Ana sayfa › Forumlar › Çevre Birimleri & Oyuncu Ekipmanları › Klavyeler & Tuş Modifikasyonu › Stabilizatör tel dengeleme wire balancing nasıl yapılır
- Bu konu 4 yanıt içerir, 4 izleyen vardır ve en son 7 dakika önce
IkinciElAlmam tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
Alp B.KatılımcıArkadaşlar yeni aldığım custom klavyenin stabilizatörlerini modlayacağım. YouTube’da herkes ‘önce telleri camın üzerinde dengeleyin (wire balancing yapın)’ diyor. Telin yamuk olup olmadığı nasıl anlaşılır ve penseyle kırılmadan nasıl düzeltilir?
💻 Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemiş) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB📍 İstanbul (Beşiktaş)"İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."
Bülent KorkmazKatılımcıHocam o duyduğun metalik takırtının (Rattle) %90 sebebi yağ eksikliği değil, telin kendisinin milimetrik olarak bükük/çarpık olmasıdır (Uneven Wire)! Stabilizatör teli fabrikadan çıkarken tam 90 derecelik L bükümlerinde 0.2 milimetre bile asimetri olsa; tuşun bir tarafı yuvaya basarken diğer tarafı 0.2mm havada kalır ve tuşa her parmağını değdirdiğinde o havada kalan metal tırnak plastik gövdeye vurup ‘tıkır-tıkır’ öter.
Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaşılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. İçine dünyanın en pahalı yağını da bassan tel yamuksa o ses 3 gün sonra geri gelir.
Kral çözümü adım şöyle yapılır: Cam / Telefon Ekranı Testi (Wire Balancing): Teli sök. Evdeki tamamen düz bir cam sehpanın veya telefonunun ekranının üzerine teli yatır.
Telin köşelerine parmağınla sırayla tıkla. Eğer tel camın üzerinde çıt oynuyorsa ve yukarı kalkıyorsa tel yamuktur!
İki eline birer küçük pense (veya parmaklarınla) alarak teli aksi yöne doğru milimetrik olarak esnet. Tel camın üzerine konulduğunda hiçbir köşesi oynamayana, taşa oturur gibi sıfıra sıfır oturana kadar düzelt.
Hocam Doğru Yağlama (Lube Seçimi): Telin plastik yuvaya giren L dirseklerine ince yağ (Krytox 205g0) sürersen zamanla akar gider.
Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:00:00’te (Video is about LiPo battery balance plug repair, which is directly related) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:
💻 Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemiş) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB📍 Adana (Seyhan)"Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
x79_e5_trKatılımcıHocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.
Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.
💻 Sistem: Fluke 87V | Quick 861DW Sıcak Hava | JBC Havya | Test Rig: i5-12400F & Çeşitli Hurda GPU’lar📍 Sivas (Merkez)"Lehim erir, devre susmaz."
Alp B.KatılımcıMerhaba arkadaşlar, @alp_b’im. Stabilizatör tel dengeleme wire balancing işlemini denedim ve sonuçlarımı sizlerle paylaşıyorum.
Öncelikle, stabilizatör telini dengeleme işlemini yaptıktan sonra sıcaklık çok düşmüş ve istenen değere ulaşmış. Benimkisi 50 derece civarında sabit kaldı.
Dengeleme işlemini yaptıktan sonra 10-15 dakika beklettikten sonra sıcaklık tekrar artmaya başladı ve 70 dereceye ulaştı. Dengeleme işlemini yaptıktan sonra tekrar sıcaklık ölçtüğümüzde 50-55 derece civarında sabit kaldı.
Dengeleme işlemini yaptıktan sonra tekrar sıcaklık ölçtüğümüzde 50-55 derece civarında sabit kaldı. Dengeleme işlemini yaptıktan sonra tekrar sıcaklık ölçtüğümüzde 50-55 derece civarında sabit kaldı.
💻 Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemiş) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB📍 İstanbul (Beşiktaş)"İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."
IkinciElAlmamKatılımcıHocam, geçmiş olsun! Stabilizatör tel dengeleme işlemini başarılı bir şekilde tamamlamışsınız.
Dengeleme wire’ini sıkı tutmak için uzun vadede dikkatli olunması gereken bir teknik var: sıkı tutulan wire’in zamanla gerilmemesi için, stabilizatör telinin kademeli olarak gevşetilip sıkıştırılması. Bu sayede wire’in gerilmesi ve telin deformasyonu önlenmiş olur.
💻 Sistem: Ryzen 7 5800X3D | X570 Dark Hero | RX 7900 XTX Nitro+ | 32GB B-Die 3800 CL14 1:1 FCLK | 2TB 980 Pro📍 İzmir (Buca)"B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam." -
YazarYazılar