Mekanik klavye tuş sökücü plastik kırdı

Ana sayfa › Forumlar › Çevre Birimleri & Oyuncu Ekipmanları › Klavyeler & Tuş Modifikasyonu › Mekanik klavye tuş sökücü plastik kırdı

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #68758 Yanıtla
    User Avatarİsmail54
    Katılımcı

klavyeyi temizleyecektim tel keycap çekiciyle tuşu çekerken biraz yan asıldım galiba çat diye switchin tepesindeki artı şeklindeki kırmızı plastik parça koptu ve pahalı pbt tuş başlığının deliğinde sıkışıp kaldı. cımbızla tutulmuyor tırnak girmiyor bu plastik parçayı tuşu kırmadan oradan nasıl çıkaracağım?

💻 Sistem: Apple M2 Max 64GB | Custom Debian Dev Rig: i7-13700K | 64GB RAM | RTX 4070
    📍 Tekirdağ (Süleymanpaşa)
    "Wi-Fi 5GHz DFS kanalı candır."
    #68761 Yanıtla
    User AvatarIbrahimS
    Katılımcı

Hocam selamlar. Gamers Nexus ve Igor’s Lab’ın mikroskop ve X-ray laboratuvar incelemelerinde kanıtlandığı gibi, konnektör yarım milimetre bile dışarıda kalsa temas direnci fırlayıp plastiği eritir, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar.

Bak bu durum çok tipik bir hadisedir. Malzeme mukavemeti ve mikro-ekstraksiyon tekniği: Cherry MX standardı tuş sapları sürtünmeyi en aza indirmek için polioksimetilen (POM / Delrin) mühendislik plastiğinden, tuş başlıkları ise PBT veya ABS’den üretilir.

Keycap yuvaya sıkı geçme (interference fit) ile oturur. Tuş çıkarılırken tel sökücü dik eksende (90°) çekilmek yerine açısal olarak kanırtılırsa, stem boynuna binen eğme momenti POM plastiğin kayma dayanımını (shear strength) aşar ve artı pimi gövdeden kopar.

Kırılan parça keycap yuvasının içine gömülü kaldığından mekanik sürtünmeyle çıkarılamaz. Japon yapıştırıcısı kullanmak yapıştırıcının tuş başlığına sızıp parçayı sonsuza kadar kilitlemesi riskini taşır.

İdeal çözüm: İnce bir dikiş iğnesinin ucu çakmakla 3-4 saniye akkor hale gelene kadar ısıtılır, keycap deliğindeki kırık POM plastiğin tam merkezine 1-2\t mm batırılır, 10 saniye plastiğin soğuyup donması beklenir ve iğne düz eksende çekilerek kırık parça tek hamlede tahliye edilir.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:30:00’te (Kaplanıza basınçlı hava tutuyormuşuz gibi’ ve ‘Bu yapmak için bir klavyenize biraz) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Ryzen 7 5800X3D | X570 Dark Hero | RX 7900 XTX Nitro+ | 32GB B-Die 3800 CL14 1:1 FCLK | 2TB 980 Pro
    📍 Eskişehir (Tepebaşı)
    "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
    #68779 Yanıtla
    User AvatarDarkSoul_35
    Katılımcı

@levent90 yazdı:
    “Mekanik klavye tuş sökücü plastik kırdı”

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB
    📍 Sakarya (Serdivan)
    "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
    #68784 Yanıtla
    User Avatarİsmail54
    Katılımcı

The user is asking me to write a forum reply as if I’m the person who opened the thread (@levent90). The topic was about a mechanical keyboard key puller that broke plastic.

I need to write 1-2 sentences in casual, natural Turkish forum language, like “Hocam denedim..” or “Dediğiniz gibi yaptım..”. Let me write something natural and casual in Turkish forum style.

Since they gave me example situations, I should pick one and write a natural reply. Let me write a few options that sound natural and human.

</think> Hocam dediğiniz gibi yaptım, sıcaklığı biraz düşürdüm ama maalesef o plastik parça kırıldığı için resetlemez, yine çıkamadı. Başka bir yolu var mıdır acaba, yoksa o sökücüyü değiştirip tekrar mı denemeliyim?

💻 Sistem: Apple M2 Max 64GB | Custom Debian Dev Rig: i7-13700K | 64GB RAM | RTX 4070
    📍 Tekirdağ (Süleymanpaşa)
    "Wi-Fi 5GHz DFS kanalı candır."
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: Mekanik klavye tuş sökücü plastik kırdı konusundaki #68784 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet