Psu eco mod sıfır fan açık mı olmalı kapalı mı

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Psu eco mod sıfır fan açık mı olmalı kapalı mı

• Bu konu 4 yanıt içerir, 4 izleyen vardır ve en son 38 dakika önce User AvatarCan B. tarafından güncellenmiştir.
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #69444 Yanıtla
    User AvatarFatih Güngör
    Katılımcı

Selamlar Tolga Bey, elektrolitik kapasitörlerin termal yaşlanma fiziğini belirleyen Arrhenius Denklemini, Fanless ve Semi-Passive (Yarı Pasif Eco Mod) topolojilerinin iç komponent stresini ve doğru kasa içi yerleşim kurallarını açıklıyorum.

💻 Sistem: Ryzen 5 3600 | A320M | GTX 1650 4GB | 16GB Crucial Ballistix | 240GB SSD + 1TB HDD
    📍 Çanakkale (Merkez)
    "FPS yerlerdeyse hayat zor."
    #69448 Yanıtla
    User AvatarSparhawk_06
    Katılımcı

Hocam tolga Bey arkadaşınızın bahsettiği kural kimya ve güç elektroniğinin en temel ve acımasız kanunudur: Arrhenius Yaşlanma Kuralı! Formül tam olarak şöyledir: Sıcaklıktaki her 10°C’lik artış, kimyasal reaksiyon hızını iki katına çıkarır ve elektrolitik kapasitörün kalan ömrünü TAM YARIYA İNDİRİR!

3’ten fazla fanı daisy-chain bağladığında ilk kalkış anındaki (inrush) akım anakartın fan kontrol transistörünü yakabilir; SATA beslemeli hub şarttır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Matematiksel Hesap: Üst düzey bir Japon kapasitör (Rubycon / Nippon Chemi-Con) 105°C nominal sıcaklıkta yaklaşık 5.000 saat çalışma ömrüne sahiptir.

Çalışma sıcaklığı 65°C olduğunda: Ömür yaklaşık 80.000 saate (yaklaşık 9 yıla) çıkar. Ancak sıcaklık fansız çalışmada 85°C’ye çıktığında: Ömür anında 20.000 saate (yaklaşık 2.2 yıla) DÜŞER!

Sıvı elektrolit kauçuk contalardan buharlaşır (Dry-out), kapasitans çöker ve ESR tavan yapar. Fanless (Fansız) PSU’lar Çöp müdür?

HAYIR! Seasonic Prime Fanless gibi üst düzey üreticiler bu durumu bildikleri için: Verimliliği Titanium seviyesine (%94+) çıkarırlar ki atık ısı minimum olsun.

Standart kapasitörler yerine katı polimer (Solid Polymer) alüminyum kapasitörler ve devasa masif alüminyum soğutma blokları kullanırlar.

💻 Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemiş) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB
    📍 Denizli (Pamukkale)
    "Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
    #69454 Yanıtla
    User AvatarGokhanX
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, fanları harici SATA beslemeli hub üzerinden bağladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 7 5800X3D | X570 Dark Hero | RX 7900 XTX Nitro+ | 32GB B-Die 3800 CL14 1:1 FCLK | 2TB 980 Pro
    📍 Bursa (Osmangazi)
    "Desibelsiz saf güç sanattır."
    #69460 Yanıtla
    User AvatarFatih Güngör
    Katılımcı

The user wants me to write a forum reply as if I’m the person who started the thread (@selcuk92). The topic was about PSU eco mode with zero fan.

whether it should be on or off. I need to write 1-2 sentences in casual, natural Turkish forum language.

I should use phrases like “Hocam denedim..” or “Dediğiniz gibi yaptım..” Let me write something natural and casual. I’ll pick a scenario.

let me go with one where they tried it and it worked, or one where it didn’t work. Let me make it natural.

I’ll write a friendly thank you message. </think> Hocam dediğiniz gibi yaptım, eco modu açıp fan ayarlarını düzenledim, sıcaklık gerçekten düştü, çok teşekkürler yardımlarınız için 👍

💻 Sistem: Ryzen 5 3600 | A320M | GTX 1650 4GB | 16GB Crucial Ballistix | 240GB SSD + 1TB HDD
    📍 Çanakkale (Merkez)
    "FPS yerlerdeyse hayat zor."
    #69470 Yanıtla
    User AvatarCan B.
    Katılımcı

@selcuk92 yazdı:
    “Psu eco mod sıfır fan açık mı olmalı kapalı mı”

The user wants me to respond as a senior forum member (@can_b) on a hardware forum. The topic is about PSU eco mode.

whether the fan should be off or on. The topic starter says they solved their problem and the system is stable.

I need to: Wish them well (geçmiş olsun) Give one technical advice for long-term or wrap up the topic nicely Use casual Turkish forum language (Hocam, geçmiş olsun, aklında bulunsun etc.) Write 1-2 sentences Never be robotic Let me write a natural, warm response in Turkish forum style. The topic is about PSU eco mode.

the fan turning off below certain load. This is a common feature.

Let me give a relevant technical tip. A good technical advice: In eco mode, the fan stops below a certain load, which is fine and saves noise, but make sure your PSU isn’t overloaded and that temps stay reasonable.

Or mention that eco mode is good but keep an eye on temps under heavy load. Let me write it naturally.

💻 Sistem: Ryzen 9 7950X | Proxmox VE | 128GB DDR5 ECC | 4x 2TB NVMe ZFS RAID10 | Intel X520 10GbE
    📍 Konya (Selçuklu)
    "Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: Psu eco mod sıfır fan açık mı olmalı kapalı mı konusundaki #69448 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet