Psu içindeki büyük kondansatör patladı 400v vs 450v

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Psu içindeki büyük kondansatör patladı 400v vs 450v

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #68244 Yanıtla
    User AvatarCrusader
    Katılımcı

Selamlar, 2 yıl önce aldığım 700W bir güç kaynağı dün akşam hafif bir şebeke voltaj dalgalanmasında (evdeki ampuller anlık parlayıp söndüğünde) ‘güm’ diye patladı ve beyaz bir dumanla beraber leş gibi kedi idrarı / kimyasal elektrolit kokusu yaydı. İçini açtığımda o en büyük devasa filtre kondansatörünün (Bulk Capacitor) tepesindeki alüminyum kapağın yarıldığını ve içindeki elektrolitin fışkırdığını gördüm. Üzerindeki değerlere baktığımda ‘400V 470uF 85°C’ yazdığını gördüm. Forumlarda kaliteli PSU’ların bu ana kondansatörde kesinlikle ‘450V 105°C’ Japon malı parça kullandığını, 400V olanların Türkiye gibi dalgalı şebekelerde patlamaya mahkum olduğunu söylüyorlar. APFC devresi zaten elektriği kaç volta yükseltiyor ki 400V kondansatör patlıyor?

💻 Sistem: Ryzen 9 7900X | FormD T1 v2 (SFF) | RTX 4070 Ti Super | Corsair SF750 Platinum | 32GB DDR5 6000 CL30
    📍 Eskişehir (Tepebaşı)
    "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
    #68246 Yanıtla
    User AvatarDarkMatter_7
    Katılımcı

@crusader yazdı:
    “Psu içindeki büyük kondansatör patladı 400v vs 450v”

Hocam kral donanım dünyasının en büyük ‘maliyet kısma (cost-cutting) tuzaklarından’ birini bizzat koklayarak tecrübe etmişsin (o kedi idrarı kokusu elektrolitik kondansatörün içindeki dielektrik sıvısıdır). Olayın elektriksel mantığı şudur: Güç kaynağının girişindeki Aktif PFC (APFC) katı, şebekeden gelen elektriği alır ve güç faktörünü 0.99’a eşitlemek için voltajı bir ‘Boost Dönüştürücü’ ile yaklaşık 380V ile 390V DC arasına yükseltir!

Gamers Nexus ve teknik forumlardaki test verilerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Şimdi aradaki farka bak: Eğer üretici maliyetten kısmak için oraya ‘400V’ anma gerilimine sahip ucuz bir kondansatör koyduysa, o kondansatör normal çalışırken bile 390V yük altındadır; yani voltaj marjı (headroom) sadece 10 Volttur!

Şebekede en ufak bir dalgalanma olduğunda veya ani bir yük düşüşünde (transient load drop) APFC devresinin voltajı saliselik olarak 405-410V’a zıplar. Kondansatörün içindeki mikroskobik alüminyum oksit yalıtkan tabaka delinir, dielektrik kaynar, gaz sıkışır ve üstteki emniyet çentiğinden ‘GÜM’ diye patlar!

Kaliteli üreticiler (Seasonic, Corsair, be quiet!) ise oraya asla 400V koymaz; en az 420V veya 450V, üstelik 85°C değil 105°C Japon malı (Nichicon / Nippon Chemi-Con / Rubycon) kondansatör koyar.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 03:12’te (Müzik 220 volt katlı Wars ile 400V ve 450V arızalı PSU test) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Ryzen 7 5800X3D | X570 Dark Hero | RX 7900 XTX Nitro+ | 32GB B-Die 3800 CL14 1:1 FCLK | 2TB 980 Pro
    📍 Adana (Çukurova)
    "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
    #68249 Yanıtla
    User AvatarBerk06
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: i5-12400F | B660 Plus | RTX 3060 Ti GDDR6X | 16GB Corsair Vengeance | Kioxia Plus 1TB
    📍 Zonguldak (Merkez)
    "Sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."
    #68254 Yanıtla
    User AvatarCrusader
    Katılımcı

Dediğiniz adımları az önce denedim hocam. Kontrol edince tam da söylediğiniz gibi olduğunu gördüm.

Düzeltmeyi yaptıktan sonra test ettim, hiçbir sorun kalmadı. Yardımlarınız için çok sağ olun.

💻 Sistem: Ryzen 9 7900X | FormD T1 v2 (SFF) | RTX 4070 Ti Super | Corsair SF750 Platinum | 32GB DDR5 6000 CL30
    📍 Eskişehir (Tepebaşı)
    "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: Psu içindeki büyük kondansatör patladı 400v vs 450v
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet