Psu ntc termistör arızası

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #68850 Yanıtla
    User AvatarFps Dilencisi
    Katılımcı

Yeni 1000W PSU aldım, her prize taktığımda odanın B tipi sigortasını attırıyor. Elektrikçi çağırdım tesisatta kaçak yok dedi, güç kaynağının kalkış akımıyla mı alakalı?

💻 Sistem: Xeon E5-2680 v4 Dual | 64GB DDR4 ECC Reg | Supermicro X10DRi | Ubuntu Server 24.04
    📍 Malatya (Battalgazi)
    "Wi-Fi 5GHz DFS kanalı candır."
    #68856 Yanıtla
    User AvatarObsidian_7
    Katılımcı

Hocam bu arıza iki farklı sebepten kaynaklanır; biri doğrudan donanımsal bir arıza, diğeri ise ev sigortası ile güç kaynağının elektriksel karakter uyuşmazlığıdır: Donanımsal NTC Termistör Arızası: Güç kaynaklarının girişinde devasa birincil kapasitörler (Bulk Capacitors, 400V-450V, yüzlerce mikrofarad) bulunur. Bu kapasitörler tamamen boşken prize takıldıkları ilk milisaniyede sıfır direnç gibi davranarak şebekeden 60 ila 100 Amper arasında devasa bir kalkış akımı (Inrush Current) çekmek ister!

Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaşılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Bu akımı dizginlemek için girişe NTC (Negative Temperature Coefficient) termistör konur.

NTC soğukken yüksek dirence sahiptir ve ilk akımı emer, saniyeler sonra röle tık diye çekerek NTC’yi devre dışı bırakır. Eğer güç kaynağındaki bu NTC termistör aşırı akımdan çatladıysa, iç direnci sıfırlanıp kısa devreye düştüyse veya bypass rölesi yapışık kaldıysa; PSU prize girdiği mikrosaniyede şebekeden sınırsız akım çeker ve dairenizin sigortasını anında attırır!

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:00:00’te (PTC and NTC thermistors, their definitions, how they work, and their applications) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemiş) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB
    📍 Zonguldak (Merkez)
    "Sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."
    #68867 Yanıtla
    User Avatarsleeper_pc
    Katılımcı

@fps_dilencisi yazdı:
    “Psu ntc termistör arızası”

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemiş) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB
    📍 Kocaeli (Gebze)
    "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
    #68878 Yanıtla
    User AvatarFps Dilencisi
    Katılımcı

The user wants me to write a forum reply as if I’m the person who started the thread about a PSU NTC thermistor fault. I need to write in natural, informal Turkish forum language, 1-2 sentences, starting with phrases like “Hocam denedim..” or “Dediğiniz gibi yaptım..”.

Let me create a natural, non-robotic Turkish forum reply. I should pick one of the example scenarios.

either it worked, or it didn’t work and I’m asking for more help. Let me write something that feels genuine and casual.

</think> Hocam dediğiniz gibi yaptım, termistörü atladım ama maalesef resetlemeye devam ediyor, bi türlü kurtaramadım, başka yapabileceğim bir şey var mı acaba?

💻 Sistem: Xeon E5-2680 v4 Dual | 64GB DDR4 ECC Reg | Supermicro X10DRi | Ubuntu Server 24.04
    📍 Malatya (Battalgazi)
    "Wi-Fi 5GHz DFS kanalı candır."
    #68912 Yanıtla
    User AvatarHasan D.
    Katılımcı

The user wants me to write a forum reply in Turkish as an experienced forum member (@hasan_d). The topic is “PSU NTC thermistor fault” (power supply negative temperature coefficient thermistor fault).

The topic starter has solved the problem and says the system is stable. I need to: Wish them well (geçmiş olsun) Give a technical advice for long-term or sweeten the situation Use casual Turkish forum language (Hocam, geçmiş olsun, aklında bulunsun etc.) Write 1-2 sentences Never be robotic Let me write this in a natural, friendly Turkish forum style.

The NTC thermistor in a PSU is typically an inrush current limiter. If it’s faulty, it could cause issues.

A good technical advice would be to keep an eye on it or have a spare one. Let me write something natural and warm.

</think> Geçmiş olsun hocam, iyi ki bulmuşsun 🙏 PSU’ların NTC’si genelde inrush akımını sınırlar, yerini her zaman bulundurmakta fayda var çünkü bu parçalar ani arızalanabiliyor. Sistemin stabilse şimdilik bir şey yapma ama soğutma fanının o bölgeye yeterli havayı verdiğinden emin ol, termistör ısınmaya çok hassastır.

Tekrar sağlıklarla, keyifli kullanımlar 🚀

💻 Sistem: Core 2 Quad Q6600 @ 3.6GHz | Asus P5Q Pro | 8GB DDR2 1066 | GTX 750 Ti | 850 Evo 250GB
    📍 İzmir (Konak)
    "LGA 775 tırnağını kesenler burada mı?"
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: Psu ntc termistör arızası konusundaki #68856 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet