Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Masaüstü Sistem Toplama, Tavsiye & SFF › fan ?zgaraya yaklaınca ses neden artar
- Bu konu 5 yanıt içerir, 5 izleyen vardır ve en son 1 hafta 3 gün önce
KadirA tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
Stok Fanci72KatılımcıKullanıcı:** tolga_sessizpc*
“Noctua fanların kutusundan çıkan ‘NA-SAV2 silikon titreıim önleyiciler’ veya 5mm plastik contalar (Spacer) fan ile kasa sacı arasına takıldışında hava sesini nasıl kesiyorı Aerodinamikte bu hava yırtılmasının formülü nedirı
Darbogaz Kurbani84KatılımcıHocam selamlar. Aerodinamik ve akustik mühendisliğinde bu olgu ‘Kanat Geçiş Frekansı Uğultusu’ (Blade Pass Frequency Noise / Aerodynamic Chop Noise) olarak adlandırılır. Uçak pervanelerinde ve helikopter rotorlarında da görülen tamamen fiziksel bir akışkanlar mekaniği problemidir. Mekanizması şöyledir:
1) O Uğultu Neden Çıkarı (Fiziksel Neden):
Fan kanatları dönerken havayı iter ve her kanadın önünde yüksek basınçlı bir hava dalgası (Pressure Wavefront) oluşur.
Eğer fan kanatlarının önünde veya emiş yüzeyinde 2-3 milimetre gibi çok yakın mesafede delikli bir metal sac (Mesh Izgara) varsa;
Dönen her bir kanat o deliklerin önünden geçerken deliklerdeki havayı anlık olarak sıkıştırıp bırakır (Hava Yırtılması / Chopping)!
Formül: $BPF (Hz) = \frac{\text{Fan Devri (RPM)}}{60} \times \text{Kanat Sayısı}$. Örneğin 9 kanatlı bir fan 1200 RPM’de dönerken saniyede tam $180\text{ kez (180 Hz)}$ o ızgaradaki havayı tokatlar!
Bu 180 Hz’lik darbe frekansı kasanın metal sacıyla rezonansa girer ve duyduğun o boğuk, kulak delen ‘VUURRR’ helikopter uğultusuna dönüşür!2) Kesin Çözüm: 5mm Boşluk (Spacer / Pul) Kuralı:
Aerodinamik testler gösterir ki, fan kanatları ile delikli ızgara arasındaki mesafe en az $5 – 7\text{ mm}$ seviyesine çıkarıldığında:
Kanadın önündeki basınç dalgası ızgaraya çarpmadan önce sönümlenir.
Hava deliklerden türbülans yapmadan, laminere yakın pürüzsüz bir akışla (Smooth Flow) süzülür.
Ve o rahatsız edici helikopter yırtılma sesi %80-90 ORANINDA ANINDA YOK OLUR!3) Nasıl Uygulanırı (Tolga’nın Sorusu):
Noctua’nın bu amaçla özel ürettiği ‘Noctua NA-IS1-12’ (Inlet Spacer) contaları vardır.
Ya da nalburdan alacağın 5 mm kalınlığında yumuşak kauçuk/silikon pulları (veya 4 adet somun) fan ile kasa sacının arasına koyup uzun vidalarla vidalayacaksın!
Fanı ızgaradan sadece yarım santim geriye çektiğin an, 1500 RPM’de bile o korkunç uğultunun kesildiğini ve geriye sadece pürüzsüz temiz hava akışının kaldığını duyacaksın.
Yunus D.KatılımcıHocam harika bir teıhis koymuısun! Fanı eline alınca fısır fısır dönüp ?zgaraya takınca traktör gibi uıuldamasının sebebi sacın deliıinden havayı testere gibi kesmesidir. Levent Hoca’nın dediıi gibi fanın 4 köıesindeki vida deliklerine 5 milimlik plastik pul veya silikon conta koyacaksın; fanı ?zgaradan yarım santim geriye çekeceksin. O aradaki yarım santim boşluk o yırtılma sesini tamamen emer, kasan sessizliıe kavuıur.
Stok Fanci72KatılımcıHocam harika bir teıhis koymuısun! Fanı eline alınca fısır fısır dönüp ?zgaraya takınca traktör gibi uıuldamasının sebebi sacın deliıinden havayı testere gibi kesmesidir. Levent Hoca’nın dediıi gibi fanın 4 köıesindeki vida deliklerine 5 milimlik plastik pul veya silikon conta koyacaksın; fanı ?zgaradan yarım santim geriye çekeceksin. O aradaki yarım santim boşluk o yırtılma sesini tamamen emer, kasan sessizliıe kavuıur.
SentinelKatılımcı@stok_fanci72 yazdı:
<p style=”margin: 4px 0 0 0; font-style: italic;”>”fan ?zgaraya yaklaınca ses neden artar”</p>Hocam harika bir teıhis koymuısun! Fanı eline alınca fısır dönüp ?zgaraya takınca traktör gibi uıuldamasının sebebi sacın deliıinden havayı testere gibi kesmesidir. Levent Hoca’nın dediıi gibi fanın 4 köıesindeki vida deliklerine 5 milimlik plastik pul veya silikon conta koyacaksın; fanı ?zgaradan yarım santim geriye çekeceksin. O aradaki yarım santim boşluk o yırtılma sesini tamamen emer, kasan sessizliıe kavuıur.
KadirAKatılımcı@stok_fanci72 yazdı:
“fan ?zgaraya yaklaınca ses neden artar”Aynen öyle hocam, benzer sorunla foruma gelen diıer arkadaşlar için de çok güzel bir rehber oldu bu konu. Güle kullanın, iyi forumlar.
-
YazarYazılar