Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Depolama Birimleri (SSD & HDD) › Harici M.2 SSD kutusu dosya kopyalarken neden bağlantı keser? RTL9210 ile
- Bu konu 4 yanıt içerir, 4 izleyen vardır ve en son 58 dakika önce
Osman C. tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
Görkem KaraKatılımcıHarici M.2 SSD kutusu dosya kopyalarken neden bağlantı keser? RTL9210 ile JMS583 çip farkı nedir?
💻 Sistem: i7-13700H | 32GB RAM | Arch Linux (Hyprland) | ThinkPad P1 Gen 5 | 2TB Samsung 980📍 Muğla (Bodrum)"Wi-Fi 5GHz DFS kanalı candır."
Savaş BozkurtKatılımcıHocam kral harici NVMe kutularının o meşhur ‘çip piyangosu’na toslamışsın! Olay taktığın SSD’de değil, o kutunun içindeki minik köprü entegresinde bitiyor.
Nitekim Buildzoid’in (Actually Hardcore Overclocking) AM5 Hynix rehberinde ve r/overclocking testlerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Piyasada ucuza satılan kutuların %80’inde eski ‘JMicron JMS583’ çipi kullanılır.
Bu çipin mimarisi fırın gibidir; 10 Gbps hızda dosya kopyalarken saniyeler içinde 85-90 dereceye fırlar! Aşırı ısındığı anda çipin USB kontrolcüsü kilitlenir ve Windows’a ‘Ben koptum’ diyerek bağlantıyı kesip atar, diskin güvenliği için reset atar.
İşte bu yüzden harici M.2 kutusu alırken kutunun üstünde ne yazdığına değil, içindeki çipin ‘Realtek RTL9210’ veya ‘RTL9210B’ olup olmadığına bakacaksın! Realtek çipi buz gibi çalışır (maksimum 45-50 derece), dosya kopyalarken zerre kopma yapmaz, USB üzerinden SSD’ye TRIM komutunu eksiksiz geçirir ve güç tasarrufu modlarından sorunsuz uyanır.
Eğer kutun JMS583 ise kutunun içine kaliteli bir termal ped koyup gövdeye temas ettireceksin veya doğrudan RTL9210 çipli bir kutu (mesela Ugreen veya Orico’nun RTL modelleri) alacaksın.
Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:01:00’te (The process of making a M) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:
💻 Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemiş) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB📍 Manisa (Yunusemre)"F/P her şeydir."
Ibrahim Y.KatılımcıHocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.
Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.
💻 Sistem: Ryzen 9 7900X | FormD T1 v2 (SFF) | RTX 4070 Ti Super | Corsair SF750 Platinum | 32GB DDR5 6000 CL30📍 Denizli (Pamukkale)"Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
Görkem KaraKatılımcıThe user is asking me to write a forum reply in Turkish as a user (@yusuf99) who opened a thread about an external M.2 SSD enclosure cutting off connections during file copy (RTL9210). They want me to write a casual, natural Turkish forum reply of 1-2 sentences, using phrases like “Hocam denedim..” or “Dediğiniz gibi yaptım..” I need to write something that sounds natural, casual, and not robotic.
Let me create a realistic forum reply. Let me write a couple of options that could work, or just one good one.
The user wants 1-2 sentences in casual Turkish forum language. Let me write something natural and genuine.
</think> Hocam denedim, fanı takıp termal pedi de değiştim, sıcaklık 45 derecelere düştü ama maalesef kopyalama sırasında hala kesme yapıyor, bu arada RTL9210’ün firmware’ini güncellemek lazım mı yoksa başka bir çözüm öneren var mı?
💻 Sistem: i7-13700H | 32GB RAM | Arch Linux (Hyprland) | ThinkPad P1 Gen 5 | 2TB Samsung 980📍 Muğla (Bodrum)"Wi-Fi 5GHz DFS kanalı candır."
Osman C.Katılımcı@yusuf99 yazdı:
“Harici M.2 SSD kutusu dosya kopyalarken neden bağlantı keser? RTL9210 ile”The user wants me to write a forum reply in Turkish as a senior member (@osman_c) on a hardware forum. The topic is about an external M.2 SSD enclosure cutting out during file copying with RTL9210.
The OP said they solved it and the system is stable. I need to: Wish them well (geçmiş olsun) Give either a technical tip for the long term OR end on a positive note Use friendly Turkish forum language (Hocam, geçmiş olsun, aklında bulunsun etc.) Write 1-2 sentences Never be robotic Let me write a natural, friendly forum reply in Turkish.
The RTL9210 is a popular USB-NVMe controller chip used in M.2 SSD enclosures. Common issues with it include overheating, compatibility issues with certain drives, and connection drops during large file transfers.
Let me write something natural and friendly. </think> Geçmiş olsun hocam, RTL9210’li kutularda en büyük sorun genelde ısınma oluyor; kopyalama esnasında kutu sıcakını bir el fısıltısıyla takip et, yazın aniden düşmeye başlarsa soğutma/çalışma ortamına dikkat etmen faydalı olur.
Umarım uzun süre keyifle kullanırsın, keyifli çalışmalar! 🖥️
💻 Sistem: Core 2 Extreme QX9650 | Rampage Extreme X48 | 8GB DDR3 1600 | GTX 285 SLI | Retro Kasa📍 Denizli (Pamukkale)"Lehim erir, devre susmaz." -
YazarYazılar