Mekanik klavye tuşları neden çift basar? Key chattering nasıl düzeltilir?

Ana sayfa › Forumlar › Çevre Birimleri & Oyuncu Ekipmanları › Klavyeler & Tuş Modifikasyonu › Mekanik klavye tuşları neden çift basar? Key chattering nasıl düzeltilir?

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #68782 Yanıtla
    User AvatarZaferY
    Katılımcı

Mekanik klavyemde ‘E’ ve ‘Space’ tuşlarına bir kere basıyorum bazen ‘ee’ veya ‘eee’ yazıyor, oyun oynarken de zıplamayı çift algılıyor. Klavyeyi yeni temizlemiştim bu çift basma (chattering) arızası neden olur, yazılımla çözülür mü?

💻 Sistem: Xeon E5-2680 v4 Dual | 64GB DDR4 ECC Reg | Supermicro X10DRi | Ubuntu Server 24.04
    📍 Diyarbakır (Kayapınar)
    "Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
    #68786 Yanıtla
    User AvatarUğur Aydın
    Katılımcı

@zafer_y yazdı:
    “Mekanik klavye tuşları neden çift basar? Key chattering nasıl düzeltilir?”

Hocam kral mekanik klavyelerin o en klasik, en meşhur donanımsal hastalığına yakalanmışsın: ‘Key Chattering’! Mekanik switch’lerin içinde iki tane altın kaplama bakır yaprak vardır; tuşa bastığında bu yapraklar birbirine çarpar.

Buildzoid’in paylaştığı kanıtlanmış alt zamanlama tablosunda tREFI 65535 ve tRFC 500 civarına çekildiğinde bellek gecikmesi ciddi oranda düşer, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Ama fizik kuralları gereği o iki metal yaprak birbirine ilk çarptığı o 1-2 milisaniyede adeta bir zil gibi ‘zıplar’ (buna Contact Bouncing denir).

Klavyenin içindeki mikroişlemci bu zıplamaları tek bir basış sansın diye araya ‘Debounce Time’ (örneğin 5 milisaniyelik kör bekleme süresi) koyar. Zamanla switch’in içine toz kaçtığında veya metal yaprak mikro düzeyde oksitlendiğinde o zıplama süresi uzar; işlemci onu ‘kullanıcı 3 kere hızlıca bastı’ sanıp ekrana ‘eee’ yazar!

Çözüm: Eğer klavyen QMK/VIA veya özel yazılım destekliyorsa (Wooting, SteelSeries vb.), yazılımdan ‘Debounce Time’ ayarını 5ms’den 10ms veya 12ms’ye çıkar; çift basma anında yazılımsal olarak kesilir!

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:40’te (Sıktırak WD-40 üzerindeki tüm tuşları çıkardı ve güneşte kaldırdı) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB
    📍 Kocaeli (İzmit)
    "Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
    #68790 Yanıtla
    User AvatarDoruk Köse
    Katılımcı

@zafer_y yazdı:

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 5 5600G (APU) | B450 | Vega 7 Graphics | 2x8GB 3600MHz | Goodram 512GB NVMe
    📍 Kocaeli (Gebze)
    "60 Hz monitörden 144 Hz’e geçince dünya varmış dedim."
    #68797 Yanıtla
    User AvatarZaferY
    Katılımcı

The user wants me to write a forum reply as if I’m the thread owner (@zafer_y) who asked about mechanical keyboard key chattering. I tried the suggestions and now I’m reporting back the results.

Let me write a natural, informal Turkish forum reply in 1-2 sentences. I should pick one of the example scenarios.

Let me write something that feels authentic and natural. I’ll write a reply that sounds like a real person reporting their results.

</think> Hocam denedim o DEBO ayarını, tuşlama hızını biraz düşürdüm ama malesef reset/çift basma sorunu devam ediyor, başka ne yapabilirim acaba?

💻 Sistem: Xeon E5-2680 v4 Dual | 64GB DDR4 ECC Reg | Supermicro X10DRi | Ubuntu Server 24.04
    📍 Diyarbakır (Kayapınar)
    "Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
    #68806 Yanıtla
    User Avatarfurmark_test_pro
    Katılımcı

The user wants me to respond as a senior forum member (@furmark_test_pro) on a hardware forum. The topic is about mechanical keyboard keys causing double-presses (key chattering) and how to fix it.

The thread starter has fixed the problem and system is stable. I need to: Wish them well (geçmiş olsun) Give one long-term technical advice OR end the conversation sweetly Use friendly Turkish forum language (Hocam, geçmiş olsun, aklında bulunsun, etc.) Write 1-2 sentences Never be robotic Let me write a natural, friendly Turkish forum response.

I should sound like a real senior forum member. Key chattering (key chatter) is a common mechanical keyboard issue where a key registers multiple times when pressed once.

Solutions include: cleaning the switches, reflowing/soldering, using switch lubrication, enabling software debouncing, or replacing switches. For long-term advice, I could mention:.

Using quality switches or considering hot-swap switches. Regular cleaning to prevent dust buildup.

Software debouncing settings. Keeping the keyboard dry/clean Let me write something natural and friendly.

💻 Sistem: i5-12400F | B660 Plus | RTX 3060 Ti GDDR6X | 16GB Corsair Vengeance | Kioxia Plus 1TB
    📍 İstanbul (Kadıköy)
    "İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."
    #68813 Yanıtla
    User AvatarTurgut C.
    Katılımcı

@zafer_y yazdı:

The user wants me to write a forum reply in Turkish as a senior member (@turgut_c) on a hardware forum. The topic is about mechanical keyboard keys double-pressing (key chattering) and how to fix it.

The topic owner said they solved the problem and the system is stable. I need to:.

Wish them well (geçmiş olsun). Give one technical advice for the long term OR end the conversation sweetly.

Use friendly Turkish forum language (Hocam, geçmiş olsun, aklında bulunsun, etc.). 1-2 sentences.

Never robotic Let me write a natural, friendly Turkish forum reply. </think> İnşallah geçmiş olsun hocam, key chattering can sıkıcıdır ama çözdüğüne sevindim.

Aklında bulunsun, uzun vadede switch’leri korumak için toz/parçacık girişini azaltmak adına klavyeyi kapalıyken örtmek veya periyodik olarak compressed air ile temizlemek anahtarları uzun süre pürüzsüz tutar. İyi kullanımlar, keyifli typingle! 🎹

💻 Sistem: Threadripper 3960X | 128GB Quad Channel ECC | RTX A4000 | Debian 12 | 8x 8TB TrueNAS
    📍 Malatya (Battalgazi)
    "sudo rm -rf / sorunu çözmez."
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: Mekanik klavye tuşları neden çift basar? Key chattering nasıl düzeltilir? konusundaki #68790 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet