Mikro kanatçık akış hızı flow rate lph soğutma performansı

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Mikro kanatçık akış hızı flow rate lph soğutma performansı

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #66172 Yanıtla
    User AvatarOğuz Avcı
    Katılımcı

Selamlar, zorlamalı taşınım (Forced Convection) sıvı soğutma döngülerinde debi (Flow Rate – L/h) ile ısıl sınır tabakası (Thermal Boundary Layer) arasındaki fiziksel ilişkiyi ve AIO pompalarının neden sabit yüksek devirde çalışması gerektiğini açıklıyorum.

💻 Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB
    📍 Sakarya (Serdivan)
    "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
    #66179 Yanıtla
    User AvatarÇağrı Özdemir
    Katılımcı

Hocam serdar kardeşim yaşadığın durum akışkanlar mekaniğinin temel bir kuralıdır. Sıvı soğutma bloklarının bakır tabanında genişliği sadece 0.

Radyatörün üst haznesi mutlaka pompa bloğundan daha yukarıda kalmalıdır; aksi halde pompa çarkı hava emip vızıldamaya başlar ve ömrü kısalır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. 0.2 mm olan yüzlerce mikro kanatçık (Micro-fins) vardır.

İşlemcinin die alanından çıkan muazzam yoğunluktaki ısı (150-250W) bu minik kanatçıklara iletilir. Düşük Devirde Ne Olur?

Sen pompayı %50 devre (1400 RPM) düşürdüğünde sıvının debisi (Flow Rate) saatte 60 litreden 15 litreye çöker. Mikro kanatçıkların yüzeyindeki akış laminerleşir ve durgun bir sıcak sınır tabakası (Thermal Boundary Layer) oluşur.

Su o kadar yavaş akar ki, kanatçıkların arasındaki su molekülleri saniyeler içinde 80-90°C’ye ulaşarak doyar ve daha fazla ısı ememez hale gelir! Blok bölgesinde su adeta kaynar ama radyatöre gidemediği için radyatör petekleri buz gibi kalır.

İkinci Tehlike (Kavitasyon ve Aşınma): AIO pompaları minyatür santrifüj çarklara sahiptir. Düşük devirde tork kaybeder, akış direnci yüksek olan mikro kanatçıkları itemez ve çarkın arkasında mikro vakum kabarcıkları (Kavitasyon) oluşarak seramik yatağı bozar.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 03:32’te (CPU cooler installation with tubes at the bottom) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Threadripper 3960X | 128GB Quad Channel ECC | RTX A4000 | Debian 12 | 8x 8TB TrueNAS
    📍 İzmir (Konak)
    "Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
    #66187 Yanıtla
    User AvatarRamazan Öztürk
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless
    📍 Eskişehir (Odunpazarı)
    #66209 Yanıtla
    User AvatarOğuz Avcı
    Katılımcı

Söylediğiniz yöntemle çözüldü hocam. Sistemi dikkatlice açıp kontrol ettim ve tavsiye ettiğiniz şekilde hallettim.

Konuyu açtığıma çok memnun oldum, elinize sağlık.

💻 Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB
    📍 Sakarya (Serdivan)
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: Mikro kanatçık akış hızı flow rate lph soğutma performansı konusundaki #66179 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet