Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Kesintisiz güç kaynağı devreye girene kadar pc reset atıyor
- Bu konu 3 yanıt içerir, 3 izleyen vardır ve en son 10 saat 25 dakika önce
IbrahimS tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
IbrahimSKatılımcıSelamlar, evimdeki elektrik kesintilerinden korunmak için 1000VA Line-Interactive bir Kesintisiz Güç Kaynağı (UPS) satın aldım. Ancak dün elektrik anlık olarak kesilip UPS devreye girdiğinde, monitörüm ve modemim açık kalırken oyun oynadığım bilgisayarım ‘çat’ diye anında kapandı ve hemen ardından UPS aküsünden yeniden başladı! UPS’in teknik özelliklerine baktığımda şebekeden aküye geçiş süresinin (Transfer Time) ‘8-10 milisaniye’ olduğunu gördüm. 10 milisaniye göz açıp kapayıncaya kadar geçen minicik bir süre, bilgisayar bu 10 milisaniyede neden kapanır? Güç kaynağımın ‘Hold-Up Time’ süresi yetersiz olabilir mi?
💻 Sistem: Ryzen 7 5800X3D | X570 Dark Hero | RX 7900 XTX Nitro+ | 32GB B-Die 3800 CL14 1:1 FCLK | 2TB 980 Pro📍 Eskişehir (Tepebaşı)"Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
Oğuzhan D.KatılımcıHocam kral mükemmel bir teknik detay yakalamışsın! Olayın sorumlusu UPS değil, doğrudan güç kaynağının içindeki ‘Hold-Up Time’ (Güç Tutma Süresi) hilesidir.
Igor’s Lab ve Gamers Nexus’un osiloskop laboratuvar testlerinde belgelendiği üzere, modern GPU’lar milisaniyelik agresif transient spike (tepe akımı) çeker, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Elektrik prizden kesildiği anda, güç kaynağının içindeki o devasa birincil kondansatörlerde (Bulk Capacitor) depolanan elektrik devreye girer.
Intel ATX standardına göre kaliteli bir güç kaynağı, elektrik prizden tamamen kesilse bile tam yük altındayken en az 16 milisaniye (16 ms) boyunca bilgisayara kesintisiz +12V, +5V ve Power Good (PWR\_OK) sinyali basmaya DEVAM ETMEK zorundadır! Neden tam 16 ms?
Çünkü dünyadaki şebekeler 50-60\,\tHz çalışır (tek bir AC dalgası 16.6 ms sürer) ve piyasadaki Line-Interactive UPS’lerin şebekeden aküye geçiş rölesi yaklaşık 8 ile 12 milisaniye sürer! Eğer güç kaynağın kaliteli bir modelse ve 16 ms kuralına uyuyorsa; UPS aküye geçerken geçen o 10 milisaniyelik karanlıkta PSU içindeki kondansatörlerden beslenir, PC elektrik kesildiğini hissetmez bile!
Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:49’te (Stress test sırasında güç kaynağı reset ediyor) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:
💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless📍 Kocaeli (İzmit)"Desibelsiz saf güç sanattır."
Crusader_7Katılımcı@ibrahim_s yazdı:
“Kesintisiz güç kaynağı devreye girene kadar pc reset atıyor”Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.
Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.
💻 Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB📍 Adana (Seyhan)"Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
IbrahimSKatılımcıHocam kasayı açıp dediğiniz gibi vidaları hafif gevşettim ve tırnağı dikkatlice dışarı aldım. USB portunu eski bir bellekle test ettim, sistem kapanmadan sorunsuz çalıştı. Çok teşekkürler.
💻 Sistem: Ryzen 7 5800X3D | X570 Dark Hero | RX 7900 XTX Nitro+ | 32GB B-Die 3800 CL14 1:1 FCLK | 2TB 980 Pro📍 Eskişehir (Tepebaşı)"Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı." -
YazarYazılar