Ana sayfa › Forumlar › Monitörler & Görüntüleme Teknolojileri › Tasarım Monitörleri, TV & Görüntü Standartları › Hdr 400 ile hdr 600 arasındaki farklar
- Bu konu 5 yanıt içerir, 5 izleyen vardır ve en son 6 gün 21 saat önce
Kutay A. tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
Fatih GüngörKatılımcıhdr 600 monitör aldım onda hdr çok güzel görünüyor hdr 400’den farkı ne
💻 Sistem: Ryzen 5 3600 | A320M | GTX 1650 4GB | 16GB Crucial Ballistix | 240GB SSD + 1TB HDD📍 Çanakkale (Merkez)"FPS yerlerdeyse hayat zor."
Venom_35KatılımcıHocam monitör endüstrisinin en büyük pazarlama illüzyonuna ve ‘Fake HDR’ tuzağına hoş geldin usta! Neden o hayal kırıklığını yaşadığını VESA standartlarıyla dökelim: HDR’ın (Yüksek Dinamik Aralık) Gerçek Amacı Nedir?
Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaşılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. HDR sadece ekranı kör edecek kadar parlatmak değildir!
HDR; zifiri karanlık bir gecede gökyüzünün simsiyah kalırken, patlayan bir bombanın veya sokak lambasının 1000 nit parlaklıkla gözünü kamaştırabilmesidir (yani yüksek kontrasttır!). DisplayHDR 400 Neden Sahtedir (Fake HDR)?.
VESA kurumu DisplayHDR 400 şartnamesinde üreticilerden HİÇBİR YEREL KARARTMA (Local Dimming) şartI İSTEMEZ!. Panel standart 8-bit ve sRGB’dir.
Parlaklık tavanı sadece 400 nit’tir (ki normal SDR monitörler zaten 300-350 nit’tir!). Sen oyunda HDR açtığında monitör tek parça arkadan aydınlatmasını (Edge-lit) sonuna kadar açar; parlak nesneleri parlatacağım derken simsiyah alanları da 400 nit ışıkla yıkayıp griye çevirir!
Kontrast sıfırlanır, ekranın üstüne kül dökülmüş gibi soluk bir görüntü çıkar! O yüzden camiada HDR 400’e “Fake HDR” denir ve kesinlikle kapatılması önerilir.
Gerçek HDR Nerede Başlar? (HDR 600 & :.
Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:41’te (The difference in brightness and refresh rates between the 400, 600, and) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:
💻 Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB📍 Kayseri (Kocasinan)"Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
DramTimingSubKatılımcı@selcuk92 yazdı:
“Hdr 400 ile hdr 600 arasındaki farklar”Hocam ben de DisplayHDR 400 yazısına kanıp monitör almıştım, HDR açınca oyunlar çamaşır suyu dökülmüş gibi soluyordu. Kapattım, SDR moduna aldım renkler 10 kat daha doygun ve güzel oldu.
Sonra OLED aldım, meğer gerçek HDR bambaşka bir dünyaymış.
💻 Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB📍 İstanbul (Maltepe)"10 litrelik SFF kasada 4080 çalıştırmak ayrı zevk."
Fatih GüngörKatılımcıHocam dediklerinizi harfi harfine uyguladım, sorun tam olarak bahsettiğiniz noktadan kaynaklanıyormuş. Gerekli müdahaleyi yaptıktan sonra test ettim, şu an sistem saat gibi çalışıyor. Hepinize ayrı çok teşekkür ederim.
💻 Sistem: Ryzen 5 3600 | A320M | GTX 1650 4GB | 16GB Crucial Ballistix | 240GB SSD + 1TB HDD📍 Çanakkale (Merkez)"FPS yerlerdeyse hayat zor."
SilverSurfer_99Katılımcı@selcuk92 yazdı:
“Hdr 400 ile hdr 600 arasındaki farklar”Çözüldüğüne sevindim. Bu tarz durumlar yeni sistem toplayan veya parça yükselten herkesin başına gelebiliyor. Güzel günlerde kullan.
💻 Sistem: i5-12400F | B660 Plus | RTX 3060 Ti GDDR6X | 16GB Corsair Vengeance | Kioxia Plus 1TB📍 Kocaeli (Gebze)"Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
Kutay A.KatılımcıSorun yaşayan arkadaşlara referans olacak tertemiz bir konu oldu. Keyifli kullanımlar ve iyi forumlar dilerim.
💻 Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB📍 Denizli (Pamukkale)"Sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer." -
YazarYazılar