Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Masaüstü Sistem Toplama, Tavsiye & SFF › İşlemci soğutucu tabanı neden bombeli convex base, LGA 1700 IHS eğrilmesi
- Bu konu 4 yanıt içerir, 4 izleyen vardır ve en son 4 gün 10 saat önce
Karakartal__tr tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
Pulsar_xKatılımcıBombeli (convex) soğutucu tabanı, çukurlaıan işlemci kapaının tam ortasına yüksek montaj basıncı uygulayarak silikon çekirdek temasını nasıl maksimize ederı
? Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB? "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."? Eskiıehir (Odunpazar?)
Fatih05KatılımcıDostum sakın eline zımpara alıp o soğutucunun tabanını düzleştirmeye kalkma: O hafif tümseklik (bombelik) bir hata değil, mühendisliğin zirvesi olan ‘Convex (Dışbükey) Taban’ tasarımıdır! Soğutucunun tabanının neden kasıtlı olarak bombeli üretildiğini ve ayna gibi dümdüz tabanların neden daha kötü soğuttuğunu anlatalım: *LGA 1700 İşlemciler Nasıl Bükülür (Çukurlaşma)ı: Intel 12, 13 ve nesil işlemciler dikdörtgen ve uzundur.
der8auer rehberinde altı çizildiği gibi montaj yaparken vidaları çapraz sırayla ve tatlı sert torkla sıkmak pin hasarını önlemek için şarttır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. İşlemciyi anakarta takıp o sert demir mandalı (ILM) kapattığında, mandal işlemciye sadece tam ortadaki iki noktadan deli gibi bir baskı uygular.
İşlemcinin ortası aşağıya çöker ve işlemcinin kapağı içeriye doğru ÇUKURLAŞIR (Concave olur)! Ayna Gibi Düz Tabanlı Soğutucu Takarsan Ne Olurı: Eğer soğutucunun tabanı cetvel gibi dümdüz olsaydı; çukurlaşan işlemcinin sadece yüksekte kalan dış kenarlarına temas ederdi!
İşlemcinin tam ortasında (yani trilyonlarca transistörün cayır yandığı asıl silikon çekirdeğin tam üstünde) kocaman bir hava boşluğu kalırdı! Termal macun oraya dolar, macun kalınlaştığı için ısıyı iletemez ve işlemci 95°C’ye fırlardı!
Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:00:00’te (Kısa Türkçe eylem açıklaması) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:
https://www.youtube.com/watchıv=a0LlMDk_ljQ
💻 Sistem: Ryzen 9 5900X | B550 Unify | 64GB Crucial ECC | RTX 3080 12GB | Mikrotik 10G Router💬 "Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."📍 Kayseri (Melikgazi)
Incehesap Gecesi75KatılımcıHocam çok saı olun, dediıiniz adımları uyguladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.
Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.
? Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB? "Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."? Kayseri (Kocasinan)
Pulsar_xKatılımcıDediıiniz adımları az önce denedim hocam. Macunu yenileyip bloşu dengeli sıktım, boşta ve yükteki değerler fabrika ayarlarına geldi. Yardımlarınız için saı olun.
? Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB? "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."? Eskiıehir (Odunpazar?)
Karakartal__trKatılımcı@pulsar_x yazdı:
“İşlemci soğutucu tabanı neden bombeli convex base, LGA 1700 IHS eğrilmesi”geçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük ?ans. Keyifle kullanman dileıiyle.
? Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB? "sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."? Sivas (Merkez) -
YazarYazılar