Monitör parlaklık kısınca baş ağrısı göz yanması, Flicker-Free nedir

Ana sayfa › Forumlar › Monitörler & Görüntüleme Teknolojileri › Tasarım Monitörleri, TV & Görüntü Standartları › Monitör parlaklık kısınca baş ağrısı göz yanması, Flicker-Free nedir

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #69421 Yanıtla
    User Avatardirect_die_tr
    Katılımcı

Selamlar, yeni bir monitör aldım. Parlaklığı %100 iken sorun yok ama gözüm kamaşmasın diye monitör parlaklığını %30 veya %40 seviyesine indirdiğimde, 1 saat içinde inanılmaz bir göz batması, göz kuruluğu ve şakaklarımda şiddetli bir baş ağrısı başlıyor! Telefonumun kamerasını açıp ağır çekim modunda monitöre doğru tuttuğumda ekrandan aşağıya doğru sürekli kayan siyah kalın çizgiler ve dalgalanmalar gördüm! Parlaklığı %100 yapınca çizgiler kayboluyor. Bu siyah çizgiler nedir, gözlerimi bozar mı? Flicker-Free monitörlerde bu neden olmaz?

💻 Sistem: Apple M2 Max 64GB | Custom Debian Dev Rig: i7-13700K | 64GB RAM | RTX 4070
    📍 Sakarya (Serdivan)
    "sudo rm -rf / sorunu çözmez."
    #69423 Yanıtla
    User AvatarKablosuz Gecikmesi
    Katılımcı

Dostum bilgisayar başında çalışanların ve oyuncuların sağlığını gizlice mahveden en tehlikeli optik tuzaklardan birini telefon kameranla bizzat yakalamışsın: PWM Arka Işık Titreşimi ve ‘Flicker-Free’ Eksikliği! Neden gözlerinin yandığını ve telefon kamerasındaki o siyah çizgilerin sırrını anlatalım: Monitörler Parlaklığı Nasıl Kısar?: İki farklı mühendislik yöntemi vardır:.

Gamers Nexus ve teknik forumlardaki test verilerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Eski/Ucuz Yöntem (PWM Dimming.

Felaket): Monitör parlaklığını %30 yaptığında, arka aydınlatma LED’lerinin ışık gücünü düşürmez! Bunun yerine LED’leri saniyede 240 veya 480 kez AÇIP KAPATIR (Stroboskop Flaşörü gibi yanıp söner)!

Örneğin ışık %30 yanık kalır, %70 kapalı kalır. İnsan gözü bu saniyelik 240 açılıp kapanmayı optik olarak algılayamaz ve beynin bunu ‘düşük parlaklık’ zanneder!.

Kaliteli Yöntem (DC Dimming / Gerçek Flicker-Free): LED’ler asla açılıp kapanmaz; lambaya giden elektrik akımı (Amper) analog olarak düşürülür. Işık sürekli ve kesintisiz yanmaya devam eder; sıfır titreşim oluşur!

Gözlerin Neden Ağrıyor (İris Kası İşkencesi)?: Göz bebeğin (iris), ışık çokken küçülür, karanlıkta büyür. Sen parlaklığı kıstığında ekran saniyede 240 kez kapkaranlık ve apaydınlık olduğu için, göz bebeğini yöneten kaslar saniyede yüzlerce kez kasılıp gevşemeye çalışır!

💻 Sistem: Ryzen 5 5600G (APU) | B450 | Vega 7 Graphics | 2x8GB 3600MHz | Goodram 512GB NVMe
    📍 Ankara (Çankaya)
    "Kasa kapağını açtım hava alsın diye."
    #69429 Yanıtla
    User AvatarSelcuk Y.
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: i7-13700H | 32GB RAM | Arch Linux (Hyprland) | ThinkPad P1 Gen 5 | 2TB Samsung 980
    📍 Eskişehir (Tepebaşı)
    "Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
    #69433 Yanıtla
    User Avatardirect_die_tr
    Katılımcı

Söylediğiniz yöntemle çözüldü hocam. Sistemi dikkatlice açıp kontrol ettim ve tavsiye ettiğiniz şekilde hallettim.

Konuyu açtığıma çok memnun oldum, elinize sağlık.

💻 Sistem: Apple M2 Max 64GB | Custom Debian Dev Rig: i7-13700K | 64GB RAM | RTX 4070
    📍 Sakarya (Serdivan)
    "sudo rm -rf / sorunu çözmez."
    #69442 Yanıtla
    User AvatarStatik Desarj
    Katılımcı

@direct_die_tr yazdı:
    “Monitör parlaklık kısınca baş ağrısı göz yanması, Flicker-Free nedir”

Geçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük şans. Keyifle kullanman dileğiyle.

💻 Sistem: Threadripper 3960X | 128GB Quad Channel ECC | RTX A4000 | Debian 12 | 8x 8TB TrueNAS
    📍 İzmir (Karşıyaka)
    "ZFS pool scrub: 0 errors."
    #69447 Yanıtla
    User AvatarEren Duran
    Katılımcı

The user wants me to write a forum reply as a senior member (@orhan05) in Turkish. The topic is about monitor brightness lowering causing headache and eye burning, and what Flicker-Free is.

The topic starter said they solved their problem and the system is stable. I need to:.

Say “geçmiş olsun” (get well soon). Give one technical advice for long-term or sweeten the conversation.

Use casual Turkish forum language (Hocam, geçmiş olsun, aklında bulunsun, etc.). Write 1-2 sentences.

Never be robotic Let me write this in natural Turkish forum style. </think> Geçmiş olsun hocam, umarım artık gözlerin rahatlarmış 🙏 Aklında bulunsun, uzun vadede 60Hz altındaki dimleme (PWM) tekrar göz yorabilir, mümkünse her zaman DC dimle veya en az 100Hz+ panel kullan, parlaklığı da %100’ün altına düşürme.

İyi gidiyor olsun, keyifli kullanımlar! 👍

💻 Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB
    📍 İzmir (Bornova)
    "Sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: Monitör parlaklık kısınca baş ağrısı göz yanması, Flicker-Free nedir konusundaki #69423 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet