GIGABYTE High Bandwidth Low Latency nedir açılmalı mı, DDR5 tek tıkla alt

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Anakart, Bellek (RAM) & BIOS › GIGABYTE High Bandwidth Low Latency nedir açılmalı mı, DDR5 tek tıkla alt

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #62313 Yanıtla
    User AvatarSerkan Keskin
    Katılımcı

High Bandwidth açıkken yaz sıcağında TestMem5 testi yapınca RAM 62 dereceye çıkıp hata verdi. Bu ayarın termal riski nedir?

💻 Sistem: Ryzen 9 5900X | B550 Unify | 64GB Crucial ECC | RTX 3080 12GB | Mikrotik 10G Router
    📍 Antalya (Muratpaşa)
    "sudo rm -rf / sorunu çözmez."
    #62318 Yanıtla
    User AvatarAhmet Yalçın
    Katılımcı

Dostum anakart üreticilerinin son yıllarda geliştirdiği en mükemmel ‘bedava performans’ özelliğini keşfetmişsin: GIGABYTE ve ASUS’un ‘High Bandwidth & Low Latency’ Özel Bellek Modu! Voltaj artırmadan bu devasa hızın nereden geldiğini ve dikkat etmen gereken tek kritik termal riski anlatalım: Nasıl Çalışır?: Normalde XMP veya EXPO profili açtığında, profil sadece 4 ana zamanlamayı (CL-tRCD-tRP-tRAS) ayarlar.

Nitekim Buildzoid’in (Actually Hardcore Overclocking) AM5 Hynix rehberinde ve r/overclocking testlerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Geriye kalan 30’dan fazla ikincil ve üçüncül alt zamanlamayı (Sub-timings) anakart en gevşek, en tembel ayarlarda bırakır.

Sen BIOS’tan ‘High Bandwidth’ ve ‘Low Latency’ seçeneklerini açtığında, anakartın BIOS mikro kodu bu alt zamanlamaları (özellikle tFAW, tRRD, tWTR ve tREFI) otomatik olarak profesyonel bir overclock ustasının elle ayarlayacağı seviyeye kadar sımsıkı çeker! Voltaj Artmaz Ama Hız Uçar: Bu işlem RAM’e ekstra voltaj vermez; sadece bellek çiplerinin gereksiz yere boşta beklediği saat çevrimlerini yok eder.

Bu sayede bant genişliğin anında %15 artar, erişim gecikmen 6-8 nanosaniye düşer ve oyunlarda sanki 1000 MHz daha pahalı bir RAM almış gibi doğrudan %8-12 FPS kazanırsın! dikkat EDİLMESİ GEREKEN TEK ŞEY: SICAKLIK!

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 05:14’te (DDR5 memori türü ve Ryzen 7000 CPU’leri için yüksek kapasite düşük süreklilik) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB
    📍 Trabzon (Ortahisar)
    "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
    #62323 Yanıtla
    User AvatarCem Kurt
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, BIOS’tan voltaj ve profil ayarlarını dediğiniz gibi güncelledim. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Apple M2 Max 64GB | Custom Debian Dev Rig: i7-13700K | 64GB RAM | RTX 4070
    📍 Ankara (Çankaya)
    "Uptime: 450 days, 12 hours."
    #62331 Yanıtla
    User AvatarSerkan Keskin
    Katılımcı

Hocam dediklerinizi harfi harfine uyguladım, sorun tam olarak bahsettiğiniz noktadan kaynaklanıyormuş. Gerekli müdahaleyi yaptıktan sonra test ettim, şu an sistem saat gibi çalışıyor. Hepinize ayrı çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 9 5900X | B550 Unify | 64GB Crucial ECC | RTX 3080 12GB | Mikrotik 10G Router
    📍 Antalya (Muratpaşa)
    "sudo rm -rf / sorunu çözmez."
    #62343 Yanıtla
    User Avatarthrottlestop
    Katılımcı

Sorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmişken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.

💻 Sistem: i3-13100F | H610 | RX 6500 XT | 16GB DDR4 | WD Green 480GB SSD
    📍 Balıkesir (Karesi)
    "Kasa kapağını açtım hava alsın diye."
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: GIGABYTE High Bandwidth Low Latency nedir açılmalı mı, DDR5 tek tıkla alt konusundaki #62343 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet