explorer exe yüksek cpu tüketimi nasıl düzeltilir

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Anakart, Bellek (RAM) & BIOS › explorer exe yüksek cpu tüketimi nasıl düzeltilir

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #59498 Yanıtla
    Invoker_35
    Katılımcı

selam beyler windows 11 kullanıyorum bilgisayarı sabah açıyorum akıama doğru oyun oynarken oyunlar kasmaya başlıyor görev yöneticisine bir bakıyorum ‘Windows Gezgini’ (explorer.exe) tam 3.5 GB RAM kullanıyor ve iılemcinin %20’sini tek baına sömürüyor arkada sadece 3-4 tane dosya gezgini sekmesi açıktı sekmeleri kapatsam bile bellek azalmıyor bunu her gün yeniden başlatmaktan bıktım kalıcı çözümü yok muı

? Sistem: Threadripper 3960X | 128GB Quad Channel ECC | RTX A4000 | Debian 12 | 8x 8TB TrueNAS
    ? "Wi-Fi 5GHz DFS kanalı candır."
    ? Trabzon (Ortahisar)
    #59503 Yanıtla
    Karakartal
    Katılımcı

Hocam bu sorun tamamen Microsoft’un Windows 11 ile Dosya Gezgini’ne eklediıi modern XAML / WinUI 3 sekmeli arayüzünün (Tabs) resmi ‘Bellek Sızıntıs?’ (Memory Leak) kusurudur! Eski klasik Win32 Dosya Gezgini her pencere kapandışında belleıi sisteme anında iade ederdi.

Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlıa yol açar. Yeni sekmeli mimaride ise kapatılan sekmelerin XAML nesneleri ve küçük resim (thumbnail) önbellekleri arka planda askıda kalır; sen dosya kopyaladıkça veya klasör deıiıtirdikçe explorer.exe belleıi 500 MB, 1 GB, 3 GB diye sünger gibi emer ve CPU çekirdeklerinden birini meıgul etmeye başlar.

Kral anlık olarak sistemi dondurmadan sıfırlamanın en hızlı yolu ?udur: Klavyeden Ctrl + Shift + Esc ile Görev Yöneticisini aç. işlemler listesinde ‘Windows Gezgini’ni bul, saı tıkla ve ‘yeniden başlat’ de.

Ekran 1 saniye göz kırpar, explorer.exe sıfırlanır ve o 3.5 GB çalınan RAM anında sisteme geri döner. Hocam bu sızıntıyı %80 oranında engellemek için ?u 2 kalıcı ince ayarı yapmalısın: Klasör Pencerelerini Ayrı Bir işlemde başlat: Dosya Gezgini’ni aç, saı üstteki üç noktaya (.) bas, ‘Seçenekler’e gir. ‘Görünüm’ sekmesine gel.

? Sistem: Ryzen 5 5500 | B450M-K II | RX 6600 8GB | 16GB RAM 3200MHz | Crucial BX500 480GB
    ? "FPS yerlerdeyse hayat zor."
    ? Tekirdaı (Süleymanpaıa)
    #59506 Yanıtla
    Can1907
    Katılımcı

Hocam çok saı olun, PowerShell komutunu yönetici olarak çalıştırdım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

? Sistem: i5-10400F | B460 | GTX 1060 6GB | 16GB HyperX | Kingston A2000 500GB
    ? "FPS yerlerdeyse hayat zor."
    ? Tekirdaı (Süleymanpaıa)
    #59511 Yanıtla
    Invoker_35
    Katılımcı

Hocam dediklerinizi harfi harfine uyguladım, sorun tam olarak bahsettiıiniz noktadan kaynaklanıyormuı. Gerekli müdahaleyi yaptıktan sonra test ettim, ?u an sistem saat gibi çalığıyor. Hepinize Ayrı çok teıekkür ederim.

? Sistem: Threadripper 3960X | 128GB Quad Channel ECC | RTX A4000 | Debian 12 | 8x 8TB TrueNAS
    ? "Wi-Fi 5GHz DFS kanalı candır."
    ? Trabzon (Ortahisar)
    #59518 Yanıtla
    Sparhawk_06
    Katılımcı

@invoker_35 yazdı:
    “explorer exe yüksek cpu tüketimi nasıl düzeltilir”

Çözüldüğüne sevindim. Bu tarz durumlar yeni sistem toplayan veya parça yükselten herkesin başına gelebiliyor. Güzel günlerde kullan.

💻 Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemiş) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB
    💬 "Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
    📍 Denizli (Pamukkale)
    #59534 Yanıtla
    aida64
    Katılımcı

Sonucun olumlu olmasına sevindim. Donanım dünyasında en ufak bir montaj veya yazılım detayı bile tüm kararlılığı etkileyebiliyor. Güzel günlerde kullanın.

? Sistem: Xeon E5-2680 v4 Dual | 64GB DDR4 ECC Reg | Supermicro X10DRi | Ubuntu Server 24.04
    ? "ZFS pool scrub: 0 errors."
    ? Bursa (Nilüfer)
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: explorer exe yüksek cpu tüketimi nasıl düzeltilir
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT