“PS/2 portunu çalışırken takınca Super I/O çipi nasıl yanar ve USB’den

Ana sayfa › Forumlar › Çevre Birimleri & Oyuncu Ekipmanları › Klavyeler & Tuş Modifikasyonu › “PS/2 portunu çalışırken takınca Super I/O çipi nasıl yanar ve USB’den

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #69492 Yanıtla
    User AvatarKerem M.
    Katılımcı

Arkadaşlar sistemimde PS/2 Klavyeyi PC Çalışırken Takıp Çıkarınca Anakart Sigortasının (Polyfuse) Atması ve Kalıcı Port Arızası konusunu araştırıyorum. Sistemdeki teknik detayları ve donanımın o dönemki davranışını tecrübe etmiş ustalardan dinlemek isterim, bilgi verebilir misiniz?

💻 Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB
    📍 İstanbul (Maltepe)
    "Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
    #69495 Yanıtla
    User AvatarBerkay Şimşek
    Katılımcı

Hocam eski internet kafelerin ve ofislerin bir numaralı anakart katiliydi bu! Adam klavyenin kablosuna ayağını takar, kablo çıkar.

Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaşılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Bilgisayar açıkken ‘dur şunu geri takayım’ der; yuvarlak 6 pinli mor Mini-DIN soketi denk getirmeye çalışırken tırnakları sürter, çat!

Bir daha o porta ne takarsan tak klavye çalışmaz, ışıkları hiç yanmaz. Müşteri ‘Usta klavye bozuldu’ diye getirir; klavye sağlamdır, anakartın PS/2 kontrolcüsü ruhunu teslim etmiştir.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:53’te (Flash bellekini kullanarak oyunuza bağlanır ve oyunuza taşır) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemiş) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB
    📍 Ankara (Keçiören)
    #69497 Yanıtla
    User AvatarTayfun Özer
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Xeon E5450 Modlu | Gigabyte EP45-UD3R | 8GB Corsair Dominator | HD 7870 GHz Edition
    📍 İstanbul (Maltepe)
    "LGA 775 tırnağını kesenler burada mı?"
    #69505 Yanıtla
    User AvatarKerem M.
    Katılımcı

Hocam bilgilendirme için teşekkürler, portu kontrol edip düzelttim ve sistemi açtım. 15 saniyede kapanma sorunu tamamen bitti, elinize sağlık.

💻 Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB
    📍 İstanbul (Maltepe)
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: “PS/2 portunu çalışırken takınca Super I/O çipi nasıl yanar ve USB’den
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet