Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Depolama Birimleri (SSD & HDD) › Pcie 5.0 m2 slotuna 4.0 ssd takarsak ne olur
- Bu konu 3 yanıt içerir, 3 izleyen vardır ve en son 45 dakika önce
Murat34 tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
Murat34Katılımcıselamlar arkadaşlar b650 anakart aldım en üstteki m2 yuvasında ‘PCIe 5.0 x4 M.2’ yazıyor elimde ise 7000 mb hızında PCIe 4.0 Kingston KC3000 SSD var bu gen4 SSD’yi gen5 yuvaya taksam çalışır mı yuvayı bozar mı yoksa aşağıdaki gen4 yuvalardan birine mi takmalıyım hangi slota takarsam daha hızlı ve düşük gecikmeli çalışır?
💻 Sistem: i3-13100F | H610 | RX 6500 XT | 16GB DDR4 | WD Green 480GB SSD📍 İstanbul (Beylikdüzü)"Stok fanla yola devam."
Yunus KeskinKatılımcıHocam hiç tereddüt etmeden o Gen4 SSD’ni EN ÜSTTEKİ PCIe 5.0 M.2 YUVASINA takabilirsin; hatta oraya takmak ZORUNDASIN! Kral olayın arkasındaki PCIe protokol kuralı şudur: PCI-SIG standartlarında PCIe veri yolu ‘Tam Geriye ve İleriye Dönük Uyumludur’ (Backward & Forward Compatible).
Uygulamadan önce pedi 10 dakika buzdolabında bekletmek koruyucu filmi yırtmadan soymak için en kritik püf noktadır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Gen5 bir yuva, içine takılan cihazla milisaniyelik bir el sıkışma (Link Training) yapar; diskin Gen4 olduğunu algılar ve veri yolunu otomatik olarak PCIe 4.0 x4 hızına kilitler.
SSD’n fabrikasyon vadedilen tam 7000 MB/s hızını kayıpsız, buz gibi verir (hızı 14.000 MB’a çıkmaz çünkü diskin NAND ve kontrolcü sınırı 7000’dir ama sıfır kayıpla çalışır). Hocam neden aşağıdaki yuvalara değil de kesinlikle en üstteki yuvaya takmalısın?
İşte altın teknik detay: Anakartlarda En üstteki M.2_1 yuvası doğrudan İŞLEMCİYE (Direct CPU Lanes) bağlıdır! Yani diskin verisi hiçbir aracıya uğramadan doğrudan işlemci çekirdeklerine akar; gecikme (latency) en dip seviyededir.
Aşağıdaki ve M.2 yuvaları ise genellikle Anakart Yonga Setine (Chipset) bağlıdır.
Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:00’te (Kioxia Exceria Plus G4 PCIe 5) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:
💻 Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB📍 Samsun (Atakum)"Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
Frostbite_34KatılımcıHocam çok sağ olun, PSU’dan ikinci bağımsız PCIe kablosunu taktım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.
Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.
💻 Sistem: i5-10400F | B460 | GTX 1060 6GB | 16GB HyperX | Kingston A2000 500GB📍 Antalya (Konyaaltı)"60 Hz monitörden 144 Hz’e geçince dünya varmış dedim."
Murat34KatılımcıThe user wants me to write a forum reply as if I’m the thread starter (@volkan1907) who asked about putting a PCIe 4.0 SSD into a PCIe 5.0 slot. They want me to write 1-2 sentences in casual, natural Turkish forum language, starting phrases like “Hocam denedim..” or “Dediğiniz gibi yaptım..”.
It should not sound robotic. Let me write something natural and casual.
I’ll pick a scenario. let me do one where it worked fine and temperature dropped, or where it works.
Let me write a natural reply. Let me create a realistic, casual Turkish forum reply.
</think> Hocam denedim, dediğiniz gibi 4.0 ssd’yi 5.0 slotuna taktim, gayet sorunsuz çalıştı, okuma/yazma hızları normal seviyede, sıcaklık da çok yükselmedi, teşekkürler yardımcı oldunuz.
💻 Sistem: i3-13100F | H610 | RX 6500 XT | 16GB DDR4 | WD Green 480GB SSD📍 İstanbul (Beylikdüzü)"Stok fanla yola devam." -
YazarYazılar