İşlemci Delid nasıl yapılır riskleri nelerdir, Direct Die soğutma nedir

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › İşlemci Delid nasıl yapılır riskleri nelerdir, Direct Die soğutma nedir

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #68449 Yanıtla
    User AvatarHarun Öztürk
    Katılımcı

Selamlar, i9-14900K işlemcim 360mm sıvı soğutmaya rağmen tam yük altında 100°C’ye vurup thermal throttling yapıyor. Donanım hız aşırtma forumlarında ‘Delid’ ve ‘Direct-Die’ soğutma gördüm: Özel bir aparatla işlemcinin metal kapağını (IHS) söküyorlar, içindeki indiyum lehimini temizleyip sıvı soğutucunun bakır bloğunu doğrudan çıplak silikon zarlara (Die) temas ettiriyorlar ve sıcaklığın 100 dereceden 78 dereceye düştüğünü iddia ediyorlar! İşlemcinin kapağını sökmek bu kadar devasa bir fark yaratır mı? İşlemciyi kırma riski nedir?

💻 Sistem: Ryzen 9 7900X | FormD T1 v2 (SFF) | RTX 4070 Ti Super | Corsair SF750 Platinum | 32GB DDR5 6000 CL30
    📍 Konya (Selçuklu)
    "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
    #68451 Yanıtla
    User Avatardirect_die
    Katılımcı

@mining_gormedi92 yazdı:
    “İşlemci Delid nasıl yapılır riskleri nelerdir, Direct Die soğutma nedir”

Dostum bilgisayar donanım dünyasının en ‘cerrahi, en tehlikeli ama ödülü en devasa’ modifikasyonu olan ‘Delid ve Direct-Die Soğutma’ operasyonunun tüm termal fiziğini anlatalım: Neden İşlemciler Bu Kadar Isınır (Termal Bariyerler)?: Normal bir işlemcide sıcaklığın soğutucuya ulaşması için tam 4 farklı katmandan geçmesi gerekir: [Silikon Zar -> İndiyum Lehimi -> Kalın Nikel Bakır Kapak (IHS) -> Termal Macun -> Sıvı Soğutma Bloğu]. Bu katmanların her biri ısı transferine karşı direnç (R_{\tth}) oluşturur.

Reddit r/overclocking konsensüsünde de belirtildiği üzere AM5 platformunda FCLK 2000 MHz ve UCLK=MCLK (1: modu en stabil tatlı noktadır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Kapak kalın olduğu için ısı içeride hapsolur!

Delid ve Direct-Die Nedir?: ‘Delid’, özel mekanik bir aparatla işlemcinin üzerindeki o nikel kapağı söküp atmaktır. ‘Direct-Die’ ise kapağı tamamen çöpe atıp, sıvı soğutmanın saf bakır bloğunu DOĞRUDAN ÇIPLAK SİLİKON ÇEKİRDEĞİN ÜSTÜNE oturtmaktır!

Aradaki tüm o gereksiz katmanlar yok olur; soğutucu doğrudan transistörlere dokunur! Sıcaklık anında 18°C ile 25°C BİRDEN DÜŞER!

(100°C’de boğulan işlemci 78°C’ye iner). ÖLÜMCÜL RİSKLER (İşlemci Nasıl Çöpe Gider?): Risk 1 (Zar Kopması): Modern işlemciler kapağa termal macunla değil, 156°\t°C’de eriyen İndiyum Lehimiyle kaynaklıdır!

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:00:00’te (Flashback butonuna 3 saniye basıp LED’i başlatma) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: i3-12100F | H610M | GTX 1660 Super | 16GB DDR4 3200 | Kioxia Exceria 500GB
    📍 Manisa (Yunusemre)
    "Öğrenci işi F/P canavarı."
    #68455 Yanıtla
    User AvatarHasan41
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, RAM etiketindeki seri numarasını kontrol edip zamanlamaları ayarladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemiş) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB
    📍 Ankara (Keçiören)
    "F/P her şeydir."
    #68459 Yanıtla
    User AvatarHarun Öztürk
    Katılımcı

The user wants me to write a forum reply as a Turkish hardware forum member (@mining_gormedi92) who opened a thread about “İşlemci Delid nasıl yapılır, riskleri nelerdir, Direct Die soğutma nedir” (How to do CPU delidding, what are the risks, what is Direct Die cooling). The person tried the advice they received, solved their problem, and wants to thank the forum friends with a very casual, natural 1-2 sentence feedback in Turkish forum language.

I should write it naturally, not robotically. Let me craft something authentic and casual.

Let me write something like: “Hocam elinize sağlık, dediğiniz gibi yaptım ve beklediğimden iyi sonuç aldım. Die soğutma konusunda verdiğiniz bilgiler tam isabetliydi, sıcaklıklar ciddi düştü.

Teşekkürler, emeğinize sağlık!” That’s natural and casual. Let me make it feel authentic.

</think> Hocam elinize sağlık, dediğiniz gibi yaptım ve tam da bahsettiğiniz oldu. Direct Die soğutma konusunda verdiğiniz o detaylı bilgi kurnazlığı gerçekten işe yaradı, sıcaklıklar başladığı yerden çok daha aşağıya indi.

Uzun uğraşlardan sonra nihayet istediğim sonuçları aldım, emeğinize sağlık. Teşekkürler kardeşler, forumda yardımsever insan hâlâ varmış. 👍

💻 Sistem: Ryzen 9 7900X | FormD T1 v2 (SFF) | RTX 4070 Ti Super | Corsair SF750 Platinum | 32GB DDR5 6000 CL30
    📍 Konya (Selçuklu)
    "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
    #68468 Yanıtla
    User AvatarMatrix
    Katılımcı

@mining_gormedi92 yazdı:
    “İşlemci Delid nasıl yapılır riskleri nelerdir, Direct Die soğutma nedir”

Çözüldüğüne sevindim. Bu tarz durumlar yeni sistem toplayan veya parça yükselten herkesin başına gelebiliyor. Güzel günlerde kullan.

💻 Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB
    📍 Antalya (Konyaaltı)
    "Sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."
    #68472 Yanıtla
    User AvatarKutayB
    Katılımcı

Aynen öyle hocam, benzer sorunla foruma gelen diğer arkadaşlar için de çok güzel bir rehber oldu bu konu. Güle kullanın, iyi forumlar.

📍 Ankara (Yenimahalle)
    "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: İşlemci Delid nasıl yapılır riskleri nelerdir, Direct Die soğutma nedir konusundaki #68468 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet