Fareyi 8000 hz yapınca oyun kasıyor takılıyor fps drop

Ana sayfa › Forumlar › Çevre Birimleri & Oyuncu Ekipmanları › Oyuncu Fareleri, Yüzeyler & Aksesuar › Fareyi 8000 hz yapınca oyun kasıyor takılıyor fps drop

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #61125 Yanıtla
    User AvatarYunus Çetin
    Katılımcı

4000 hz ile 1000 hz arasındaki 0.75 milisaniye fark insan gözüyle hissedilir mi değer mi

💻 Sistem: i3-13100F | H610 | RX 6500 XT | 16GB DDR4 | WD Green 480GB SSD
    📍 İzmir (Karşıyaka)
    "Kasa kapağını açtım hava alsın diye."
    #61129 Yanıtla
    User AvatarBuğra K.
    Katılımcı

@kadir98 yazdı:
    “Fareyi 8000 hz yapınca oyun kasıyor takılıyor fps drop”

Hocam e-spor çevre birimlerinin en büyük işlemci tuzağına ve ‘Yüksek Polling Rate Felaketi’ne hoş geldin usta! O kasmaların arkasındaki işletim sistemi gerçeğini anlatalım: Polling Rate Nedir?

Farenin bilgisayara “Ben şu koordinattayım!” diye saniyede kaç kez rapor gönderdiğidir. 1000 Hz: Saniyede 1.000 kez rapor verir ightarrow Gecikme: 1.0 milisaniye (ms).

8000 Hz: Saniyede 8.000 kez rapor verir ightarrow Gecikme: 0.125 milisaniye (ms). Teorik olarak 0.875 ms daha hızlıdır ama bedeli çok ağırdır!

Neden Oyun Kasıp Çakılır? (Donanımsal Kesme / Interrupt Fırtınası):.

Sen fareyi 8000 Hz yapıp masada hızlıca çevirdiğin an; fare saniyede 8.000 kez işlemcinin kapısını çalar (Hardware Interrupt. IRQ)!.

İşlemcinin 1 numaralı çekirdeği oyunu hesaplamayı bırakır ve sürekli farenin koordinatlarını işlemek için kendini yırtar! Tek bir çekirdeğin kullanımı anında %100’e vurur!.

Oyunun ana döngüsü (Game Loop) farenin bu veri bombardımanına yetişemez; kare süreleri (frametime) 3 ms’den 40 ms’ye fırlar ve sen o meşhur ‘flick atınca ekran donuyor’ krizini yaşarsın!. Ayrıca çoğu eski oyun motoru (ve hatta bazı modern oyunlar) ana döngüsünde saniyede 8.000 girdi paketini işleyecek şekilde kodlanmamıştır!

Kablosuz Pili Sömürme Rezaleti: 8000 Hz kablosuz fare kullandığında farenin bataryası 5-6 kat daha hızlı biter!

💻 Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB
    📍 İstanbul (Maltepe)
    "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
    #61132 Yanıtla
    User AvatarSedat Öztürk
    Katılımcı

Hocam ben Razer Viper V3 Pro aldım heves edip 8000 Hz yaptım. Valorant’ta düşmana ani flick atıyorum oyun donup kalıyor adam beni vuruyordu fareyi kıracaktım az kalsın.

Reddit’e baktım işlemci boğuluyormuş. 2000 Hz’e çektim; hem takılma tamamen bitti hem de hareketler tereyağı gibi pürüzsüz oldu. 8000 Hz tamamen göz boyama.

💻 Sistem: Ryzen 7 5800X3D | X570 Dark Hero | RX 7900 XTX Nitro+ | 32GB B-Die 3800 CL14 1:1 FCLK | 2TB 980 Pro
    📍 Malatya (Battalgazi)
    "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
    #61136 Yanıtla
    User AvatarYunus Çetin
    Katılımcı

Hocam tavsiye ettiğiniz şekilde sürücüyü güvenli modda DDU ile kaldırıp temiz kurulum yaptım. Oyun testlerinde herhangi bir çökme veya takılma kalmadı, çok sağ olun.

💻 Sistem: i3-13100F | H610 | RX 6500 XT | 16GB DDR4 | WD Green 480GB SSD
    📍 İzmir (Karşıyaka)
    "Kasa kapağını açtım hava alsın diye."
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: Fareyi 8000 hz yapınca oyun kasıyor takılıyor fps drop
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT