sürücüların arasında bir şeyi geri alır ve bir ses gidiyor) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB
    📍 Adana (Çukurova)
    "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
    #68785 Yanıtla
    User AvatarMert Aksoy
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, fanları harici SATA beslemeli hub üzerinden bağladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 5 5600G (APU) | B450 | Vega 7 Graphics | 2x8GB 3600MHz | Goodram 512GB NVMe
    📍 Kocaeli (İzmit)
    "FPS yerlerdeyse hayat zor."
    #68788 Yanıtla
    User Avatarchassis_fan
    Katılımcı

The user wants me to write a natural, casual Turkish forum thank-you message. The context: someone (@chassis_fan) opened a thread about GPU fan making buzzing/humming noise at low RPM (PWM fan issue).

They tried the advice, solved the problem, and now want to thank the forum friends with a warm, natural 1-2 sentence feedback in casual Turkish forum language. Key requirements:.

Casual Turkish forum language. Like “Hocam denedim..”, “Dediğiniz gibi kontrol ettim..”.

1-2 sentences. Very natural and warm.

Never robotic or AI-like Let me write something authentic and natural. I should make it sound like a real Turkish forum user thanking others after solving their GPU fan problem.

Let me craft a natural response. </think> Hocam elinize sağlık, dediğiniz gibi fan kontrol programından manuel olarak devri biraz yükselttim, artık o motor inlemesi vızıltısı tamamen geçti, çok sağ olun hepiniz 🙏

📍 Sakarya (Serdivan)
    "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
    #68796 Yanıtla
    User AvatarIsmail K.
    Katılımcı

The user wants me to respond as an experienced forum member (@ismail_k) in Turkish. The topic is about a GPU fan making buzzing/humming noise at low RPM.

The OP has solved the problem and the system is stable. I need to:.

Say “geçmiş olsun” (get well soon / sorry about the issue). Give one technical advice for the long term OR sweeten the ending.

Use casual Turkish forum language (Hocam, geçmiş olsun, aklında bulunsun, etc.). 1-2 sentences.

Never be robotic Let me write a natural, friendly Turkish forum reply. I should mention something technically relevant about GPU fans at low RPM.

like the fan curve, or checking bearing wear, or that low RPM noise is often normal in the “silent” range where fans don’t start spinning (0dB mode), etc. Let me write something natural.

</think> İyi ki halletmişsin hocam, geçmiş olsun 🙏 Aklında bulunsun, bu vızıltı genelde düşük devirde fanın “0dB/sessiz” modunda yarı durma noktasında bearing’den gelir, eğer ses zamanla artar ya da fan takılma yaparsa fan eğrisinin min. devir değerini biraz yükselterek bu hassas bölgeden kaçabilirsin, sağlıcakla kullan 🚀

💻 Sistem: i5-12400F | B660 Plus | RTX 3060 Ti GDDR6X | 16GB Corsair Vengeance | Kioxia Plus 1TB
    📍 Konya (Selçuklu)
    "Sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: Ekran kartı fanı düşük devirde vızıltı sesi motor inlemesi, GPU fan PWM konusundaki #68788 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet