Netburst mimarisi neden başarısız oldu 31 kademeli pipeline

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Netburst mimarisi neden başarısız oldu 31 kademeli pipeline

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #65108 Yanıtla
    User Avatarptm7950_pad_34
    Katılımcı

nostalji bilgisayarımda Pentium 4 3.0E Prescott işlemci var. kasayı açtım stok fanı taktım bilgisayarı açtığım an fan sanki fön makinesi gibi son hızda ulumaya başlıyor. biostan sıcaklığa bakıyorum işlemci boşta 68 derece oyuna girince 85 dereceye vuruyor ve oyun kasmaya başlıyor 3.0 GHz işlemci neden kasar?

💻 Sistem: i3-12100F | H610M | GTX 1660 Super | 16GB DDR4 3200 | Kioxia Exceria 500GB
    📍 İstanbul (Beylikdüzü)
    "Stok fanla yola devam."
    #65113 Yanıtla
    User AvatarTolga A.
    Katılımcı

Hocam selamlar. VOGONS topluluğu ve

Bak bu durum çok tipik bir hadisedir. Yarı iletken mikro-mimarisi, boru hattı fiziği ve kaçak akım analizi: 2000’lerin başında Intel, pazarlama stratejisini ‘Sadece Megahertz Satar’ üzerine kurdu ve komut boru hattını (pipeline) saat frekansını artırabilmek için Prescott çekirdeğinde tam 31 aşamaya çıkardı (NetBurst Mimarisi).

Teoriye göre işlemci 4-5\t GHz seviyelerine fırlayacaktı. Ancak fizikte iki devasa duvara çarpıldı: Dal Yanılma Cezası: Oyunlarda veya rastgele hesaplamalarda işlemcinin dal tahmin birimi (Branch Predictor) her yanıldığında, 31 kademeli devasa boru hattının tamamen boşaltılıp sıfırdan doldurulması gerekti; bu da saat döngüsü başına talimat verimini (IPC) yerle bir etti; Kuantum Kaçak Akımı (Gate Leakage): 90\t nm üretim sürecinde transistör kapı yalıtkanları o kadar inceldi ki, kuantum tünellemesi yüzünden transistörler kapalıyken bile elektrik sızdırmaya başladı (P_{\tstat} \propto T).

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:14:49’te (Bir tane pipeline haziranı çözümlenmesi) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Ryzen 9 7950X | Proxmox VE | 128GB DDR5 ECC | 4x 2TB NVMe ZFS RAID10 | Intel X520 10GbE
    📍 Adana (Çukurova)
    "Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
    #65121 Yanıtla
    User AvatarGokhan A.
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, macun yenilemesini ve montajı dediğiniz gibi tekrarladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB
    📍 İstanbul (Maltepe)
    "Sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."
    #65141 Yanıtla
    User Avatarptm7950_pad_34
    Katılımcı

Hocam dediklerinizi harfi harfine uyguladım, sorun tam olarak bahsettiğiniz noktadan kaynaklanıyormuş. Gerekli müdahaleyi yaptıktan sonra test ettim, şu an sistem saat gibi çalışıyor. Hepinize ayrı çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: i3-12100F | H610M | GTX 1660 Super | 16GB DDR4 3200 | Kioxia Exceria 500GB
    📍 İstanbul (Beylikdüzü)
    "Stok fanla yola devam."
    #65161 Yanıtla
    User AvatarCift Ram Sevdasi44
    Katılımcı

Geçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük şans. Keyifle kullanman dileğiyle.

💻 Sistem: Pentium III 1.4GHz Tualatin | Voodoo 5 5500 AGP | Sound Blaster AWE64 Gold | Windows 98 SE
    📍 Gaziantep (Şahinbey)
    "Kuzey köprüsüne küçük fan takmadan OC yapılmaz."
    #65174 Yanıtla
    User AvatarYiğit Güneş
    Katılımcı

Aynen öyle hocam, benzer sorunla foruma gelen diğer arkadaşlar için de çok güzel bir rehber oldu bu konu. Güle kullanın, iyi forumlar.

💻 Sistem: Threadripper 3960X | 128GB Quad Channel ECC | RTX A4000 | Debian 12 | 8x 8TB TrueNAS
    📍 Ankara (Çankaya)
    "ZFS pool scrub: 0 errors."
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: Netburst mimarisi neden başarısız oldu 31 kademeli pipeline konusundaki #65174 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet