Hall effect klavye kendi kendine basıyor

Ana sayfa › Forumlar › Çevre Birimleri & Oyuncu Ekipmanları › Klavyeler & Tuş Modifikasyonu › Hall effect klavye kendi kendine basıyor

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #66467 Yanıtla
    User AvatarYavuz42
    Katılımcı

Yeni aldığım manyetik switchli HE klavyede (Rapid Trigger açıkken 0.1mm hassasiyette) Valorant oynarken 1 saat sonra karakter hafif hafif sola kaymaya başlıyor, ‘A’ tuşuna hiç basmadığım halde algılıyor. Klavyeyi çıkarıp takınca veya odayı havalandırınca düzeliyor bu nasıl saçmalık?

💻 Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB
    📍 Mersin (Mezitli)
    "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
    #66486 Yanıtla
    User AvatarDVI_Kablo_Nostalji
    Katılımcı

@baris34 yazdı:
    “Hall effect klavye kendi kendine basıyor”

Hocam yaşadığın durum tamamen fiziksel bir fenomendir ve adı ‘Termal Manyetik Sapma’dır (Thermal Drift). Geleneksel mekanik klavyeler iki metal yaprağın birbirine fiziksel temasıyla çalışırken, Hall Effect klavyeler switch steminin altındaki minik neodimyum mıknatısın PCB üzerindeki Hall sensörüne yaklaştığında oluşturduğu manyetik akı yoğunluğunu (Magnetic Flux Density) bir ADC (Analog-to-Digital Converter) ile voltaj olarak ölçer.

Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaşılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Ancak neodyum mıknatıslar ve silikon Hall sensörleri sıcaklığa karşı hassastır; sıcaklık arttıkça (oda ısınması, PCB’deki RGB LED’lerin yaydığı ısı ve el sıcaklığı) mıknatısın manyetik alan şiddeti zayıflar veya sensörün voltaj çıkışı mikro düzeyde kayar.

Eğer sen aktivasyon noktasını veya Rapid Trigger sıfırlama mesafesini sınır olan 0.1 mm gibi aşırı agresif bir değere ayarladıysan, sıcaklık kaynaklı 10-20 milivolt’luk küçücük bir sapma yazılım tarafından ‘tuşa 0.1mm basıldı’ şeklinde yorumlanır ve tuş kendi kendine hayalet basış (phantom keypress) üretir! Çözüm: WASD ve hareket tuşlarında aktivasyon/reset noktasını 0.1mm yerine güvenli sınır olan 0.2mm. 0.3mm aralığına çek.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 05:12’te (Klavyeyi 5:12 saniye boyunca basarak durduruyor) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB
    📍 Gaziantep (Şahinbey)
    "Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
    #66499 Yanıtla
    User AvatarSerdar Çelik
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, macun yenilemesini ve montajı dediğiniz gibi tekrarladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless
    📍 Denizli (Pamukkale)
    "10 litrelik SFF kasada 4080 çalıştırmak ayrı zevk."
    #66503 Yanıtla
    User AvatarYavuz42
    Katılımcı

Dediğiniz adımları az önce denedim hocam. Kontrol edince tam da söylediğiniz gibi olduğunu gördüm.

Düzeltmeyi yaptıktan sonra test ettim, hiçbir sorun kalmadı. Yardımlarınız için çok sağ olun.

💻 Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB
    📍 Mersin (Mezitli)
    "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
    #66529 Yanıtla
    User AvatarErhan Y.
    Katılımcı

@baris34 yazdı:

Sorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmişken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless
    📍 Antalya (Konyaaltı)
    "Desibelsiz saf güç sanattır."
    #66545 Yanıtla
    User AvatarBaris B.
    Katılımcı

@baris34 yazdı:

Aynen öyle hocam, benzer sorunla foruma gelen diğer arkadaşlar için de çok güzel bir rehber oldu bu konu. Güle kullanın, iyi forumlar.

💻 Sistem: Core 2 Extreme QX9650 | Rampage Extreme X48 | 8GB DDR3 1600 | GTX 285 SLI | Retro Kasa
    📍 İzmir (Bornova)
    "Voodoo 5 efsanesi asla ölmez."
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: Hall effect klavye kendi kendine basıyor konusundaki #66529 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet