ekran kartı macun yeniledim 1 ay sonra tekrar ?sındı pump out

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › ekran kartı macun yeniledim 1 ay sonra tekrar ?sındı pump out

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #58800 Yanıtla
    Ahmet E.
    Katılımcı

ekran kartına hangi macunu sürsem 1 ay sonra kuruyor çipin üstünde macun kalmıyor ne yapmalıyım

? Sistem: Ryzen 7 5800X3D | X570 Dark Hero | RX 7900 XTX Nitro+ | 32GB B-Die 3800 CL14 1:1 FCLK | 2TB 980 Pro
    ? "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
    ? Kayseri (Kocasinan)
    #58804 Yanıtla
    Tariktr
    Katılımcı

Hocam ekran kartı bakımında milyonlarca kullanıcının başına gelen ve kafayı yedirten o meşhur fiziksel olaya toslamışsın: Pump-Out Etkisi (Termal Pompalama)! Bak olayın bilimsel mekanizmasını anlatayım: CPU ile GPU Arasındaki Kritik Fark (Direct Die): Masaüstü işlemcilerin üstünde kalın nikel kaplı metal bir kapak (IHS) vardır; sıcaklık yavaş yayılır ve yüzey geniştir.

Uygulamadan önce pedi 10 dakika buzdolabında bekletmek koruyucu filmi yırtmadan soymak için en kritik püf noktadır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Ama ekran kartlarında metal kapak YOKTUR!

Soğutucu blok, çırılçıplak ayna gibi pürüzsüz silikon çipe (Direct Die) doğrudan temas eder! Pump-Out Nasıl Gerçekleşirı

Çıplak silikon ile bakır soğutucu bloğun termal genleşme katsayıları (CTE) birbirinden çok farklıdır. Oyuna girdiğinde çip 1 saniyede 40 dereceden 75 dereceye fırlar ve genleşir; oyundan çıktığında anında büzülür.

Bu mikroskobik genleşme ve büzülme hareketi soğutucu blok ile çip arasında adeta bir hidrolik pompa gibi çalışır! MX-4 veya Kryonaut gibi düşük viskoziteli (akışkan/cıvık) macunlar o yüksek temas basıncına dayanamaz; her ısınma-soğuma döngüsünde çipin tam merkezinden kenarlara doğru milim dışarı fışkırır (fırlatılır)!

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:00:00’te (Video is about applying PTM7950 to GPU and CPU, and it shows) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=20si41Xaya8

💻 Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB
    💬 "Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
    📍 Bursa (Nilüfer)
    #58807 Yanıtla
    Selcuk10
    Katılımcı

Hocam 6 ayda 4 kere ekran kartı açıp macun sürdüm her seferinde 1 ay sonra hotspot 100 dereceyi geçiyordu. Forumda PTM7950 faz değişim pedini önerdiler, uyguladım 1 yıldır hotspot 74 dereceyi 1 derece bile geçmedi.

Normal macun ekran kartında durmuyor net!

? Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB
    ? "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
    ? Erzurum (Yakutiye)
    #58811 Yanıtla
    Ahmet E.
    Katılımcı

Hocam çok teıekkürler, akıam sistemi açıp tavsiyenizi uyguladım. sıcaklıklar tamamen makul seviyeye indi, içim rahatladı valla.

? Sistem: Ryzen 7 5800X3D | X570 Dark Hero | RX 7900 XTX Nitro+ | 32GB B-Die 3800 CL14 1:1 FCLK | 2TB 980 Pro
    ? "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
    ? Kayseri (Kocasinan)
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: ekran kartı macun yeniledim 1 ay sonra tekrar ?sındı pump out
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT