Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Masaüstü Sistem Toplama, Tavsiye & SFF › Fan çoklayıcı hub taktım ama fanlar yavaşlamıyor sürekli yüzde 100
- Bu konu 4 yanıt içerir, 4 izleyen vardır ve en son 5 gün 11 saat önce
Kasa Kapagi Acik67 tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
Hasan A.Katılımcımolex fan hız ayarı yapılır mı 7 volt modlaması nedir patlama riski var mı
💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB📍 İstanbul (Beylikdüzü)"10 litrelik SFF kasada 4080 çalıştırmak ayrı zevk."
YusufKKatılımcıHocam Yaşadığın gürültü çilesinin sebebi tamamen fiziksel bağlantı türüyle ilgilidir; hiçbir yazılım veya BIOS ayarı bu durumu düzeltemez. Fan bağlantı tiplerini ve çözüm yollarını netleştirelim: Molex Bağlantısı Nedir ve Neden Ayarlanamaz?
Kasa içi hava akışında da Gamers Nexus verilerine göre ön ve alttan pozitif basınç verip arka-üstten egzoz yapmak en dengeli senaryodur, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Kasandaki fanlar doğrudan güç kaynağından (PSU) gelen 4-Pin kaba Molex konnektörüne bağlıdır.
Bu hatta sarı kablodan sabit 12 Volt ve siyah kablodan toprak (GND) gelir. Fanın anakartla HİÇBİR veri bağı, sinyal pini veya devir sensörü (takometre) yoktur.
Bu yüzden BIOS veya Windows yazılımları o fanın varlığından bile haberdar olamaz (N/A / 0 RPM görünür). Fan motoruna sürekli tam 12V gittiği için ilk andan itibaren fiziksel maksimum devrinde (%100 RPM) döner ve kafa şişirir.
3-Pin vs 4-Pin PWM Fan Farkı:. 3-Pin Fanlar: Anakartın SYS_FAN başlığına takılır.
pin takometredir (devri okur). Hız, anakartın voltajı 5V ile 12V arasında kısmasıyla (DC Mode) ayarlanır. 4-Pin PWM Fanlar: En modern sistemdir.
Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 01:14’te (Bu şekilde fan hızını kontrol edebilirsiniz) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:
💻 Sistem: Ryzen 9 7950X | Proxmox VE | 128GB DDR5 ECC | 4x 2TB NVMe ZFS RAID10 | Intel X520 10GbE📍 Antalya (Konyaaltı)"Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
Veli GülKatılımcıaynı dert benim başıma geldi hazır sistem kasasında 4 tane molex fan vardı bilgisayar açılınca oda sanki rüzgar tüneline dönüyordu oyun oynamasam bile uğultudan duramıyordum. bios’a girdim fan yok yazıyor delirecektim.
sonra foruma sordum molex fanın hızı anakarttan ayarlanmaz dediler. gittim 450 liraya arctic p12 pwm pst çoklayıcılı 3 lü fan seti aldım anakartın cha_fan soketine taktım.
şimdi boştayken 600 rpm de çıt çıkarmadan dönüyor oyun açılınca 1200 rpm ye çıkıyor dünya varmış.
💻 Sistem: i7-13700H | 32GB RAM | Arch Linux (Hyprland) | ThinkPad P1 Gen 5 | 2TB Samsung 980📍 Aydın (Efeler)"sudo rm -rf / sorunu çözmez."
Hasan A.KatılımcıHocam soğutucuyu söküp kontrol ettim, tavsiyenizi harfi harfine uyguladıktan sonra sistemi yüke soktum. Sıcaklıklar tamamen normale döndü, çok teşekkür ederim.
💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB📍 İstanbul (Beylikdüzü)"10 litrelik SFF kasada 4080 çalıştırmak ayrı zevk."
Kasa Kapagi Acik67Katılımcı@hasan_a yazdı:
“Fan çoklayıcı hub taktım ama fanlar yavaşlamıyor sürekli yüzde 100”Geçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük şans. Fan eğrisini de optimize edersen kafan rahat eder.
💻 Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB📍 Antalya (Muratpaşa)"B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam." -
YazarYazılar