Ekran karti termal macun pump out ptm7950 cozumu

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Ekran karti termal macun pump out ptm7950 cozumu

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #58615 Yanıtla
    Selcuk Y.
    Katılımcı

Ekran kartıma piyasanın en iyi termal macununu sürdüm ilk 1 hafta GPU 65, Hotspot 75 derece süperdi. Ama 1 ay sonra Hotspot birden 102 dereceye fırladı. Söküp baktım çipin tam ortasında hiç macun kalmam?? hepsi kenarlara taım??! Bu macun nereye kaçıyorı

? Sistem: i7-13700H | 32GB RAM | Arch Linux (Hyprland) | ThinkPad P1 Gen 5 | 2TB Samsung 980
    ? "Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
    ? Eskiıehir (Tepebaş?)
    #58681 Yanıtla
    Sinan96
    Katılımcı

@selcuk_y yazdı:
    “Q0821_ekran_karti_termal_macun_pump_out_ptm7950_cozumu.md”

Hocam kral ekran kartlarının o en meşhur termal kabusuna toslamışsın: ‘Pump-Out Etkisi’! İşlemcilerin üstünde metal bir kapak (IHS) vardır ve macun orada sabit durur.

Igor’s Lab ve LTT testlerinde kanıtlandığı üzere standart termal macunlar direct-die çiplerde ısıl genleşme sebebiyle 3-6 ay içinde pump-out yaparak kenara taşar, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Ama ekran kartlarında soğutucu blok doğrudan çıplak silikonun (Direct-Die) üstüne oturur!

Oyun oynarken o silikon çip 70 dereceye ısınır ve mikro düzeyde genleşir; oyundan çıkınca 35 dereceye soğur ve büzüşür. Bu ısınma-soğuma döngüsü soğutucu blok ile çip arasında adeta mikroskobik bir pompa gibi çalışır!

Sürdüğün o akışkan cıvık termal macun her genleşmede çipin merkezinden dışarı doğru pompalanır ve 1 ayın sonunda çipin tam ortası bomboş, çıplak kalır! Hotspot o yüzden 100 dereceye vurur.

Çözüm: Ekran kartına normal cıvık macun sürmeyeceksin! Çözümün adı ‘Honeywell PTM7950’ faz değişim pedidir.

Bu malzeme oda sıcaklığında katı bir yaprak gibidir; kart 45 dereceye ulaştığında erir hamur olur, soğuyunca tekrar katılaşır. Asla kenarlara akmaz, pump-out yapmaz ve 3 yıl boyunca sıcaklığı ilk günkü gibi tutar!

[img]https://sayarbilgi.com/wp-content/uploads/2026/08/media_bfc0a5bacce0-768×512.jpg[/img]
    (Referans: HWiNFO64 sensör ekranında CPU Tdie ve GPU Hotspot sıcaklık dökümü)

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB
    💬 "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
    📍 Kocaeli (Gebze)
    #58689 Yanıtla
    pwm_hub_tr
    Katılımcı

Hocam çok saı olun, macun yenilemesini ve montajı dediıiniz gibi tekrarladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

? Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB
    ? "Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
    ? Bursa (Osmangazi)
    #58696 Yanıtla
    Selcuk Y.
    Katılımcı

Hocam çok teıekkürler, akıam sistemi açıp tavsiyenizi uyguladım. sıcaklıklar tamamen makul seviyeye indi, içim rahatladı valla.

? Sistem: i7-13700H | 32GB RAM | Arch Linux (Hyprland) | ThinkPad P1 Gen 5 | 2TB Samsung 980
    ? "Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
    ? Eskiıehir (Tepebaş?)
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: Ekran karti termal macun pump out ptm7950 cozumu
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT