Eps 8 pin ile pcie 8 pin kablosu farkı pin dizilimi

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Eps 8 pin ile pcie 8 pin kablosu farkı pin dizilimi

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #63602 Yanıtla
    User AvatarAhmet Yalçın
    Katılımcı

Selamlar, ilk defa modüler bir güç kaynağı kullanarak sistem topladım. Anakartın sol üst köşesindeki 8-pin işlemci güç soketine kablo takarken dalgınlıkla güç kaynağının kutusundan çıkan ve üzerinde ‘PCIe’ yazan 6+2 pin kabloyu takmaya çalıştım. Soketlerin tırnak şekilleri tam oturmuyordu ama biraz bastırıp zorlayınca çıt diye girdi. Güç kaynağının şalterini açıp kasanın güç düğmesine bastığım anda güç kaynağından anlık bir ‘tık’ sesi geldi, fanlar 1 milisaniye kıpırdayıp anında durdu ve sistem hiçbir şekilde açılmadı. Kabloyu çıkarıp incelediğimde pinlerin plastik kenarlarının ezildiğini gördüm. Sonra doğru olan ‘CPU’ kablosunu taktım ama anakart artık hiç tepki vermiyor. CPU kablosu ile PCIe kablosu arasında ne fark var, ikisi de 12V değil mi? Sistemi yaktım mı?

💻 Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB
    📍 Trabzon (Ortahisar)
    "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
    #63605 Yanıtla
    User AvatarErhan Y.
    Katılımcı

Kardeşim ucuz atlatmış olmayı çok isterdim ama donanım montajında yapılabilecek en tehlikeli elektriksel faciaya imza atmışsın. Evet, ikisi de +12V taşır ama konnektörün pin dizilimi (Polaritesi) BİREBİR BİRBİRİNİN TAM TERSİDİR!

Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaşılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Şimdi olayı gör:.

Standart CPU (EPS 4+. konnektöründe: Tırnak üstteyken ÜST SIRADAKİ 4 PİNİN TAMAMI TOPRAKTIR (GND), ALT SIRADAKİ 4 PİNİN TAMAMI +12V’TUR.

Standart PCIe (6+. konnektöründe ise durum tam tersidir: Tırnak üstteyken ÜST SIRADAKİ PİNLER +12V’TUR, ALT SIRADAKİ PİNLER TOPRAKTIR (GND)!

Üreticiler kullanıcılar bu kabloları birbirine sokmasın diye soketlerin deliklerini ‘kare’ ve ‘yuvarlak/açılı’ özel mekanik kilitlerle üretir. Sen kaba kuvvetle o PCIe kablosunu anakartın CPU soketine soktuğun anda ne yaptın biliyor musun?

Güç kaynağının +12V çıkışını anakartın sıfır ohm’luk doğrudan toprak (GND) hattına bağladın; anakartın +12V besleme hattını da güç kaynağının toprağına verdin! Düğmeye bastığın milisaniyede güç kaynağı doğrudan katı bir ‘Kısa Devre’ gördü.

O duyduğun ‘tık’ sesi PSU’nun Kısa Devre Korumasının (SCP. Short Circuit Protection) devreye girip elektriği kesme sesidir.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:00:00’te (Video is about converting an 8-pin PCIe cable to a 6-pin cable) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless
    📍 Antalya (Konyaaltı)
    "Desibelsiz saf güç sanattır."
    #63609 Yanıtla
    User AvatarGeceVardiyasi
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, PSU’dan ikinci bağımsız PCIe kablosunu taktım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 9 7900X | FormD T1 v2 (SFF) | RTX 4070 Ti Super | Corsair SF750 Platinum | 32GB DDR5 6000 CL30
    📍 Ankara (Çankaya)
    "Desibelsiz saf güç sanattır."
    #63617 Yanıtla
    User AvatarAhmet Yalçın
    Katılımcı

Söylediğiniz yöntemle çözüldü hocam. Sistemi dikkatlice açıp kontrol ettim ve tavsiye ettiğiniz şekilde hallettim.

Konuyu açtığıma çok memnun oldum, elinize sağlık.

💻 Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB
    📍 Trabzon (Ortahisar)
    "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
    #63641 Yanıtla
    User AvatarHarun P.
    Katılımcı

Sorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmişken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.

💻 Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemiş) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB
    📍 Konya (Selçuklu)
    "Sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."
    #63652 Yanıtla
    User Avatarcopper_shim
    Katılımcı

@cem90 yazdı:
    “Eps 8 pin ile pcie 8 pin kablosu farkı pin dizilimi”

Sorun yaşayan arkadaşlara referans olacak tertemiz bir konu oldu. Keyifli kullanımlar ve iyi forumlar dilerim.

💻 Sistem: i5-12400F | B660 Plus | RTX 3060 Ti GDDR6X | 16GB Corsair Vengeance | Kioxia Plus 1TB
    📍 Malatya (Battalgazi)
    "F/P her şeydir."
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: Eps 8 pin ile pcie 8 pin kablosu farkı pin dizilimi konusundaki #63641 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet