intel gear 4 modu nerede açılır zararı ne

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › İşlemciler (CPU) › intel gear 4 modu nerede açılır zararı ne

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #59930 Yanıtla
    Alp38
    Katılımcı

Arkadaşlar Z790 anakartta 8200 MHz XMP açtım BIOS otomatik Gear 4’e attı. Frekans çok yüksek ama oyunlarda takılma hissediyorum. Gear 2’ye zorlayınca sistem açılmıyor ne yapmalıyım?

💻 Sistem: i5-12400F | B660 Plus | RTX 3060 Ti GDDR6X | 16GB Corsair Vengeance | Kioxia Plus 1TB
    💬 "Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
    📍 İzmir (Buca)
    #59934 Yanıtla
    Poyraz__tr
    Katılımcı

@alp38 yazdı:
    “intel gear 4 modu nerede açılır zararı ne”

Hocam arda klasik AM5 bellek tuzağına düşmüşsün! Sebebini adım açıklayayım: AMD Ryzen 7000/9000 işlemcilerde işlemci çekirdekleri (CCD) ile bellek kontrolcüsü (IMC) ayrı silikon parçalarıdır.

Buildzoid’in paylaştığı kanıtlanmış alt zamanlama tablosunda tREFI 65535 ve tRFC 500 civarına çekildiğinde bellek gecikmesi ciddi oranda düşer, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. AM5 mimarisinde ‘UCLK’ (Bellek Kontrolcüsü Hızı) ile ‘MCLK’ (RAM Frekansı) birebir (1: senkron çalıştığı zaman gecikme tabana vurur ve veri anında işlenir.

6000 MHz RAM taktığında: MCLK = 3000 MHz’dir. Bellek kontrolcüsü UCLK da 3000 MHz’de çalışır (1:1 Senkron).

Gecikme ~60ns civarındadır. Sen 7200 MHz RAM taktığında: Ryzen’ın bellek kontrolcüsü 3600 MHz hıza fiziksel olarak çıkamaz!

Bu yüzden BIOS sistemi çökmekten kurtarmak için otomatik olarak ‘1:2 moduna’ (UCLK = MCLK/ geçer! Yani RAM 7200 MHz hızında dönerken, işlemcinin bellek kontrolcüsü 1800 MHz’e (yarı hızına) düşer!

Bu durum çekirdek ile RAM arasındaki hatta devasa bir senkronizasyon kuyruğu (+12ns gecikme cezası) yaratır! CS2, Valorant gibi rekabetçi oyunlar saf bellek bant genişliğine değil ‘GECİKMEYE’ (Memory Latency) bakar.

💻 Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB
    💬 "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
    📍 Ankara (Çankaya)
    #59940 Yanıtla
    Umut C.
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, RAM etiketindeki seri numarasını kontrol edip zamanlamaları ayarladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless
    💬 "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
    📍 Balıkesir (Karesi)
    #59949 Yanıtla
    Alp38
    Katılımcı

Söylediğiniz yöntemle çözüldü hocam. Sistemi dikkatlice açıp kontrol ettim ve tavsiye ettiğiniz şekilde hallettim.

Konuyu açtığıma çok memnun oldum, elinize sağlık.

💻 Sistem: i5-12400F | B660 Plus | RTX 3060 Ti GDDR6X | 16GB Corsair Vengeance | Kioxia Plus 1TB
    💬 "Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
    📍 İzmir (Buca)
    #59972 Yanıtla
    Mehmet99
    Katılımcı

Geçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük şans. Keyifle kullanman dileğiyle.

💻 Sistem: Ryzen 5 5600G (APU) | B450 | Vega 7 Graphics | 2x8GB 3600MHz | Goodram 512GB NVMe
    💬 "Kasa kapağını açtım hava alsın diye."
    📍 Antalya (Konyaaltı)
    #59985 Yanıtla
    Termal Ped Eridi53
    Katılımcı

Aynen öyle hocam, benzer sorunla foruma gelen diğer arkadaşlar için de çok güzel bir rehber oldu bu konu. Güle kullanın, iyi forumlar.

💻 Sistem: Ryzen 5 4500 | A520M | RX 580 8GB (2. El) | 16GB Team T-Force | Patriot Burst 480GB
    💬 "60 Hz monitörden 144 Hz’e geçince dünya varmış dedim."
    📍 Adana (Çukurova)
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: intel gear 4 modu nerede açılır zararı ne
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT