Güç kaynağı 5v standby amperi kaç olmalı

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Güç kaynağı 5v standby amperi kaç olmalı

7 yazı görüntüleniyor - 1 ile 7 arası (toplam 7)
  • Yazar
    Yazılar
  • #60679 Yanıtla
    Hasan41
    Katılımcı

bilgisayarım kapalıyken telefonumu ve kablosuz kulaklığımı kasanın USB’sinden şarj ediyordum. yeni bir rgb mousepad ve harici ses kartı taktım o günden beri pc yi kapatınca hiçbir usb ye elektrik gitmiyor hepsi ölüyor. bios ta erp ayarını açıp kapattım yine gelmedi güç kaynağının standby gücü mü yetmiyor?

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless
    💬 "[imza]
    💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless
    📍 Konum: Antalya (Muratpaşa)
    "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
    ”
    📍 Antalya (Muratpaşa)
    [/imza]

#60721 Yanıtla
    Selcuk58
    Katılımcı

Hocam selamlar. Buildzoid’in paylaştığı kanıtlanmış alt zamanlama tablosunda tREFI 65535 ve tRFC 500 civarına çekildiğinde bellek gecikmesi ciddi oranda düşer, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar.

Bak bu durum çok tipik bir hadisedir. Güç kaynağı bekleme devresi ve ACPI S5 enerji mimarisi analizi: ATX güç kaynaklarında ana transformatör ve yüksek güçlü raylar (+12\tV) sistem kapalıyken tamamen enerjisizdir.

Sistem kapalıyken (ACPI S5 / Soft-Off) yalnızca minik bir bağımsız Flyback dönüştürücü devresi aktif kalarak anakartın mor kablosuna +5\tVSB gerilimi sağlar. Bu hattın sürekli akım kapasitesi çoğunlukla 2.5\tA ila 3.0\tA (12.5-15\tW) ile sınırlıdır.

Anakart bu 15\tW’ı; Super I/O çipi, BIOS CMOS saati, Ethernet Wake-on-LAN devresi, dahili RGB bekleme LED’leri ve USB portlarına paylaştırmak zorundadır. Kullanıcı USB portlarına yüksek akım çeken telefon şarj kabloları, harici RGB ışık şeritleri ve akıllı USB kulaklık standları bağladığında çekilen toplam bekleme akımı 3\t Amper sınırını aşar.

+5\tVSB devresinin dahili OCP (aşırı akım) veya termal koruması devreye girerek bekleme voltajını sıfırlar; bu durum sistem kapalıyken tüm USB gücünü keser ve sistemin güç düğmesiyle tetik almasını bloke eder. Çözüm: Yüksek güçlü USB aksesuarları harici adaptörlü (self-powered) bir USB hub’a taşınmalıdır.

💻 Sistem: Fluke 87V | Quick 861DW Sıcak Hava | JBC Havya | Test Rig: i5-12400F & Çeşitli Hurda GPU’lar
    💬 "[imza]
    💻 Sistem: Fluke 87V | Quick 861DW Sıcak Hava | JBC Havya | Test Rig: i5-12400F & Çeşitli Hurda GPU’lar
    📍 Konum: Eskişehir (Tepebaşı)
    "Kondansatör şişmişse değiştirir geçeriz."
    ”
    📍 Eskişehir (Tepebaşı)
    [/imza]

#60731 Yanıtla
    TurgutB
    Katılımcı

@hasan41 yazdı:
    “Güç kaynağı 5v standby amperi kaç olmalı”

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB
    💬 "[imza]
    💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB
    📍 Konum: Çanakkale (Merkez)
    "10 litrelik SFF kasada 4080 çalıştırmak ayrı zevk."
    ”
    📍 Çanakkale (Merkez)
    [/imza]

#60735 Yanıtla
    Hasan41
    Katılımcı

Hocam kasayı açıp dediğiniz gibi vidaları hafif gevşettim ve tırnağı dikkatlice dışarı aldım. USB portunu eski bir bellekle test ettim, sistem kapanmadan sorunsuz çalıştı. Çok teşekkürler.

💬 "[imza]
    📍 Konum: Antalya (Muratpaşa)
    ”
    📍 Antalya (Muratpaşa)
    [/imza]

#60744 Yanıtla
    RifatA
    Katılımcı

@hasan41 yazdı:
    “Güç kaynağı 5v standby amperi kaç olmalı”

Çözüldüğüne sevindim hocam. Benzer montajlarda anakart yükseltme vidalarını (standoff) ve I/O sacını baştan hizalamak her zaman hayat kurtarır.

💬 "[imza]
    📍 Konum: İstanbul (Üsküdar)
    ”
    📍 İstanbul (Üsküdar)
    [/imza]

#60746 Yanıtla
    Koray42
    Katılımcı

Hocam kesinlikle katılmıyorum. Vidaları çapraz sıktığında basınç zaten homojen yayar, spatulayla hava kabarcığı bırakırsınız.

💻 Sistem: Core 2 Quad Q6600 @ 3.6GHz | Asus P5Q Pro | 8GB DDR2 1066 | GTX 750 Ti | 850 Evo 250GB
    📍 Konum: Malatya (Battalgazi)
    "Lehim erir, devre susmaz."
    #60752 Yanıtla
    prime95
    Katılımcı

Aynen öyle hocam, benzer sorunla foruma gelen diğer arkadaşlar için de çok güzel bir rehber oldu bu konu. Güle kullanın, iyi forumlar.

💻 Sistem: i7-13700H | 32GB RAM | Arch Linux (Hyprland) | ThinkPad P1 Gen 5 | 2TB Samsung 980
    💬 "[imza]
    💻 Sistem: i7-13700H | 32GB RAM | Arch Linux (Hyprland) | ThinkPad P1 Gen 5 | 2TB Samsung 980
    📍 Konum: İstanbul (Üsküdar)
    "Uptime: 450 days, 12 hours."
    ”
    📍 İstanbul (Üsküdar)
    [/imza]

7 yazı görüntüleniyor - 1 ile 7 arası (toplam 7)
Yanıtla: Güç kaynağı 5v standby amperi kaç olmalı konusundaki #60735 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini