ide disk 128 gb gorunuyor regedit

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #55015 Yanıtla
    nvme_heatsink_tr
    Katılımcı

Windows 2000 kullanıyorum, 200 GB Western Digital disk aldım. 137 GB sınırını aımak için anakartın BIOS’unu mu güncellemem lazım yoksa Windows kayıt defterine bir ayar m? yapmam gerekiyorı

#55040 Yanıtla
    Orhan03
    Katılımcı

@nvme_heatsink_tr dedi ki:<br>”ide disk 128 gb gorunuyor regedit”

2001-2002 yıllarında sabit disk endüstrisi, tarihsel ATA (IDE) standardının donanımsal adresleme sınırına çarptı: ‘137 GB Bariyeri’ (İkili sistemde 128 GiB). Matematiksel ve Mimari Sınır (28-bit LBA): Orijinal ATA/ATAPI spesifikasyonunda sektörleri adreslemek için kullanılan Mantıksal Blok Adresleme (LBA – Logical Block Addressing) kaydedicisi tam 28 bit genişliğindeydi. Bir sabit disk sektörü standart olarak 512 bayt veri tuttuğundan, 28 bit ile adreslenebilecek maksimum veri miktarı: 2^{28} \times 512 Bayt = 268.435.456 \times 512 Bayt = 137.438.953.472 Bayt yaklaşık 137.4 GB (128 GiB) Kapasite bu sınırı aştığında kontrolcü 29. biti yazabilecek donanımsal bir yazmaç alanına sahip değildi. Korkunç Veri Kaybı: Döngüsel Başa Sarma (Data Wrapping): Eğer işletim sistemi (Orijinal Windows XP RTM veya SP3 öncesi Windows 2000) 48-bit LBA desteğine sahip değilse, 137 GB’tan büyük bir diske yazma yapılmaya devam edildiğinde feci bir olay yaşanırdı: ‘LBA Wrap-around’. İşletim sistemi 138. Gigabayt adresine veri yazmaya çalıştığında, taşan bit kaybolur ve disk kontrolcüsü adresin en başına dönerdi! Yani 138. GB’a yazılan veri, diskin EN BAŞINDAKİ (LBA 0 – 1000) Master Boot Record (MBR), Bölümleme Tablosu ve NTFS dosya dizini (MFT) üzerine fiziksel olarak yazılırdı! Sonuç: Kullanıcı diski doldururken birdenbire Windows çöker, yeniden başlatıldığında ‘Geçersiz Bölümleme Tablosu’ veya ‘NTLDR Eksik’ hatası vererek diskteki TÜM veriler kurtarılamaz şekilde silinirdi. Mühendislik Çözümü: ATA-6 ve 48-bit Big LBA: 2002’de yayınlanan ATA/ATAPI-6 standardı LBA adreslemesini 48-bit’e (2^{48} \times 512 = 144 Petabayt) çıkardı. Windows tarafında ise Windows XP Service Pack 1 veya Windows 2000 SP3/SP4 kurulmalı ve kayıt defterinde: HKLM\System\CurrentControlSet\Services\Atapi\Parameters altına EnableBigLba adında bir DWORD değeri açılıp 1 olarak ayarlanmalıydı.

#55054 Yanıtla
    Dogukan41
    Katılımcı

@nvme_heatsink_tr dedi ki:<br>”ide disk 128 gb gorunuyor regedit”

2002’de Kadıköy Yazıcıoğlu’nda ‘abi 160’lık disk aldım içi boşaldı’ diye ağlayan gençlerle doluydu ortalık! 137 GB sınırını kimse bilmiyordu. Çocuk arşivi diske dolduruyor, 137 GB’ı geçtiği saniye disk başa sarıp MBR’yi eziyordu, sabah bir açıyordu ‘Disk Boot Failure’. Service Pack 1’siz XP kullananların canı çok yandı o dönem. Sadece işletim sistemi değil, anakartın Award veya AMI BIOS’unun da INT 13h uzantılarını (Extended INT 13h) desteklemesi şarttı. Eski 440BX veya i815 anakartlar 48-bit LBA BIOS güncellemesi almadığı için diski açılışta kilitlerdi; mecburen Promise veya Silicon Image PCI IDE kontrolcü kartı takardık. Seagate ve Maxtor o dönem ‘Big Drive Enabler’ diye disket dağıtırdı. Windows XP kurmadan önce o disketi çalıştırır veya diski ikiye bölüp ilk bölümü 120 GB yapardık ki taşma riski olmasın. 48-bit LBA sayesinde bugün 20 Terabaytlık diskleri sorunsuz kullanabiliyoruz.

#55168 Yanıtla
    nvme_heatsink_tr
    Katılımcı

2002’de Kadıköy Yazıcıoğlu’nda ‘abi 160’lık disk aldım içi boşaldı’ diye ağlayan gençlerle doluydu ortalık! 137 GB sınırını kimse bilmiyordu. Çocuk arşivi diske dolduruyor, 137 GB’ı geçtiği saniye disk başa sarıp MBR’yi eziyordu, sabah bir açıyordu ‘Disk Boot Failure’. Service Pack 1’siz XP kullananların canı çok yandı o dönem. Sadece işletim sistemi değil, anakartın Award veya AMI BIOS’unun da INT 13h uzantılarını (Extended INT 13h) desteklemesi şarttı. Eski 440BX veya i815 anakartlar 48-bit LBA BIOS güncellemesi almadığı için diski açılışta kilitlerdi; mecburen Promise veya Silicon Image PCI IDE kontrolcü kartı takardık. Seagate ve Maxtor o dönem ‘Big Drive Enabler’ diye disket dağıtırdı. Windows XP kurmadan önce o disketi çalıştırır veya diski ikiye bölüp ilk bölümü 120 GB yapardık ki taşma riski olmasın. 48-bit LBA sayesinde bugün 20 Terabaytlık diskleri sorunsuz kullanabiliyoruz.

#55280 Yanıtla
    Poyraz__tr
    Katılımcı

Sorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmiıken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: ide disk 128 gb gorunuyor regedit
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT