Per core curve optimizer testi nasıl yapılır corecycler kullanımı

Ana sayfa › Forumlar › Overclock & Performans Tuning › İşlemci & RAM Hız Aşırtma (Overclocking) › Per core curve optimizer testi nasıl yapılır corecycler kullanımı

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #61359 Yanıtla
    User AvatarLevent Coşkun
    Katılımcı

beyler 5600 işlemcime undervolt yapmak istiyorum bios’a girdim pbo kısmında curve optimizer buldum sign kısmını negative yapıp kaç girmem lazım direkt -30 yazsam işlemci yanar mı

💻 Sistem: i5-12400F | B660 Plus | RTX 3060 Ti GDDR6X | 16GB Corsair Vengeance | Kioxia Plus 1TB
    📍 Muğla (Bodrum)
    "F/P her şeydir."
    #61364 Yanıtla
    User AvatarAhmet E.
    Katılımcı

@mustafa90 yazdı:
    “Per core curve optimizer testi nasıl yapılır corecycler kullanımı”

Hocam Ryzen işlemcilerde PBO algoritması güç ve sıcaklık tavanına (PPT/TDC/EDC ve TjMax 95°C) çarpana kadar frekansı agresifçe yukarı iter. Curve Optimizer (CO), voltaj-frekans eğrisini aşağı öteler.

Nitekim Tom’s Hardware ve Cybenetics PSU raporlarında da vurgulandığı gibi, çoklu 12V kanallı veya yetersiz kapasitörlü güç kaynakları bu tepe akımında doğrudan OCP/OPP kapatır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Her 1 count değer yaklaşık 3 ila 5 milivolt (mV) düşüşe tekabül eder.

Voltaj düşünce ısı düşer; ısı düşünce PBO işlemcinin daha yüksek frekansta (örneğin 5.05 GHz yerine 5.3 GHz) boost tutmasına izin verir! Yani hem sıcaklık 7-12 derece düşer hem de Cinebench skoru artar!

AMA dikkat: Her çekirdeğin silikon kalitesi (silicon lottery) aynı değildir. All Core -30 verdiğinde tam yükte çökmese bile masaüstünde veya YouTube’da gezerken düşük yük/boşta reset (low-load idle reboot) yersin çünkü çekirdeğe giden voltaj kritik sınırın altına düşer.

DOĞRU ADIMLAR: BIOS > Precision Boost Overdrive > Advanced > Curve Optimizer’a gir. Sign: Negative, Magnitude: Başlangıç için güvenli değer -15 veya -20 gir.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 02:12’te (AMD Ryzen 5 1400 ve 1450 işlemcileri için AMD Curve Optimizer’ı kullanarak) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Ryzen 7 5800X3D | X570 Dark Hero | RX 7900 XTX Nitro+ | 32GB B-Die 3800 CL14 1:1 FCLK | 2TB 980 Pro
    📍 Kayseri (Kocasinan)
    "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
    #61373 Yanıtla
    User AvatarMelih Çetin
    Katılımcı

@mustafa90 yazdı:

ben de youtube’daki videolara kanıp ryzen 5800x3d işlemcime all core -30 çakmıştım. rdr2’de 3 saat oynuyordum hiçbir şey olmuyordu ama oyunu kapatıp masaüstüne döndüğüm an çat diye sistem yeniden başlıyordu.

kafayı yiyecektim. meğerse 2 numaralı zayıf çekirdek -30’u kaldıramıyormuş.

per core yapıp onu -18’e çektim diğerlerini -25 yaptım taş gibi oldu, aylardır bir kere bile mavi ekran yemedim.

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless
    📍 Ankara (Etimesgut)
    "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
    #61405 Yanıtla
    User AvatarCrashOverride
    Katılımcı

@mustafa90 yazdı:

Sorun yaşayan arkadaşlara referans olacak tertemiz bir konu oldu. Keyifli kullanımlar ve iyi forumlar dilerim.

💻 Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB
    📍 Kocaeli (Gebze)
    "İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: Per core curve optimizer testi nasıl yapılır corecycler kullanımı konusundaki #61373 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini