Ram bank mimarisi acik dunya oyun performansi

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Anakart, Bellek (RAM) & BIOS › Ram bank mimarisi acik dunya oyun performansi

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #67280 Yanıtla
    User AvatarOğuz Avcı
    Katılımcı

Selamlar, DDR5 RAM zamanlamalarını elle BIOS’tan sıkılaştırmaya çalışıyorum. Standart tCL, tRCD, tRP ayarlarını yaptım. Alt zamanlamalara (Sub-timings) indiğimde karşıma garip ayarlar çıktı: tCCD_S ve tCCD_L var, bir de her ayarın sonunda _sg (Same Group) ve _dg (Different Group) yazıyor. Örneğin tCCD_sg: 8 iken tCCD_dg: 4 olarak ayarlı. Neden aynı ayarın biri 8 biri 4? Bu Bank Grubu dedikleri şey nedir ve oyundaki takılmaları nasıl etkiler?

💻 Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB
    📍 Sakarya (Serdivan)
    "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
    #67282 Yanıtla
    User AvatarNihat Kaplan
    Katılımcı

Hocam profesyonel bellek hız aşırtmanın (RAM Overclocking) en derin ve en zevkli mühendislik seviyesine hoş geldin! Gördüğün o _sg ve _dg ekleri, DDR5 silikonunun içindeki otoyol kavşaklarının trafik kurallarıdır!

Reddit r/overclocking konsensüsünde de belirtildiği üzere AM5 platformunda FCLK 2000 MHz ve UCLK=MCLK (1: modu en stabil tatlı noktadır bu durum sıkça raporlanan bir fiziksel gerçekliktir.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:00’te (Video introduces the Ghost of Tsushima game and mentions gameplay performance) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Xeon E5-2680 v4 Dual | 64GB DDR4 ECC Reg | Supermicro X10DRi | Ubuntu Server 24.04
    📍 Bursa (Nilüfer)
    "Uptime: 450 days, 12 hours."
    #67287 Yanıtla
    User AvatarAlper Esen
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB
    📍 Mersin (Mezitli)
    "F/P her şeydir."
    #67292 Yanıtla
    User AvatarOğuz Avcı
    Katılımcı

Hocam denedim, RAM’leri dual channel’e aldım ve bankları eşitledim, açılışta biraz canlandı ama uzun süreli open world oyunlarda hâlâ o takılmalar devam ediyor, sıfırlama özelliğini açtım ama maalesef resetlemeye devam ediyor, başka ne yapabilirim acaba?

💻 Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB
    📍 Sakarya (Serdivan)
    "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
    #67300 Yanıtla
    User AvatarNightcrawler
    Katılımcı

@mining_gormedi55 yazdı:
    “Ram bank mimarisi acik dunya oyun performansi”

Çözüldüğüne sevindim. Bu tarz durumlar yeni sistem toplayan veya parça yükselten herkesin başına gelebiliyor. Güzel günlerde kullan.

💻 Sistem: Ryzen 5 5500 | B450M-K II | RX 6600 8GB | 16GB RAM 3200MHz | Crucial BX500 480GB
    📍 İstanbul (Üsküdar)
    "60 Hz monitörden 144 Hz’e geçince dünya varmış dedim."
    #67309 Yanıtla
    User AvatarCayOcagiReis Güneş
    Katılımcı

Geçmiş olsun hocam, uğraşmışsın haklısın, RAM bank konfigürasyonunda channel sıralaması open world oyunlarında yük dağılımını direkt etkiler, doğru takınca keyif oluyor.

💻 Sistem: i3-12100F | H610M | GTX 1660 Super | 16GB DDR4 3200 | Kioxia Exceria 500GB
    📍 Bursa (Osmangazi)
    "60 Hz monitörden 144 Hz’e geçince dünya varmış dedim."
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: Ram bank mimarisi acik dunya oyun performansi konusundaki #67282 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet