Kasa ön panel 200mm fan statik basınç düşüklüğü

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Kasa ön panel 200mm fan statik basınç düşüklüğü

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #65872 Yanıtla
    User AvatarVCoreDrop
    Katılımcı

Arkadaşlar fan kanat çapı büyüdükçe RPM düşüşü statik basıncı nasıl etkiler? 200mm fanların P-Q eğrisi neden dar delikli ızgaralarda hava debisini kaybeder?

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB
    📍 Kocaeli (Gebze)
    "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
    #65881 Yanıtla
    User AvatarKronos_99
    Katılımcı

Hocam kral tam bir aerodinamik mühendisliği karşılaştırmasına parmak basmışsın! Görünüşe bakarsan o iki devasa 200mm fan kasanın önünde canavar gibi durur ve düşük devirde döndüğü için çıt çıkarmaz.

Kasa içi hava akışında da Gamers Nexus verilerine göre ön ve alttan pozitif basınç verip arka-üstten egzoz yapmak en dengeli senaryodur, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Ama işin arkasında acımasız bir akışkanlar mekaniği kuralı vardır: CFM (Hava Hacmi) vs Statik Basınç (İtme Gücü)!

Bir 200mm fan açık havada (önünde hiçbir engel yokken) dakikada 100-120 CFM devasa hava üfler. Fakat motoru yavaş döndüğü (600-800 RPM) ve kanat yüzey alanı çok geniş olduğu için ürettiği Statik Basınç gülünç derecede düşüktür (genellikle 0.

0.8\,\tmm\,H_2O). Sen bu devasa fanın önüne ince gözenekli bir toz filtresi ve metal mesh ızgara koyduğun anda, fan o engeli delecek basınca sahip olmadığı için hava kanatların ucundan geri teper (Stall) ve içeriye giren hava debisi yarı yarıya çöker!

Oysa 3 adet kaliteli 120mm fan (örn: 1800-2000 RPM dönen radyatör tipi fanlar), kanat başına 2. 3.0\,\tmm\,H_2O statik basınç üretir!

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:00:00’te (Selam kasa herkesin hemfikir olabileceği) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: i5-12400F | B660 Plus | RTX 3060 Ti GDDR6X | 16GB Corsair Vengeance | Kioxia Plus 1TB
    📍 Kayseri (Melikgazi)
    "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
    #65892 Yanıtla
    User AvatarIbrahim Y.
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, fanları harici SATA beslemeli hub üzerinden bağladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 9 7900X | FormD T1 v2 (SFF) | RTX 4070 Ti Super | Corsair SF750 Platinum | 32GB DDR5 6000 CL30
    📍 Denizli (Pamukkale)
    #65904 Yanıtla
    User AvatarVCoreDrop
    Katılımcı

Tavsiyeniz hayat kurtardı hocam. Gerçekten de arka ayna tırnağı portun içine kaçmış ve 5V hattını şaseye veriyormuş.

Cımbızla hallettim, şu an hiçbir uyarı vermeden açılıyor.

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB
    📍 Kocaeli (Gebze)
    #65933 Yanıtla
    User AvatarEmir Gültekin
    Katılımcı

Geçmiş olsun hocam, güney köprüsünün aşırı akım koruması devreye girip devreyi yakmaması büyük şans. O portu bir süre takip etmende fayda var.

💻 Sistem: Ryzen 9 7950X | Proxmox VE | 128GB DDR5 ECC | 4x 2TB NVMe ZFS RAID10 | Intel X520 10GbE
    📍 İzmir (Bornova)
    "Wi-Fi 5GHz DFS kanalı candır."
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: Kasa ön panel 200mm fan statik basınç düşüklüğü
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet