Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Ekran kartı güç kablosunu çok bükmek erime yapar mı
- Bu konu 4 yanıt içerir, 4 izleyen vardır ve en son 1 hafta 2 gün önce
MertX tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
Phantom_xKatılımcıYeni sistem topladım güç kablosu kasa kapağına baskı yapıyor. 1 hafta sonra kablonun ucunu kontrol ettim plastik hafif sararmış ve yanık kokusu vardı neden bükünce ısınıyor?
💻 Sistem: i7-14700K (Delid + PTM7950) | MSI Z790 Carbon | RTX 4090 | 32GB Team T-Force 7200 CL34 | Kingston KC3000 2TB📍 Samsun (Atakum)"Desibelsiz saf güç sanattır."
Yiğit YıldırımKatılımcı@phantom_x yazdı:
“Ekran kartı güç kablosunu çok bükmek erime yapar mı”Kardeşim hayatının ve 70 bin liralık ekran kartının en büyük tehlikesinin tam ortasındasın! O kasanın yan camını DERHAL AÇ ve o kabloyu serbest bırak!
Gamers Nexus ve Igor’s Lab’ın mikroskop ve X-ray laboratuvar incelemelerinde kanıtlandığı gibi, konnektör yarım milimetre bile dışarıda kalsa temas direnci fırlayıp plastiği eritir, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. RTX 4080/4090 kartlardaki 12VHPWR ve yeni 12V-2×6 soketleri minyatür birer mühendislik harikasıdır ama fizik kurallarına karşı sıfır toleransa sahiptir!
O minik soketten tam 55 Amper akım ve 600 Watt güç akar. Kablonun içindeki 12 adet güç terminalinin her biri erkek pinlere mikron düzeyinde eşit basınçla oturmak zorundadır.
PCI-SIG ve kablo üreticilerinin (CableMod, Corsair) koyduğu katı kural şudur: ‘KABLO SOKETTEN ÇIKTIKTAN SONRA EN AZ 35 MİLİMETRE BOYUNCA DÜMDÜZ İLERLEMELİ, ANCAK 35MM SONRA BÜKÜLMELİDİR!’ Sen kasanın camını kapatabilmek için kabloyu soketin hemen 5 milimetre dibinden 90 derece büküp cama sıkıştırdığında ne olur? Dıştaki kablolar gerilir, içteki kablolar sıkışır.
Bu asimetrik mekanik gerilim (Leverage Stress), o küçücük dişi terminal tırnaklarını soketin plastik yuvasından milimetrenin yarısı kadar geriye doğru çeker!
Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 03:59’te (Discussing the 12-pin connector and its potential issues with the 12VHPWR specification) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:
💻 Sistem: Threadripper 3960X | 128GB Quad Channel ECC | RTX A4000 | Debian 12 | 8x 8TB TrueNAS📍 Sakarya (Serdivan)"Uptime: 450 days, 12 hours."
Nihat TekinKatılımcı@phantom_x yazdı:
“Ekran kartı güç kablosunu çok bükmek erime yapar mı”Hocam çok sağ olun, PSU’dan ikinci bağımsız PCIe kablosunu taktım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.
Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.
💻 Sistem: Ryzen 5 5600G (APU) | B450 | Vega 7 Graphics | 2x8GB 3600MHz | Goodram 512GB NVMe📍 Konya (Selçuklu)"Stok fanla yola devam."
Phantom_xKatılımcıHocam sorun tam dediğiniz ayarlardanmış. Gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra FPS değerleri stabil hale geldi, elinize sağlık.
💻 Sistem: i7-14700K (Delid + PTM7950) | MSI Z790 Carbon | RTX 4090 | 32GB Team T-Force 7200 CL34 | Kingston KC3000 2TB📍 Samsun (Atakum)"Desibelsiz saf güç sanattır."
MertXKatılımcıÇözüldüğüne sevindim. Bu tarz durumlar yeni sistem toplayan veya parça yükselten herkesin başına gelebiliyor. Güzel günlerde kullan.
💻 Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemiş) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB📍 İstanbul (Kadıköy)"Sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer." -
YazarYazılar