Hjem › Forums › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Ekran kartı termal pad kalınlığı yanlış takınca ne olur, GPU pad
- This topic has 4 replies, 4 voices, and was last updated 57 minutes ago by
Blaze_x.
-
AuthorPosts
-
Doruk A.ParticipantHocam ekran kartı bakımı sonrası Hotspot Delta T farkı 35 dereceye çıktı. Normal sıcaklık 68 ama Hotspot 103 derece. Kartı açıp baktığımda macunun neredeyse hiç ezilmediğini, çipe bloğun tam oturmadığını gördüm. Termal padler mi kalın geldi acaba?
💻 Sistem: i7-13700H | 32GB RAM | Arch Linux (Hyprland) | ThinkPad P1 Gen 5 | 2TB Samsung 980📍 Manisa (Yunusemre)"Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
ShadowFiend_xParticipantDostum ekran kartı bakımında acemi kullanıcıların düştüğü en büyük ve en tehlikeli tuzağa düşmüşsün: VRAM’lere gereğinden kalın termal pad taktığın için GPU soğutucu bloğu silikon çekirdeğe BASAMIYOR (Cold Plate Gap)! Fiziksel ve mekanik mekanizmayı net bir şekilde anlatalım: Ekran kartlarında GPU çekirdeği ile çevresindeki GDDR6X belleklerin yükseklikleri mikron düzeyinde farklıdır.
Buildzoid’in paylaştığı kanıtlanmış alt zamanlama tablosunda tREFI 65535 ve tRFC 500 civarına çekildiğinde bellek gecikmesi ciddi oranda düşer, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Soğutucu bloğun bakır tabanı çekirdeğin tam üzerine otururken, VRAM kısımlarında tam olarak 0.75mm veya 1.0mm’lik bir boşluk (clearance) bırakılır.
Orijinalinde 1.0mm pad isteyen bir karta sen gidip sert yapılı 2.0mm pad koyduğunda, soğutucu bloğu vidalasan bile o fazladan 1 milimetrelik silikon ped ezilmez ve soğutucunun bakır tabanını havada tutan sert bir takoz görevi görür! Sonuç olarak soğutucu tabanı ile GPU çekirdeği arasında 0.
0.3 milimetrelik mikroskobik bir hava boşluğu kalır. Sürdüğün termal macun bile o boşluğu dolduramaz.
Oyuna girdiğin anda GPU çekirdeğinin en sıcak mikronluk noktası olan Hotspot saniyeler içinde 105°C. 108°C sınırına vurur!
Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 01:05’te (CPU mounting screws removal) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:
💻 Sistem: Fluke 87V | Quick 861DW Sıcak Hava | JBC Havya | Test Rig: i5-12400F & Çeşitli Hurda GPU’lar📍 Sakarya (Serdivan)"Kondansatör şişmişse değiştirir geçeriz."
SerkanKParticipantHocam çok sağ olun, macun yenilemesini ve montajı dediğiniz gibi tekrarladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.
Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.
💻 Sistem: Apple M2 Max 64GB | Custom Debian Dev Rig: i7-13700K | 64GB RAM | RTX 4070📍 Ankara (Çankaya)"ZFS pool scrub: 0 errors."
Doruk A.ParticipantHocam soğutucuyu söküp kontrol ettim, tavsiyenizi harfi harfine uyguladıktan sonra sistemi yüke soktum. Sıcaklıklar tamamen normale döndü, çok teşekkür ederim.
💻 Sistem: i7-13700H | 32GB RAM | Arch Linux (Hyprland) | ThinkPad P1 Gen 5 | 2TB Samsung 980📍 Manisa (Yunusemre)"Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
Blaze_xParticipantÇözüldüğüne çok sevindim hocam. Hazır soğutma oturmuşken kasa içi hava akışını da dengeli tutarsan uzun vadede sessiz sedasız kullanırsın.
💻 Sistem: i3-12100F | H610M | GTX 1660 Super | 16GB DDR4 3200 | Kioxia Exceria 500GB📍 Antalya (Konyaaltı)"Stok fanla yola devam." -
AuthorPosts