Mouse hareketinde dpc latency ve ses cızırtısı

Ana sayfa › Forumlar › Çevre Birimleri & Oyuncu Ekipmanları › Oyuncu Fareleri, Yüzeyler & Aksesuar › Mouse hareketinde dpc latency ve ses cızırtısı

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #60755 Yanıtla
    Boran_06
    Katılımcı

mouseu hızlı sallayınca fps çakılıyor oyun donuyor

💻 Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB
    💬 "[imza]
    💻 Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB
    📍 Konum: Gaziantep (Şahinbey)
    "İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."
    ”
    📍 Gaziantep (Şahinbey)
    [/imza]

#60757 Yanıtla
    Taner94
    Katılımcı

@boran_06 yazdı:
    “Mouse hareketinde dpc latency ve ses cızırtısı”

Hocam Fareyi hareket ettirince gelen o ani kilitlenme ve kulaklıktaki ses pıtırtısı, tipik bir ‘USB Donanım Kesmesi (Hardware Interrupt / DPC Latency)’ ve ‘CPU C-State Uyanma Gecikmesi’ krizidir: > > Sorunun Temel Sebebi Nedir?: >. Yeni nesil faren 4000Hz veya 8000Hz polling rate kullanıyorsa; faren saniyede 4000 ila 8000 kez işlemciye ‘Ben buradayım, yeni koordinatım bu’ diyerek donanım kesmesi (IRQ) fırlatır.

İçiniz rahat olsun; yabancı teknik laboratuvarların da onayladığı üzere bu durum donanımsal bir arıza değildir ve karta hiçbir zarar vermez, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. İşlemci boştayken veya düşük yük altındayken güç tasarrufu için çekirdeklerini uykuya yatırır (C6 / C7 State).

Fareyi aniden hızlıca çevirdiğin an bir milisaniye içinde binlerce kesme bombardımanı başlar. Çekirdeğin derin uykudan uyanma süresi (C-State Exit Latency) o kesme fırtınasına yetişemez; Windows Scheduler kilitlenir, DPC gecikmesi tavan yapar ve ekran donar (micro-freeze).

Ayrıca alıcıyı kasanın ön paneline takmışsın. Kasa ön panel kabloları zayıf yalıtımlıdır ve yonga setine (Chipset) giden ek bir hub üzerinden geçer.

Bu da USB paket kaybına ve gecikmeye yol açar.

💻 Sistem: i5-12400F | B660 Plus | RTX 3060 Ti GDDR6X | 16GB Corsair Vengeance | Kioxia Plus 1TB
    💬 "[imza]
    💻 Sistem: i5-12400F | B660 Plus | RTX 3060 Ti GDDR6X | 16GB Corsair Vengeance | Kioxia Plus 1TB
    📍 Konum: Zonguldak (Merkez)
    "Sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."
    ”
    📍 Zonguldak (Merkez)
    [/imza]

#60762 Yanıtla
    Burak M.
    Katılımcı

hocam 4k hz mouse aldığım ilk gün aynı krizi geçirdim valorantta adama flick atıyorum ekran bildiğin 1 saniye donup kalıyordu. meğer mouse alıcısını kasanın üstündeki usb 3.0 portuna takmışım hem parazit yapıyormuş hem de ryzen işlemcim c-state modundayken uyanamıyormuş.

alıcıyı uzatma kablosuyla anakartın arkasındaki usb 2.0’a taktım, polling rate’i de 1000hz’e aldım takılma diye bir şey kalmadı.

💬 "[imza]
    📍 Konum: Erzurum (Yakutiye)
    ”
    📍 Erzurum (Yakutiye)
    [/imza]

#60769 Yanıtla
    Boran_06
    Katılımcı

Söylediğiniz yöntemle çözüldü hocam. Sistemi dikkatlice açıp kontrol ettim ve tavsiye ettiğiniz şekilde hallettim.

Konuyu açtığıma çok memnun oldum, elinize sağlık.

💬 "[imza]
    📍 Konum: Gaziantep (Şahinbey)
    ”
    📍 Gaziantep (Şahinbey)
    [/imza]

#60778 Yanıtla
    Firin Kart
    Katılımcı

@boran_06 yazdı:
    “Mouse hareketinde dpc latency ve ses cızırtısı”

Geçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük şans. Keyifle kullanman dileğiyle.

💻 Sistem: Pentium III 1.4GHz Tualatin | Voodoo 5 5500 AGP | Sound Blaster AWE64 Gold | Windows 98 SE
    💬 "[imza]
    💻 Sistem: Pentium III 1.4GHz Tualatin | Voodoo 5 5500 AGP | Sound Blaster AWE64 Gold | Windows 98 SE
    📍 Konum: Kayseri (Kocasinan)
    "Voodoo 5 efsanesi asla ölmez."
    ”
    📍 Kayseri (Kocasinan)
    [/imza]

#60792 Yanıtla
    Fps Fakiri
    Katılımcı

Sorun yaşayan arkadaşlara referans olacak tertemiz bir konu oldu. Keyifli kullanımlar ve iyi forumlar dilerim.

💻 Sistem: Xeon E5450 Modlu | Gigabyte EP45-UD3R | 8GB Corsair Dominator | HD 7870 GHz Edition
    💬 "[imza]
    💻 Sistem: Xeon E5450 Modlu | Gigabyte EP45-UD3R | 8GB Corsair Dominator | HD 7870 GHz Edition
    📍 Konum: Kayseri (Kocasinan)
    "Lehim erir, devre susmaz."
    ”
    📍 Kayseri (Kocasinan)
    [/imza]

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: Mouse hareketinde dpc latency ve ses cızırtısı konusundaki #60769 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini