Procodt 40 ohm vs 48 ohm farkı

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #69675 Yanıtla
    User AvatarCrashOverride_06
    Katılımcı

Selamlar hocalarım, Ryzen 9 7950X ve ASUS X670E anakartta Hynix A-die DDR5 belleklerimi 6000 MHz’den 6400 MHz’e çekmeye çalışıyorum. DRAM VDD voltajını 1.43V verdim, SoC voltajını 1.25V yaptım. Ama 6400 MHz seçtiğim an bilgisayar ’00’ veya ‘C5’ hata kodunda kalıyor ve anakart sarı DRAM ışığını yakıp asla POST vermiyor (açılmıyor)! Bir yabancı forumda ‘ProcODT direncini Auto’da bırakma, anakart saçmalıyor; manuel olarak 40 Ohm veya 48 Ohm yap, anında POST alırsın’ dediler. Dediği gibi ProcODT’yi 48 Ohm yaptım ve sistem şak diye açıldı! ProcODT tam olarak nedir, elektriksel olarak ne iş yapar ve neden değeri yanlış olunca bilgisayar hiç açılmaz?

💻 Sistem: Ryzen 5 5500 | B450M-K II | RX 6600 8GB | 16GB RAM 3200MHz | Crucial BX500 480GB
    📍 Çanakkale (Merkez)
    "FPS yerlerdeyse hayat zor."
    #69681 Yanıtla
    User AvatarRamazan Öztürk
    Katılımcı

@crashoverride_06 yazdı:
    “Procodt 40 ohm vs 48 ohm farkı”

Hocam murat ve Can kardeşim, bellek hız aşırtmanın en derin ‘RF (Radyo Frekansı) ve İletim Hattı Mühendisliği’ konusuna basmışsınız. O C5 hatasından seni kurtaran sihirli ProcODT ayarının arkasındaki saf elektriksel gerçek şudur: ProcODT (Processor On-Die Termination) Nedir?.

Reddit r/overclocking konsensüsünde de belirtildiği üzere AM5 platformunda FCLK 2000 MHz ve UCLK=MCLK (1: modu en stabil tatlı noktadır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Processor On-Die Termination: İşlemcinin bellek kontrolcüsü (IMC) girişindeki veri pinlerine entegre edilmiş ayarlanabilir bir iç sönümleme direncidir (Ohm.

\Omega)!. DDR5 bellekler 6000-6400 MHz’de çalışırken, anakartın PCB içindeki bakır veri yolları birer elektrik kablosu gibi değil, devasa birer mikrodalga iletim hattı (Transmission Line) gibi davranır!

Sinyal Yankılanması (Signal Reflection) Faciası: RAM modülünden işlemciye doğru ışık hızında bir elektrik sinyali (Kare Dalga) fırlar. Sinyal işlemcinin pinine ulaştığında, eğer işlemci girişindeki empedans ile anakart yolunun empedansı BİREBİR EŞİT DEĞİLSE, sinyal duvara çarpan bir su dalgası gibi GERİYE YANSIR (Reflection)!.

Geri yansıyan sinyal, arkadan gelen yeni saat sinyaliyle çarpışır (Sinyal Karmaşası / Waveform Jitter).

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:00:00’te (RAM timings and stability, which is relevant to the topic of 40) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless
    📍 Eskişehir (Odunpazarı)
    "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
    #69686 Yanıtla
    User AvatarFrostbite
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, RAM etiketindeki seri numarasını kontrol edip zamanlamaları ayarladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: i5-12400F | B660 Plus | RTX 3060 Ti GDDR6X | 16GB Corsair Vengeance | Kioxia Plus 1TB
    📍 Manisa (Yunusemre)
    "İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."
    #69688 Yanıtla
    User AvatarCrashOverride_06
    Katılımcı

The user wants me to write a forum reply as the topic starter (@crashoverride_06). They’ve tried the suggestions and are now reporting back the results.

I need to write in natural, casual Turkish forum language, 1-2 sentences, starting with phrases like “Hocam denedim..” or “Dediğiniz gibi yaptım..”. Let me write something natural and casual.

The topic is about “Procodt 40 ohm vs 48 ohm farkı” (difference between 40 ohm and 48 ohm). Let me write a natural reply.

I’ll pick a scenario. maybe they tried it and it worked, or maybe they tried but it didn’t work.

Let me go with a positive outcome since that’s a common scenario. I should write in casual Turkish forum language.

</think> Hocam denedim, 48 ohm a geçtim, sıcaklık gerçekten biraz daha düşük seyretti, teşekkürler yardımınız için 👍

💻 Sistem: Ryzen 5 5500 | B450M-K II | RX 6600 8GB | 16GB RAM 3200MHz | Crucial BX500 480GB
    📍 Çanakkale (Merkez)
    "FPS yerlerdeyse hayat zor."
    #69700 Yanıtla
    User AvatarDramTimingSub Kaya
    Katılımcı

Sorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmişken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.

💻 Sistem: Ryzen 5 3600 | A320M | GTX 1650 4GB | 16GB Crucial Ballistix | 240GB SSD + 1TB HDD
    📍 Samsun (Atakum)
    "Stok fanla yola devam."
    #69705 Yanıtla
    User AvatarKasa Kapagi Acik67
    Katılımcı

Sonucun olumlu olmasına sevindim. Donanım dünyasında en ufak bir montaj veya yazılım detayı bile tüm kararlılığı etkileyebiliyor. Güzel günlerde kullanın.

💻 Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB
    📍 Antalya (Muratpaşa)
    "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: Procodt 40 ohm vs 48 ohm farkı
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

🌍 ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΛΩΣΣΑΣ 25 Γλώσσες
🔍