Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Heatpipe yerçekimi yönü soğutma performansı, kasa yatay durunca işlemci
- Bu konu 5 yanıt içerir, 5 izleyen vardır ve en son 42 dakika önce
Eclipse tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
GarantisiBitenAdam ErdoğanKatılımcıSelamlar, test yapmak için bilgisayar kasasının kapağını açıp kasayı masanın üstüne yan yatırdım (yani anakart yere paralel, kule tipi hava soğutucu ise gökyüzüne doğru dimdik bakar pozisyona geldi). Kasa dik dururken Cinebench’te 65 dereceyi geçmeyen işlemcim, kasayı yatay yatırdığım anda 1 dakika içinde 88°C’ye fırladı ve termal throttling yaptı! Kasayı tekrar dikey ayağa kaldırınca sıcaklık 20 saniyede geri 65 dereceye düştü! Fanlar aynı devirde dönüyor, macun yeni. Kasayı yatay koymak soğutucunun çalışmasını nasıl bu kadar bozar?
💻 Sistem: Ryzen 9 5900X | B550 Unify | 64GB Crucial ECC | RTX 3080 12GB | Mikrotik 10G Router📍 Manisa (Yunusemre)"Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
PsuSesYapiyor AteşKatılımcıDostum termodinamik ve akışkanlar mekaniğinin en büyüleyici fiziksel olaylarından birini kendi ellerinle kanıtlamışsın: Isı Borularında (Heatpipe) Yerçekimi Yönelimi ve ‘Dry-out’ (Sıvı Tükenmesi) Olayı! Kasayı yatırınca sıcaklığın neden 23 derece birden fırladığını bilimin formülleriyle anlatalım: Heatpipe Sıvıyı Nasıl Geri Döndürür?: Isı borusunun içinde birkaç damla saf su vardır.
Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaşılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. İşlemcinin tabanında su buharlaşır (Evaporatör) ve yukarıdaki alüminyum yapraklara çıkarak soğur ve yoğuşur (Kondenser).
Peki yukarıda yoğuşup sıvıya dönüşen su, tekrar aşağıdaki işlemci tabanına NASIL GERİ DÖNER?: Yerçekimi ve borunun içindeki mikronluk süngerimsi bakır fitil (Wick) sayesinde! Kasa Dik Dururken Neden Buz Gibidir?: Kasa normal dikey dururken, soğutucunun alüminyum yaprakları işlemcinin yukarısında veya hizasında kalır.
Yoğuşan su yerçekiminin (g) yardımıyla tıpış aşağıya, işlemci tabanına doğru akar; döngü mükemmel şekilde saniyede yüzlerce kez tekrarlanır. Kasayı Yan Yatırınca Ne Oldu (Dry-out Faciası)?: Kasayı masaya yan yatırdığında, soğutucu gökyüzüne dik bakmaya başladı.
Bazı soğutucularda (özellikle oluklu veya zayıf fitilli ucuz ısı borularında), borunun fitil yapısının kılcal çekim gücü (Capillary Pressure), yerçekiminin uyguladığı ters kuvvete karşı suyu yukarı/yana pompalamaya YETMEZ!
💻 Sistem: Pentium III 1.4GHz Tualatin | Voodoo 5 5500 AGP | Sound Blaster AWE64 Gold | Windows 98 SE📍 İstanbul (Kadıköy)"LGA 775 tırnağını kesenler burada mı?"
Karakartal_35Katılımcı@berkay54 yazdı:
“Heatpipe yerçekimi yönü soğutma performansı, kasa yatay durunca işlemci”Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.
Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.
💻 Sistem: i7-14700K (Delid + PTM7950) | MSI Z790 Carbon | RTX 4090 | 32GB Team T-Force 7200 CL34 | Kingston KC3000 2TB📍 Adana (Çukurova)"Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
GarantisiBitenAdam ErdoğanKatılımcıThe user is asking me to write a forum reply as if I’m the person who started the thread (@berkay54). I need to write in natural, informal Turkish forum language, 1-2 sentences, starting with phrases like “Hocam denedim..” or “Dediğiniz gibi yaptım..”.
Let me think about the context. The thread was about heatpipe orientation and gravity’s effect on cooling performance, and the case being horizontal affecting the CPU.
So the person was dealing with heat pipe/CPU cooling issues. I should write a natural, casual Turkish forum reply.
Let me create a realistic response. Since they tried the suggestions, I’ll write something that reflects they tried the advice and it helped, or they tried and it didn’t fully work.
Let me write something natural and conversational. </think> Hocam denedim, heatpipe’yi soğutma yönüne göre yerleştirdim ve kasanın açısını düzelttim, gerçekten fark yaratmış, yük altında 10-15 derece düşmüş sıcaklıklar. Çok teşekkürler, elinize sağlık 🙂
💻 Sistem: Ryzen 9 5900X | B550 Unify | 64GB Crucial ECC | RTX 3080 12GB | Mikrotik 10G Router📍 Manisa (Yunusemre)"Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
TurgutTRKatılımcıÇözüldüğüne sevindim hocam. Benzer montajlarda anakart yükseltme vidalarını (standoff) ve I/O sacını baştan hizalamak her zaman hayat kurtarır.
💻 Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB📍 Erzurum (Yakutiye)"10 litrelik SFF kasada 4080 çalıştırmak ayrı zevk."
EclipseKatılımcı@berkay54 yazdı:
“Heatpipe yerçekimi yönü soğutma performansı, kasa yatay durunca işlemci”The user wants me to write a forum reply in Turkish as a senior member (@eclipse) on a hardware forum. The topic is about heatpipe orientation affecting cooling performance when the case is laid horizontally, and the CPU.
The thread starter says they solved the problem and the system is stable. I need to: Wish them well (geçmiş olsun) Give one technical tip for the long term OR end the topic on a positive note Use friendly Turkish forum language (Hocam, geçmiş olsun, aklında bulunsun, etc.) Write 1-2 sentences Never be robotic Let me write a natural, friendly forum reply in Turkish.
The topic is about heatpipes. when a case is laid horizontally (yatay duruş), the heatpipe orientation matters for cooling performance because heatpipes rely on gravity for the wick/return flow of coolant in passive sections (especially vapor chambers and certain heatpipe designs).
If the heatpipe was oriented against gravity, it could cause issues. Let me write a natural reply.
💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless📍 İzmir (Karşıyaka)"10 litrelik SFF kasada 4080 çalıştırmak ayrı zevk." -
YazarYazılar