Gpu performance modu farkı

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #63804 Yanıtla
    User AvatarArda Bayrak
    Katılımcı

Ekran kartımda (RTX 4070 Ti) arkada Quiet ve Performance anahtarı var. Sessiz olsun diye Quiet moduna aldım, gerçekten fanlar neredeyse hiç ses yapmıyor ama HWInfo’da VRAM sıcaklığı 94 dereceye, Hotspot 90 dereceye çıkıyor oyunlarda anlık takılmalar başladı. Quiet modu güvenli mi?

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB
    📍 Erzurum (Yakutiye)
    "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
    #63808 Yanıtla
    User AvatarHuseyinY
    Katılımcı

Hocam quiet BIOS modu üreticilerin kartı ‘akustik test laboratuvarlarında’ desibel rekoru kırsın diye tasarladığı, termal açıdan son derece agresif bir taviz modudur! Performance modunda fan eğrisi GPU Core sıcaklığının yanı sıra Hotspot ve VRAM sıcaklığını da dikkate alarak fanları %55-65 devire (yaklaşık 1600-1800 RPM) çıkarırken; Quiet BIOS’ta VBIOS’un hedef akustik tavanı sabitlenir (genelde %40 devir veya maksimum 1100-1200 RPM ile sınırlandırılır).

Reddit r/overclocking konsensüsünde de belirtildiği üzere AM5 platformunda FCLK 2000 MHz ve UCLK=MCLK (1: modu en stabil tatlı noktadır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. GPU çekirdeği (Core) 70-72°C’de kalsa bile, özellikle yüksek yoğunluklu GDDR6X/GDDR6 bellek modülleri bu düşük hava debisi altında soğuyamaz ve 95°C sınırına dayanır!

95-100°C VRAM sıcaklığı; bellek kontrolcüsünün ECC düzeltmelerini artırmasına, bellek zamanlamalarını gevşetmesine ve anlık mikro takılmalara (frame drop) yol açar. Tavsiyem kesinlikle kartı ‘Performance’ moduna almandır.

Eğer fan sesi seni rahatsız ediyorsa, çözümü VBIOS’u Quiet’a almak değil; Performance modundayken MSI Afterburner ile karta -100mV hafif bir Undervolt yapmaktır. Bu sayede güç tüketimi 50-70W düşer, fanlar sessizleşir ama VRAM’lerin 75-80°C’de buz gibi ve tam frekansta çalışır.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:00:00’te (Video başlangıcı sırasında GPU performansını modüllere ayarlayarak açıklamaya başlar) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Xeon X5675 @ 4.4GHz | Asus Rampage III Gene (X58) | 24GB Triple Channel | GTX 1070 8GB
    📍 Malatya (Battalgazi)
    "Lehim erir, devre susmaz."
    #63818 Yanıtla
    User AvatarAegis
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, BIOS’tan voltaj ve profil ayarlarını dediğiniz gibi güncelledim. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB
    📍 Erzurum (Yakutiye)
    "İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."
    #63828 Yanıtla
    User AvatarArda Bayrak
    Katılımcı

Hocam sorun tam dediğiniz ayarlardanmış. Gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra FPS değerleri stabil hale geldi, elinize sağlık.

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB
    📍 Erzurum (Yakutiye)
    "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
    #63850 Yanıtla
    User AvatarYiğit Güneş
    Katılımcı

Çözüldüğüne sevindim. Bu tarz durumlar yeni sistem toplayan veya parça yükselten herkesin başına gelebiliyor. Güzel günlerde kullan.

💻 Sistem: Threadripper 3960X | 128GB Quad Channel ECC | RTX A4000 | Debian 12 | 8x 8TB TrueNAS
    📍 Ankara (Çankaya)
    "ZFS pool scrub: 0 errors."
    #63870 Yanıtla
    User AvatarArda Şahin
    Katılımcı

Aynen öyle hocam, benzer sorunla foruma gelen diğer arkadaşlar için de çok güzel bir rehber oldu bu konu. Güle kullanın, iyi forumlar.

💻 Sistem: Ryzen 9 7950X | Proxmox VE | 128GB DDR5 ECC | 4x 2TB NVMe ZFS RAID10 | Intel X520 10GbE
    📍 Antalya (Konyaaltı)
    "Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: Gpu performance modu farkı konusundaki #63870 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet