Pentium 3 coppermine çekirdek köşesi kırıldı tamir olur mu

Ana sayfa › Forumlar › İşletim Sistemleri & Yazılımlar › Windows İşletim Sistemleri › Pentium 3 coppermine çekirdek köşesi kırıldı tamir olur mu

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #60385 Yanıtla
    Hellfire_06
    Katılımcı

Eski Socket A işlemcilere soğutucu takarken bakır çerçeve (shim) koymak zorunlu mu? Çekirdeğin ezilmesini nasıl önleriz?

💻 Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB
    💬 "İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."
    📍 İzmir (Buca)
    #60388 Yanıtla
    x58_king_34
    Katılımcı

Hocam selamlar. VOGONS topluluğu ve Phil’s Computer Lab rehberlerinde bu durum defalarca belgelenmiştir: ISA kartlarda IRQ5 ve DMA1 çakışması klasik bir konfigürasyon hatasıdır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar.

Bak bu durum çok tipik bir hadisedir. Modern işlemciler silikon kalıbı nikel kaplı kalın bir bakır kapakla (IHS.

Integrated Heat Spreader) korur. Ancak 1999-2003 döneminin efsane işlemcileri (AMD Athlon Thunderbird, Duron, Athlon XP ve Intel Pentium III Coppermine), doğrudan çıplak monolitik silikon zar (Bare-Die) ile piyasaya sürüldü.

Monokristal silikon son derece serttir ancak kırılma tokluğu cam gibidir (K_{IC} ~ 0.9\t MPa·\tm^{1/2}). Socket A (soğutucularında kullanılan çelik yaylı montaj klipsleri aşırı gergindi (F > 70-100\t N) ve montaj tornavida ile bastırılarak yapılıyordu.

Kullanıcı soğutucu bloğu tabana 90° tam paralel indirmek yerine hafifçe açısal/eğimli oturttuğunda, tüm yay kuvveti silikonun 0.2\t mm’lik keskin köşe ucuna binerdi (Edge Point Load). Bu gerilme silikon kristal ekseni boyunca anında bir mikro-yarılma (cleavage crack) oluşturarak köşeden gözle zor görülen minik bir silikon parçası koparırdı (Core Chipping).

💻 Sistem: i7-14700K (Delid + PTM7950) | MSI Z790 Carbon | RTX 4090 | 32GB Team T-Force 7200 CL34 | Kingston KC3000 2TB
    💬 "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
    📍 Eskişehir (Tepebaşı)
    #60394 Yanıtla
    Tolga10
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, RAM etiketindeki seri numarasını kontrol edip zamanlamaları ayarladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB
    💬 "Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
    📍 Kocaeli (İzmit)
    #60398 Yanıtla
    Hellfire_06
    Katılımcı

Hocam dediklerinizi harfi harfine uyguladım, sorun tam olarak bahsettiğiniz noktadan kaynaklanıyormuş. Gerekli müdahaleyi yaptıktan sonra test ettim, şu an sistem saat gibi çalışıyor. Hepinize ayrı çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB
    💬 "İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."
    📍 İzmir (Buca)
    #60414 Yanıtla
    copper_shim_pro
    Katılımcı

Sorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmişken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.

💻 Sistem: Xeon E5-2680 v4 Dual | 64GB DDR4 ECC Reg | Supermicro X10DRi | Ubuntu Server 24.04
    💬 "Uptime: 450 days, 12 hours."
    📍 İstanbul (Üsküdar)
    #60426 Yanıtla
    Kayra T.
    Katılımcı

@hellfire_06 yazdı:
    “Pentium 3 coppermine çekirdek köşesi kırıldı tamir olur mu”

Sonucun olumlu olmasına sevindim. Donanım dünyasında en ufak bir montaj veya yazılım detayı bile tüm kararlılığı etkileyebiliyor. Güzel günlerde kullanın.

💻 Sistem: Ryzen 7 5800X3D | X570 Dark Hero | RX 7900 XTX Nitro+ | 32GB B-Die 3800 CL14 1:1 FCLK | 2TB 980 Pro
    💬 "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
    📍 Diyarbakır (Kayapınar)
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: Pentium 3 coppermine çekirdek köşesi kırıldı tamir olur mu
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT