Monitörden bilgisayara elektrik geliyor dp kablosu 3.3v

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Monitörden bilgisayara elektrik geliyor dp kablosu 3.3v

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #68467 Yanıtla
    User AvatarOverkill_x
    Katılımcı

Selamlar, çok tuhaf ve ürkütücü bir sorun yaşıyorum. Bilgisayarı Windows’tan normal şekilde kapatıyorum; kasa ışıkları ve CPU fanı duruyor ama ekran kartının RGB ışığı sönük şekilde yanık kalıyor ve fanları çok yavaş (tıkır tıkır) dönmeye devam ediyor. Ekran kartının arkasındaki DisplayPort kablosunu prizden çekilmiş monitörden değil doğrudan GPU’dan çıkardığım anda kartın ışıkları tamamen sönüyor ve fanlar duruyor! DP kablosunu taktığım anda kart sanki prizden elektrik alıyormuş gibi tekrar canlanıyor. İnternette ‘DisplayPort Pin 20 faciası’ diye bir şey okudum. Monitörden ekran kartına ters elektrik mi gidiyor? Bu kartı yakar mı?

💻 Sistem: Ryzen 5 4500 | A520M | RX 580 8GB (2. El) | 16GB Team T-Force | Patriot Burst 480GB
    📍 İstanbul (Kadıköy)
    "FPS yerlerdeyse hayat zor."
    #68470 Yanıtla
    User Avatarsn850x_dram_pro
    Katılımcı

Hocam kral hemen o DisplayPort kablosunu çöpe at ya da o pini iğneyle kırıp iptal et! Yaşadığın olay VESA standartlarını hiçe sayan merdiven altı Çin malı DP kablolarının klasik Pin 20 skandalıdır.

Buildzoid’in paylaştığı kanıtlanmış alt zamanlama tablosunda tREFI 65535 ve tRFC 500 civarına çekildiğinde bellek gecikmesi ciddi oranda düşer, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. VESA DisplayPort şartnamesine göre kablonun her iki ucundaki pin (DP\_PWR) kesinlikle birbirine bağlanmamalıdır; bu pin sadece DisplayPort çoğaltıcılar (dongle/adaptör) harici güç alabilsin diye konnektörün içinde vardır.

Standart dışı kablolarda bu iki ucu birbirine bağlarlar. Sonuç ne olur?

Monitörün kendi dahili güç kaynağındaki 3.3V hattı, DP kablosunun pini üzerinden ters yönde ekran kartının PCIe 3.3V\_AUX ve V_{BUS} hattına akar. PC kapalıyken monitör resmen ekran kartını ve anakartı arkadan besler!

Ekran kartı fanlarının hafif dönmesi, anakart LED’lerinin sönmemesi veya PC’nin kapanmayıp yeniden başlaması bu yüzdendir. En kötüsü, ekran kartının voltaj regülatörlerine ters gerilim bindirdiği için zamanla GPU’nun VBIOS çipini ya da PWM kontrolcüsünü yakar.

VESA sertifikalı (KabelDirekt, Ugreen sertifikalı seriler, Club3D vb.) kaliteli bir DP kablosu al, pini bağlı olmayan kabloda bu sorun sıfırlanır.

💻 Sistem: Core 2 Extreme QX9650 | Rampage Extreme X48 | 8GB DDR3 1600 | GTX 285 SLI | Retro Kasa
    📍 Muğla (Bodrum)
    "Lehim erir, devre susmaz."
    #68474 Yanıtla
    User AvatarHüseyin34
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, fanları harici SATA beslemeli hub üzerinden bağladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB
    📍 Mersin (Mezitli)
    "İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."
    #68483 Yanıtla
    User AvatarOverkill_x
    Katılımcı

Dediğiniz adımları az önce denedim hocam. Anakartın çarpan/voltaj pinlerini kılavuza göre ayarlayınca sistem kararlı şekilde boot etti. Yardımlarınız için sağ olun.

💻 Sistem: Ryzen 5 4500 | A520M | RX 580 8GB (2. El) | 16GB Team T-Force | Patriot Burst 480GB
    📍 İstanbul (Kadıköy)
    "FPS yerlerdeyse hayat zor."
    #68489 Yanıtla
    User AvatarYusufD
    Katılımcı

@overkill_x yazdı:
    “Monitörden bilgisayara elektrik geliyor dp kablosu 3.3v”

Hocam sistem oturmuşken bir DOS oyunuyla stres testi yapıp nostaljinin keyfine varabilirsin. Hayırlı olsun.

💻 Sistem: Ryzen 9 7900X | FormD T1 v2 (SFF) | RTX 4070 Ti Super | Corsair SF750 Platinum | 32GB DDR5 6000 CL30
    📍 İstanbul (Üsküdar)
    "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: Monitörden bilgisayara elektrik geliyor dp kablosu 3.3v konusundaki #68470 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet