pwr ok sinyali ve ac loss timing atx 3.0

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #55464 Yanıtla
    BlackGhost_34
    Katılımcı

Selamlar arkadaşlar, evde elektrikler anlık olarak göz kırptığında (yarım saniyelik mikro kesinti) monitörler açık kalıyor, odadaki LED lamba saniyelik kısılıp açılıyor ama 850W Gold sertifikalı oyuncu bilgisayarım ‘ÇAT’ diye anında kapanıp baştan başlıyor, bütün kodlarım gidiyor. Gittim sisteme 1500VA Line-Interactive UPS (Kesintisiz Güç Kaynağı) aldım. Dün sigortayı indirip test ettim; modem açık kalıyor, monitör açık kalıyor ama bilgisayar UPS’e geçiş anında yine anında reset attı! ATX 3.0 PWR_OK sinyali ve hold-up time süresi ile UPS’in transfer süresi arasında nasıl bir uyum olmalı, bu kapanmanın önüne nasıl geçilirı

#55498 Yanıtla
    Havoc
    Katılımcı

Cemil Bey karılaıtışığınız sorun güç elektroniıinde ‘Hold-Up Time ?hlali’ olarak adlandırılır. Hold-Up Time (Tutma / Dayanma Süresi): 220V ?ebeke elektriıi kesildiıi andan itibaren, PSU’nun içindeki devasa yüksek voltajlı birincil (primer) elektrolitik kapasitörlerin ?arjını kullanarak çıkıı voltajlarını (+12 ext{V}, +5 ext{V}, +3.3 ext{V}) ATX toleransları dahilinde tutabildiıi süredir.

Intel ATX spesifikasyonuna göre bir güç kaynağının tam yük altında EN AZ 16 milisaniye (16 ext{ ms}) boyunca sistemi beslemeye devam etmesi ZORUNLUDUR. Standart Line-Interactive UPS’lerin ?ebeke kesildiıinde aküye ve invertöre geçiı süresi (Transfer Time) ise tipik olarak 6 – 10 ext{ milisaniye} sürer.

Eıer güç kaynağınızın Hold-Up süresi 16 ext{ ms} olsaydı, UPS 8 ext{ ms}’de devreye girdiıinde bilgisayar aradaki boşluşu hissetmez ve kapanmazdı! Ancak birçok üretici, maliyeti kısmak için o devasa primer Japon kapasitörlerin boyutunu küçültür (450 ext{V } 680µ ext{F} koyması gerekirken 470µ ext{F} koyar).

Kutuya ‘850W Gold’ yazar ama gerçekte Hold-Up süresi 10-11 ext{ ms}’ye düıer! UPS rölesi çıt edip aküye geçene kadar PSU’nun voltajı düıer, anakarta giden PWR_OK (Power Good) sinyali kesilir ve anakart sistemi korumak için anında RESET atar.

Hocam uygularken veya montajı kontrol ederken aklına takılan bir yer olursa, ?u videoda tam dakika 03:00’te (Güç kaynağındaki 12V kanal düıüıleri ve Aşırı yük koruması testi) birebir gösteriyor, oradan rahatça takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=X1XF-EQI3LA&t=180s

#55505 Yanıtla
    Enes00
    Katılımcı

@blackghost_34 yazdı:
    “pwr_ok sinyali ve ac loss timing atx 3.0”

Hold-Up Time kadar kritik diğer faktör PWR_OK gecikmesidir (Power Good Signal Timing). ATX standardı uyarınca AC elektrik kesildiğinde, PWR_OK sinyali DC voltajlar çökmeden en az 1 ext{ ms} önce ‘Lojik 0’ seviyesine düşmelidir.

Kalitesiz güç kaynaklarında PWR_OK sinyali DC voltajlar çöktükten SONRA düşer; bu durum bileşenlere kirli ve düşük voltaj gitmesine (Brownout) sebep olarak donanım arızası yaratır. Cybenetics ve Aris Mpitzopoulos (Hardware Busters) incelemelerinde Hold-Up Time testleri bu yüzden en belirleyici kalite kriteridir.

Çözüm: Ya Hold-Up süresi 17ms+ olan kaliteli bir PSU’ya (Corsair RMx, Seasonic Focus, be quiet! Dark Power) geçmek ya da transfer süresi 0 ms olan gerçek bir Online Çift Dönüşümlü (Double Conversion) UPS kullanmaktır.

Hocam uygularken veya montajı kontrol ederken aklına takılan bir yer olursa, şu videoda tam dakika 02:25’te (DDU ile Güvenli Modda temiz ekran kartı sürücüsü kaldırma adımı) birebir gösteriyor, oradan rahatça takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=6_sZXJ2JTiM&t=145s

#55509 Yanıtla
    BlackGhost_34
    Katılımcı

Hocam çok teıekkürler, akıam iıten gelince bilgisayarı açıp tavsiyenizi uyguladım. Gerçekten de sorun doırudan oradaym??.

?u an Cinebench ve oyun testlerinde hiçbir anormallik kalmadı, içim rahatladı valla.

#55516 Yanıtla
    ErcanT
    Katılımcı

@blackghost_34 yazdı:
    “pwr_ok sinyali ve ac loss timing atx 3.0”

Sorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmiıken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: pwr ok sinyali ve ac loss timing atx 3.0 konusundaki #55505 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini