Radyatöre uzun vida takınca kanallar delinir mi? Sıvı soğutma vidasını

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Radyatöre uzun vida takınca kanallar delinir mi? Sıvı soğutma vidasını

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #63270 Yanıtla
    User AvatarNihat Tekin
    Katılımcı

Radyatöre uzun vida takınca kanallar delinir mi? Sıvı soğutma vidasını fazla sıkınca delinme riski nedir?

💻 Sistem: Ryzen 5 5600G (APU) | B450 | Vega 7 Graphics | 2x8GB 3600MHz | Goodram 512GB NVMe
    📍 Konya (Selçuklu)
    "Stok fanla yola devam."
    #63275 Yanıtla
    User Avatarsoc_voltage
    Katılımcı

@cem10 yazdı:
    “Radyatöre uzun vida takınca kanallar delinir mi? Sıvı soğutma vidasını”

Hocam hemen dur ve elindeki tornavidayı sakince yere bırak! Sıvı soğutmada yapılan en ölümcül montaj hatasını yapmışsın.

Radyatörün üst haznesi mutlaka pompa bloğundan daha yukarıda kalmalıdır; aksi halde pompa çarkı hava emip vızıldamaya başlar ve ömrü kısalır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Radyatörün iç yapısında iki şey vardır: Biri zikzak şeklindeki ince alüminyum hava kanatçıkları (fins), diğeri ise bu kanatçıkların arasından geçen ve içinde basınçlı soğutma sıvısının aktığı yassı su kanalları (water channels).

Kutu içeriğinde iki tip vida çıkar: Fanı radyatöre bağlayan uzun 30 mm vidalar ve radyatörü doğrudan kasa sacına tutturan kısa 5-6 mm vidalar! Sen araya fan koymadan o uzun vidayı radyatöre sıktıysan vida doğrudan peteklerin içine saplanmıştır.

Eğer şanslıysan sadece hava kanatçıklarını ezmişsindir; ama vida 1 milim bile o yassı su borusuna temas edip deldiyse, sistem ısındığında basınçla birlikte o delikten fıskiye gibi sıvı fışkırır ve tam altındaki RTX ekran kartının sırtına damlayıp sistemi havaya uçurur! Hemen vidayı sök, delik açtığın yere el feneriyle bak, en ufak bir nem/yeşil su izi var mı kontrol et.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 09:22’te (Flip the kit to work harder) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB
    📍 İstanbul (Bakırköy)
    "İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."
    #63281 Yanıtla
    User AvatarYavuz Aslan
    Katılımcı

@cem10 yazdı:
    “Radyatöre uzun vida takınca kanallar delinir mi? Sıvı soğutma vidasını”

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB
    📍 Ankara (Keçiören)
    "F/P her şeydir."
    #63291 Yanıtla
    User AvatarNihat Tekin
    Katılımcı

Hocam bilgilendirme için teşekkürler, portu kontrol edip düzelttim ve sistemi açtım. 15 saniyede kapanma sorunu tamamen bitti, elinize sağlık.

💻 Sistem: Ryzen 5 5600G (APU) | B450 | Vega 7 Graphics | 2x8GB 3600MHz | Goodram 512GB NVMe
    📍 Konya (Selçuklu)
    "Stok fanla yola devam."
    #63297 Yanıtla
    User AvatarTayfunTR
    Katılımcı

Sorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmişken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.

💻 Sistem: i3-13100F | H610 | RX 6500 XT | 16GB DDR4 | WD Green 480GB SSD
    📍 Eskişehir (Tepebaşı)
    "Öğrenci işi F/P canavarı."
    #63306 Yanıtla

Sorun yaşayan arkadaşlara referans olacak tertemiz bir konu oldu. Keyifli kullanımlar ve iyi forumlar dilerim.

💻 Sistem: i7-14700K (Delid + PTM7950) | MSI Z790 Carbon | RTX 4090 | 32GB Team T-Force 7200 CL34 | Kingston KC3000 2TB
    📍 Tekirdağ (Süleymanpaşa)
    "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: Radyatöre uzun vida takınca kanallar delinir mi? Sıvı soğutma vidasını konusundaki #63291 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet