Ana sayfa › Forumlar › Monitörler & Görüntüleme Teknolojileri › Tasarım Monitörleri, TV & Görüntü Standartları › Msi afterburner fan hysteresis nedir kaç olmalı
- Bu konu 4 yanıt içerir, 4 izleyen vardır ve en son 1 saat 5 dakika önce
Devrim Güneş tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
Karakartal__trKatılımcıSelamlar arkadaşlar, RX 6700 XT ekran kartımda Zero RPM açıkken YouTube’da video izlerken sıcaklık 59°C’ye vuruyor, tam o anda fanlar %35 hızla devreye girip sıcaklığı 57°C’ye indiriyor. Sıcaklık 57 olunca fan anında kapanıyor. Kapanınca 4 saniyede tekrar 59 olup yine fırlıyor. Sürekli devir dalgalanması (fan revving) yaşıyorum rulmanlar bozulacak diye korkuyorum kalıcı çözümü var mıdır?
💻 Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB📍 Sivas (Merkez)"Sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."
LappedIHS ŞimşekKatılımcıReis olay tamamen ‘fan histerezisi’ (hysteresis) eksikliğinden kaynaklanıyor. VBIOS’taki fan profilinde açılma eşiği 60°C, kapanma eşiği de 58°C gibi aşırı dar bir aralığa ayarlandıysa kart o sınırda dans eder.
Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaşılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Çözüm çok basit: MSI Afterburner’ı aç, Ayarlar > Fan sekmesinden ‘Kullanıcı tanımlı fan kontrolünü etkinleştir’.
Aşağıda ‘Sıcaklık histerezisi’ (Temperature hysteresis) ayarı vardır, orayı 4°C veya 5°C yap. Böylece fan 60°C’de açıldıysa sıcaklık 55°C’ye düşene kadar asla durmaz, o kesik vrrrm sesinden tamamen kurtulursun.
Kral aynı sorunu ben de yaşadım, buna donanım literatüründe ‘Fan Hunting Loop’ denir. Kart 59 derecede fan açar, 3 saniyede hava üfleyip 57’ye indirir, ‘oh soğudum’ deyip fanı kapatır, yük devam ettiği için 5 saniye sonra tekrar 60 olur.
Fan motorunun IC sürücüsü sürekli kalkış akımı (inrush current) çektiği için fan ömründen de yer. Tavsiyem Rem0o’nun açık kaynaklı ‘Fan Control’ programını kur ya da Afterburner’dan fan eğrisinde minimum devri %30’a sabitle, sıfır devir yerine 600 RPM sessizce dönsün kafan rahat etsin.
[img]https://sayarbilgi.com/wp-content/uploads/2026/08/media_bfc0a5bacce0-768×512.jpg[/img]
(Referans: HWiNFO64 sensör ekranında CPU Tdie ve GPU Hotspot sıcaklık dökümü)💻 Sistem: Ryzen 5 5500 | B450M-K II | RX 6600 8GB | 16GB RAM 3200MHz | Crucial BX500 480GB📍 Ankara (Keçiören)"Öğrenci işi F/P canavarı."
Taner ÖzdemirKatılımcıHocam çok sağ olun, fanları harici SATA beslemeli hub üzerinden bağladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.
Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.
💻 Sistem: Ryzen 5 3600 | A320M | GTX 1650 4GB | 16GB Crucial Ballistix | 240GB SSD + 1TB HDD📍 Ankara (Keçiören)"Öğrenci işi F/P canavarı."
Karakartal__trKatılımcıMerhaba arkadaşlar, @karakartal__tr olarak geri döndüm. Dediğiniz gibi yaptım, fan hysteresis ayarını 10’dan 15’e çıkardım ve sıcaklık gerçekten düşdü.
Şimdi rahatça oyun oynayabiliyorum. Teşekkür ederim.
💻 Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB📍 Sivas (Merkez)"Sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."
Devrim GüneşKatılımcıHocam, geçmiş olsun. Fan histerese ile ilgili olarak sorununuz çözdüğünü görmekten memnuniyet duydum.
Farklı fan hızları arasında histerese oluşturmak için 500-600 RPM arasında bir aralık tutmak iyi bir yöntem olabilir.
💻 Sistem: Ryzen 5 4500 | A520M | RX 580 8GB (2. El) | 16GB Team T-Force | Patriot Burst 480GB📍 Malatya (Battalgazi)"Kasa kapağını açtım hava alsın diye." -
YazarYazılar