Linux’ta Windows NTFS diski neden salt okunur olur? Fast startup dual boot

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Depolama Birimleri (SSD & HDD) › Linux’ta Windows NTFS diski neden salt okunur olur? Fast startup dual boot

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #62089 Yanıtla
    User AvatarCrashOverride
    Katılımcı

Bilgisayarımda hem Windows 11 hem Ubuntu kurulu. Windows’tan çıkıp Ubuntu’ya girdiğimde Windows’un kurulu olduğu 2TB’lık D: diskimi açmaya çalışınca ‘The NTFS partition is in an unsafe state. Please resume and shutdown Windows fully’ diyor ve disk sadece Salt Okunur (Read-Only) açılıyor, dosya yazamıyorum. Neden kilitleniyor bu disk?

💻 Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB
    📍 Kocaeli (Gebze)
    "İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."
    #62091 Yanıtla
    User AvatarGeceVardiyasi Çetin
    Katılımcı

@crashoverride yazdı:
    “Linuxta Windows NTFS diski neden salt okunur olur? Fast startup dual boot”

Hocam kral tespitin yüzde yüz doğru, sebebi Windows 11’in o sinsi ‘Hızlı Başlatma’ (Fast Startup) özelliğidir! Sen Başlat’tan ‘Bilgisayarı Kapat’a bastığında Windows aslında bilgisayarı kapatmaz; açık olan çekirdek oturumunu ve disk durumunu dondurup ‘hiberfil.sys’ dosyasına yazar (Hibrid Hazırda Bekletme).

Reddit r/overclocking konsensüsünde de belirtildiği üzere AM5 platformunda FCLK 2000 MHz ve UCLK=MCLK (1: modu en stabil tatlı noktadır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Ve en önemlisi: NTFS dosya sistemine ‘Bu disk şu an aktif kullanımda, kimse dokunmasın’ diye bir kilit bayrağı (hibernation flag) koyar.

Sen ardından sistemi Linux ile açtığında, Linux’un NTFS sürücüsü o kilidi görür. Linux çok zekidir; eğer o diske bir dosya yazarsa, sen yarın Windows’u açtığında Windows önceki dondurulduğu ana döneceği için iki işletim sistemi birbirinin yazdığı veriyi ezer ve bütün hard disk çöp olur!

Bu felaketi önlemek için Linux diski güvenlik amacıyla ‘Salt Okunur’ (Read-Only) olarak kilitler. Çözüm: Windows’u aç, Denetim Masası -> Güç Seçenekleri -> ‘Kapatma ayarları’ndan ‘Hızlı başlatmayı aç’ kutucuğunun işaretini kaldır.

Veya CMD’yi yönetici açıp powercfg /h off yazıp Enter’la. Artık PC gerçek anlamda kapanır ve Linux’ta diske çatır yazarsın!

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:58’te (Dual booting Windows and Linux on the same computer, which is directly) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Fluke 87V | Quick 861DW Sıcak Hava | JBC Havya | Test Rig: i5-12400F & Çeşitli Hurda GPU’lar
    📍 Manisa (Yunusemre)
    "Kondansatör şişmişse değiştirir geçeriz."
    #62095 Yanıtla
    User AvatarYusuf A.
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, PowerShell komutunu yönetici olarak çalıştırdım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Xeon E5450 Modlu | Gigabyte EP45-UD3R | 8GB Corsair Dominator | HD 7870 GHz Edition
    📍 Tekirdağ (Süleymanpaşa)
    "LGA 775 tırnağını kesenler burada mı?"
    #62100 Yanıtla
    User AvatarCrashOverride
    Katılımcı

Hocam bağlantı kablosunu ve slotu kontrol edip disk sağlığını test ettim. Okuma/yazma değerleri ve sistem tepkisi normale döndü, çok teşekkürler.

💻 Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB
    📍 Kocaeli (Gebze)
    "İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."
    #62108 Yanıtla
    User AvatarTuncay Koç
    Katılımcı

Sorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmişken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.

💻 Sistem: i3-13100F | H610 | RX 6500 XT | 16GB DDR4 | WD Green 480GB SSD
    📍 Kocaeli (Gebze)
    "Stok fanla yola devam."
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: Linux’ta Windows NTFS diski neden salt okunur olur? Fast startup dual boot konusundaki #62095 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini